Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να μεταδοθεί από το κρέας;

Κάτι που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και όσους καταναλώνουν κρέας ανά τον κόσμο είναι και το ποια μπορεί να είναι η σχέση του κρέατος και των προϊόντων του με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και αν μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτών.

Η Physicians Committee for Responsible Medicine (pcrm.org) πραγματοποίησε ανασκόπηση των δεδομένων που αφορούν την εξάπλωση του SARS CoV-2 μέσω του κρέατος και της συσκευασίας του και βρήκε ότι υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας.

Μελέτη από την 6/9/2020 στο bioRxiv αναφέρει ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη επιβίωση του SARS CoV2 σε σολομό κι ότι αναφέρονται πολλά περιστατικά Covid-19 που σχετίζονται με αγορές θαλασσινών, αυξάνοντας την ανησυχία ότι ο SARS-CoV-2 που ανιχνεύεται στα ψάρια, μπορεί να παρουσιάσει παρατεταμένη επιβίωση σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία. Στην περίπτωση του σολομού, ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει μεταδοτικός στους 4°C για περισσότερο από μία εβδομάδα, κάτι που δείχνει ότι τα ψάρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης.

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι μπορεί κάποιος να λάβει τον ιό καταπίνοντάς τον, αλλά η επιφάνεια ενός μολυσμένου ψαριού μπορεί να δράσει ακριβώς όπως μια οποιαδήποτε μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα πόμολο πόρτας ή ένα χερούλι. Αυτές οι επιφάνειες είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και πρέπει να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας, αφού έχει βρεθεί ότι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα χέρια μας κι έπειτα στο πρόσωπο, τα μάτια μας κ.ο.κ., αν εμείς τα αγγίξουμε.

Από την αρχή της πανδημίας του Covid-19, χιλιάδες εργάτες σε σφαγεία έχουν μολυνθεί με τον ιό και πολλές κοινότητες οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σφαγεία έχουν παρουσιάσει υψηλούς δείκτες μόλυνσης, με πολλαπλές μολύνσεις και θανάτους σύμφωνα με το Food & Environment Reporting Network (μπορείτε να δείτε updated στοιχεία στις πηγές).

Όσον αφορά τις μονάδες επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών, ο SARS-CoV-2 φαίνεται ότι ανιχνεύεται για 30 ή περισσότερα λεπτά σε δείγματα αέρα. Κι όπως γνωρίζουμε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει εύκολα μέσω σταγονιδίων, όταν ένα προσβεβλημένο άτομο βήξει, φτερνιστεί ή μιλήσει ή ακουμπώντας επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν επάνω τον ιό και αγγίζοντας έπειτα το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Διαβάστε και εδώ https://www.getactive.gr/product_info.php?products_id=651για τους ιούς των πουλερικών και τον συσχετισμό με καρκίνο.

Καθημερινά, ο κάθε εργάτης στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος έρχεται σε κοντινή απόσταση με χιλιάδες νεκρά ζώα, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να μεταφέρει μολυσματικά σταγονίδια από τον ένα στον άλλο. Πριν τη συσκευασία, το κρέας των ζώων κόβεται, κάτι που επιτρέπει περαιτέρω εξάπλωση. Στη συνέχεια, τα κομμάτια κρέατος συσκευάζονται και μεταφέρουν τα πιθανά μολυσμένα στοιχεία στους καταναλωτές.

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι οι μολυσματικοί ιοί επιζούν εύκολα κατά την ψύξη και κατάψυξη, οι εταιρίες κρέατος δυστυχώς δεν εξετάζουν σε ποιο βαθμό τα προϊόντα μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό και οι έρευνες δεν έχουν εξετάσει τη θερμοκρασία στην οποία το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα τους θα ζεσταίνονταν ώστε να καταστραφεί ο SARS-CoV-2.

Πηγές
https://www.pcrm.org/news/blog/sars-cov-2-can-be-transmitted-meat-products
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.06.284695v1.full.pdf
https://thefern.org/2020/04/mapping-covid-19-in-meat-and-food-processing-plants/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button