Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φυτοφαγία και ημικρανία: τι λέει νέα έρευνα

Αν και περιέργως η εν λόγω μελέτη που αφορά τα οφέλη της φυτοφαγίας στις ημικρανίες έφτασε στα mainstream media, ωστόσο όσοι ακολουθούν και ενημερώνονται για την vegan διατροφή, γνωρίζουν ήδη αυτά τα αξιοσημείωτα για τους υπόλοιπους ευρήματα. Πολλοί άνθρωποι, τόσο που με έχουν επισκεφτεί, όσο και από τους UK Plant-based Health Professionals με τους οποίους συνεργάζομαι, έχουν δει δραστική βελτίωση ή μείωση των περιστατικών ημικρανίας ακολουθώντας μια plant-based διατροφή με ολόκληρες τροφές και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Στο συγκεκριμένο case report, ένας 60χρονος ασθενής βασιζόταν σε φάρμακα κατά της ημικρανίας για 12 χρόνια, αλλά μέσα σε 3 μόλις μήνες φυτοφαγικής διατροφής, με έμφαση σε σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, οι ημικρανίες υποχώρησαν και πλέον είναι χωρίς φάρμακα εδώ και 7,5 χρόνια.

Γνωρίζαμε ήδη ότι κάποιες τροφές μπορεί να πυροδοτούν ημικρανίες σε επιρρεπείς ανθρώπους, αν και αυτό δεν ίσχυε σε κάθε περίπτωση. Υπήρχε πλήθος ερευνών που εξέτασαν τη διατροφή, τις τροφές και τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά για τη διαχείριση συμπτωμάτων ημικρανίας, έχοντας φέρει αποτελέσματα. Όπως, για παράδειγμα, συμπληρώματα με συνένζυμο Q10, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο έχει φανεί ότι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα για την εξάλειψη της κατάστασης, ενώ καμία έρευνα δεν παρουσίαζε επαρκή στοιχεία για να ενσωματωθεί στις κλινικές οδηγίες, με πολλούς ασθενείς να δοκιμάζουν την αποφυγή ορισμένων τροφών που φαίνεται να πυροδοτούν ημικρανίες, όπως τη σοκολάτα, το τυρί, το αλκοόλ, τον καφέ και τα εσπεριδοειδή.

Ο λόγος, πάντως, που η φυτοφαγία είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες, είναι λόγω του ότι μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, μηχανισμοί που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση διαταραχών ημικρανίας. Υπάρχει, επίσης, μια τυχαιοποιημένη crossover δοκιμή με φυτοφαγική διατροφή χαμηλών λιπαρών από την Physicians Committee for Responsible Medicine, η οποία αναφέρει μείωση του πόνου και της διάρκειας της ημικρανίας, όπως και της ανάγκης για παυσίπονα.

Σε κάθε περίπτωση, η φυτοφαγία με ολόκληρες τροφές φαίνεται να είναι τελικά το φάρμακο για μια επίπονη κατάσταση και δεν είναι ποτέ πολύ αργά να τη δοκιμάσετε.

Πηγή
https://casereports.bmj.com/content/14/12/e243987
https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/1129-2377-15-69

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button