Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι συμβαίνει στο σώμα και τον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε συχνά fast food;

Έχει συμβεί σε όλους μας: πεινάμε, το ψυγείο δεν έχει τίποτα και ένα ζουμερό μπέργκερ με πατάτες και αναψυκτικό από το πλησιέστερο φαστφουντάδικο ή ένα «βασιλικό» σουβλάκι αποτελούν μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση στο πρόβλημα.

Προτού, όμως, στραφείτε προς αυτή την επιλογή, σκεφτείτε μήπως λύνοντας το άμεσο πρόβλημα της πείνας με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε άλλα, ειδικά αν το fast food μπαίνει συχνά στο πιάτο σας.

Ρίξτε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συχνή κατανάλωση τέτοιου είδους φαγητού και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι την επόμενη φορά δεν θα πάρετε τον εύκολο δρόμο…

Πρόσληψη βάρους

Τα μπέργκερ που θα παραγγείλετε απ’ έξω μπορεί να φτάνουν τις 500 μέχρι και 900 θερμίδες, αναλόγως τα υλικά, το μέγεθος κ.ο.κ. και αν σκεφτείτε ότι τα συνοδεύετε με πατάτες και αναψυκτικό, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορεί από ένα μόνο γεύμα να πάρετε τις μισές ή και τα ¾ των ημερήσιων θερμίδων σας. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι πρόκειται για κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες με μικρή ή μηδενική διατροφική αξία, που εξηγούν το γιατί έπειτα από λίγη ώρα, το αίσθημα της πείνας σας χτυπά και πάλι την πόρτα. Σύμφωνα με μελέτη του 2004, όσοι καταναλώνουν συχνά τέτοια γεύματα παρουσιάζουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από όσους τα αποφεύγουν και είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι.

Αύξηση χοληστερίνης

Ένας λόγος που το έτοιμο φαγητό είναι τόσο νόστιμο είναι τα τρανς λιπαρά, τα οποία αποτελούν λιπαρά που είναι είτε φυσικά (από το λίπος των ζώων), είτε τεχνητά, τα οποία βρίσκουμε σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Τα τεχνητά είναι το είδος που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρίες, λόγω του ότι είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερη διάρκεια και δυστυχώς αποτελούν το χειρότερο είδος λιπαρών, αφού αυξάνουν τη χοληστερίνη και ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Αίσθημα κούρασης

Πολλοί έχουν κάνει το πείραμα και καταναλώνουν μόνο fast food για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να βιώσουν τις αλλαγές που προκαλεί στον οργανισμό τους μια τέτοια διατροφική επιλογή. Το 2015, μια δημοσιογράφος της Daily Mail έκανε το ίδιο, επιλέγοντας μόνο fast food για μία εβδομάδα στη διατροφή της. Στο τέλος της εβδομάδας, ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και σημαντικό αίσθημα κούρασης, ακόμη και έπειτα από έναν καλό ύπνο. Αυτό το καταλαβαίνουμε και όταν τρώμε ένα μεγάλο γεύμα, συνήθως στις γιορτές, όπου μετά αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ το οποίο γίνεται περισσότερο διαθέσιμο στον εγκέφαλο λόγω των υδατανθράκων. Τα έτοιμα φαγητά είναι πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό και η συχνή κατανάλωσή τους… κουράζει.

Δέρμα με ακμή

Αν η εφηβεία έχει περάσει προ πολλού και αναρωτιέστε γιατί ακόμη η επιδερμίδα σας δεν καθαρίζει από σπυράκια, η διατροφή σας και μάλιστα το γρήγορο φαγητό, πιθανόν να είναι οι ένοχοι και ο λόγος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Αν επιλέγετε fast food τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δείκτης που φανερώνει πόσο γρήγορα κάποιες τροφές απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα, από την κατανάλωση υδατανθράκων), τότε σύμφωνα με μελέτη του 2010 που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American Academy of Dermatology, προκαλείτε αύξηση της ακμής. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, να θυμάστε ότι τα απλά σάκχαρα, το άσπρο αλεύρι και οι κενές θερμίδες, όπως οι πατάτες τηγανητές, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το δέρμα σας –και για την υγεία σας.

Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Τη σημερινή εποχή, η κακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και σύμφωνα με μελέτη του 2016, το fast food ειδικά περιέχει τοξικά χημικά, τις φθαλάτες, οι οποίες αποτελούν καρκινογόνες ουσίες. Ακόμη, τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές.

Έντονο φούσκωμα

Η κατανάλωση ενός fast food γεύματος, θα έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως καταλήγει σε έντονο φούσκωμα, τέτοιο που κάθε εφαρμοστό ρούχο δεν γίνεται πλέον ανεκτό. Ο λόγος είναι το νάτριο (αλάτι) που συναντάμε σε τέτοιου είδους τροφές. Κι ενώ σε φυσιολογικές ποσότητες, το αλάτι χρειάζεται στον οργανισμό, καθώς το χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την ισορροπία των υγρών στο σώμα, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, τη φυσιολογική λειτουργία μυών και νεύρων, η υπερβολή φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: αύξηση αρτηριακής πίεσης, κατακράτηση υγρών και πολύ χειρότερες καταστάσεις, όπως κίρρωση του ήπατος, παθήσεις των νεφρών κ.ά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες πρέπει να παραμένει κάτω από τα 1500mg, αλλά δυστυχώς ένα γεύμα fast food μπορεί να ξεπερνάει τα 2300mg (ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Μελαγχολία

Κι όμως, όσοι έχουν τολμήσει να πειραματιστούν με αποκλειστική κατανάλωση junk food για συγκεκριμένο χρονικό προκειμένου να δουν τις επιπτώσεις, αναφέρουν έντονη κυκλοθυμία, μελαγχολία, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, πιθανόν λόγω του αισθήματος κούρασης που αισθάνονται. Μελέτη του 2012, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν fast food συστηματικά, παρουσιάζουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στο μέλλον.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button