Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τις βλαβερές επιδράσεις του κρέατος στην υγεία

Δυστυχώς, όπως έχει συμβεί και με το κάπνισμα και το τσιγάρο στο παρελθόν, για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έρευνες προκειμένου να αποδείξουν το προφανές, κάπως έτσι συμβαίνει και με το κρέας στη διατροφή. Οι έρευνες που αποδεικνύουν με σαφή στοιχεία ότι η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με διάφορα είδη καρκίνου και καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταξύ άλλων, ολοένα και πληθαίνουν, με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται στη χορτοφαγία και τον vegan τρόπο ζωής και διατροφής, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε αυτές τις έρευνες, έρχεται να προστεθεί άλλη μια, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine και δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κρέας παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα αυτή, η κατανάλωση ακόμη και μόλις δύο μερίδων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 30 χιλιάδων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους οποίους και παρακολουθούσαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλλά και πουλερικών, παρουσίαζαν μικρό, αλλά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συν τοις άλλοις, η μελέτη αποκάλυψε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος και πουλερικών –αλλά όχι ψαριού- συνδέθηκε σημαντικά με μικρή αύξηση στον κίνδυνο θνητότητας από όλες τις αιτίες.
Η μελέτη αυτή ήταν μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούσαν να απομονώσουν συνδέσμους μεταξύ της διατροφής και του τρόπου ζωής και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και την επίδρασή της.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και πουλερικών συνδέθηκε με 4% έως 7% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση, τόσο μεγάλωνε και ο κίνδυνος. Η μελέτη αυτή ήρθε μερικούς μήνες μετά την αμφιλεγόμενη δημοσίευση στο Annals of Internal Medicine, η οποία ανέφερε ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας στα τωρινά επίπεδα που καταναλώνεται στις ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία.

Τα νέα ευρήματα μας παρέχουν μια ακόμη απόδειξη όσον αφορά τις βλαβερές επιδράσεις του κρέατος στο καρδιαγγειακό και είναι απαραίτητα σε μια εποχή όπου η κατανάλωση κρέατος μπορεί και να ξεπερνά τις 4 μερίδες την εβδομάδα για τον μέσο άνθρωπο. Στην Αμερική, μάλιστα, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 4,5 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Περίπου το 10% καταναλώνει τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα.

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, να θυμάστε από αυτή τη μελέτη είναι ότι αν ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας και για τον κίνδυνο καρκίνου ή άλλων ασθενειών, χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως αναφέρει και ο επικεφαλής της μελέτης, Victor Zhong, βοηθός καθηγητή επιστημών διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button