Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ιδέες για εορταστικές, vegan σούπες

Η σούπα ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, πόσο μάλλον τις γιορτές, είναι η πιο έξυπνη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, τόσο από άποψη ισορροπίας στο γεύμα, όσο και ως ένα τρικ να χορτάσετε πιο εύκολα, χωρίς υπερβολές στα επόμενα –και ενδεχομένως πιο βαριά- πιάτα. Οι σούπες είναι άκρως ενυδατικές, αφού αποτελούνται κυρίως από νερό ή ζωμό (λαχανικών εν προκειμένω), έχουν τις φυτικές τους ίνες από τα διαφορετικά λαχανικά που τους προσθέτουμε, ευεργετώντας το μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλοντας στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και αποτελούν τον πιο comfort τρόπο να ξεκινήσει ένα γεύμα, παρέχοντας τόσες θερμίδες, ώστε να κατευνάσουν την πείνα μας και να μας διευκολύνουν ώστε να φάμε ισορροπημένα. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, τις προτείνω χειμώνα-καλοκαίρι, προσαρμόζοντάς τες στην εποχή.

Γι’ αυτή τη χειμωνιάτικη, εορταστική περίοδο, λοιπόν, σας δίνω μερικές ιδέες που μπορείτε να αναπτύξετε, να εξελίξετε και να προσαρμόσετε, ώστε να παρουσιάσετε ιδιαίτερες και ευεργετικές σούπες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Σούπα με κάστανο και κουνουπίδι
Λατρεύω τα κάστανα και αυτή την εποχή προσπαθώ να τα ενσωματώνω όπου είναι δυνατόν, σε smoothies, σαλάτες, stir fry, πουρέ κ.ο.κ. Αυτή τη φορά, τα αξιοποιούμε σε σούπα, μαζί με το πλούσιο σε βιταμίνες Β, αντικαρκινικό κουνουπίδι, πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Σωτάρετε σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια για μερικά λεπτά. Έπειτα προσθέστε ζωμό λαχανικών και λίγο φυτικό γάλα (περίπου 1 φλιτζάνι) και σιγοβράστε για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη φυτική κρέμα και φυσικά αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και λίγο κουρκουμά. Στο τέλος, προσθέστε 200 γραμμάρια βρασμένα κάστανα και χτυπήστε με ένα ραβδομπλέντερ.

Σούπα με σελινόριζα και φουντούκι
Εξαιρετική επιλογή για υγεία νεφρών και ουροδόχου κύστης, η σελινόριζα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες C, K και συμπλέγματος Β. Εδώ, μπλέκεται ιδανικά με την πρωτεΐνη και το άρωμα του φουντουκιού στην τέλεια, χειμωνιάτικη σούπα. Σοτάρετε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο και 2 σέλερι στικ σε 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέστε τις 2 σελινόριζες, καθαρισμένες και κομμένες και ζωμό λαχανικών. Σιγοβράστε, βάλτε καπάκι και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Στο μεταξύ καβουρντίστε μερικά ψιλοκομμένα φουντούκια στο τηγάνι και φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν, ψήνοντας ψωμί με λίγο ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου στο φούρνο για μερικά λεπτά. Πασπαλίστε από πάνω και αν θέλετε η σούπα σας να γίνει βελουτέ, ρίξτε λίγη φυτική κρέμα και χτυπήστε με ραβδομπλέντερ, προτού πασπαλίσετε τα φουντούκια και τα κρουτόν.

Κρεμώδης καροτόσουπα
Σε αυτή τη σούπα, τα καροτενοειδή από το καρότο κάνουν πάρτι, ενώ είναι και μια πολύ νόστιμη εναλλακτική της κλασικής κολοκυθόσουπας, που όλοι έχουν δοκιμάσει και αγαπήσει, αλλά δεν εντυπωσιάζονται πια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 σέλερι στικ ψιλοκομμένο για 5 λεπτά σε 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε και 3 ψιλοκομμένες ή λιωμένες σκελίδες σκόρδου. Έπειτα, προσθέστε 1 κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα και 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, θυμάρι και μόλις φτάσει σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 25 λεπτά, με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Αφαιρέστε το θυμάρι και χτυπήστε τη σούπα σας με ένα ρβδομπλέντερ μέχρι να γίνει κρεμώδης. Αν θέλετε προσθέστε και λίγη φυτική κρέμα και για έξτρα τραγανή υφή τα δικά σας σπιτικά κρουτόν. Πασπαλίστε και με μαϊντανό.

Βρείτε κι άλλες σούπες εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button