Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ενυδάτωση και γήρανση: Πώς σχετίζονται;

1 min reading time

Το νερό είναι πηγή ζωής, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στον οργανισμό μας, μεταφέρει ηλεκτρολύτες και θρεπτικά στοιχεία, αποβάλλει όλα αυτά που πρέπει να ξεφορτωθούμε και είναι βασικό συστατικό του αίματος. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε όλα αυτά, καταλαβαίνουμε τη σημασία του, από το πώς νιώθουμε όταν μπορεί να διψάμε ή αναλογιζόμενοι το να μην είχαμε πρόσβαση σε αυτό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο, που σημαίνει ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια ότι χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Σε κάθε μας κουβέντα, μάλιστα, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, φροντίζω να τονίζω τη σημασία του, καθώς προς έκπληξή μου βλέπω ότι πολλοί από εσάς το πίνετε με το ζόρι.

Πρόσφατη έρευνα, λοιπόν, από το National Institutes of Health που δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine, αποτελεί άλλον ένα καλό λόγο να πίνουμε αρκετό νερό και να παραμένουμε ενυδατωμένοι: γερνάμε πιο αργά.

Εκτός από καλύτερη υγεία και αποτοξίνωση, το νερό φαίνεται να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση παρά την ηλικία μας, ενώ αντίθετα τα μειωμένα επίπεδα ενυδάτωσης την επιταχύνουν. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι άτομα μέσης ηλικίας με υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα, γερνούσαν βιολογικά γρηγορότερα, ενώ αύξαναν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη, άνοιας, καρδιαγγειακών, αλλά και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του NIH, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατάλληλη ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να επιμηκύνει την περίοδο της ζωής μας που είμαστε υγιείς. Σε έρευνα που έγινε στο παρελθόν σε ποντίκια, η οποία μάλιστα ενέπνευσε την παραπάνω έρευνα, φάνηκε ότι ο περιορισμός του νερού μείωσε τη ζωή τους μέχρι και 6 μήνες, που ισούται με περίπου 15 ανθρώπινα χρόνια.

Στην πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αρχικός στόχος ήταν να εξακριβώσουν την υπόθεση ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση σε ανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων από την ομοσπονδιακά χορηγούμενη μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), η οποία περιλάμβανε άντρες και γυναίκες μεταξύ 45 και 66, οι οποίοι παρακολουθούνταν για μεγάλο διάστημα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες της μελέτης μέσα από 5 ιατρικές επισκέψεις –στις πρώτες δύο οι συμμετέχοντες ήταν ακόμη 50 ετών και την τελευταίο από 70 έως 90. Για να είναι δίκαιη η σύγκριση, οι ερευνητές αφαίρεσαν δεδομένα από ενήλικες που είχαν ήδη υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα ή άλλες παθήσεις όπως παχυσαρκία που μπορεί να επηρεάσει. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μειωμένη περιεκτικότητα νερού στον οργανισμό είναι ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που αυξάνει το νάτριο στο αίμα και είναι ένας λόγος που αποδεικνύει ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τη διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τις χρόνιες παθήσεις.

Τι είναι το νάτριο ορού και γιατί είναι σημαντικό;
Το νάτριο ορού χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση των συνηθειών ενυδάτωσης στο πλαίσιο της μελέτης και αφορά την ποσότητα νατρίου σε σχέση με τον όγκο του νερού στο αίμα, η οποία ανεβαίνει όταν η ενυδάτωση μειώνεται. Μπορείτε να το βρείτε με απλές εξετάσεις αίματος και σύμφωνα με την Mayo Clinic τα επίπεδα πρέπει να είναι μεταξύ 135 και 145 mmol ανά λίτρο.

Οι ερευνητές της πρόσφατης μελέτης χρησιμοποίησαν 15 βιοδείκτες που σχετίζονταν με την ηλικία, για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία της κοορτής από τη μελέτη ARIC. Αυτό που βρήκαν τελικά ήταν ότι τα άτομα με τον υψηλότερο δείκτη νατρίου ορού ήταν βιολογικά μεγαλύτερα από τα άτομα με την ίδια χρονολογική ηλικία κι επίσης πιο επιρρεπή σε χρόνιες παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι πιθανότητες βιολογικής γήρανσης πάνω από τη χρονολογική ηλικία αυξάνονταν κατά 10-15% για όσους το νάτριο ορού ξεπερνούσε τα 144 mmol/l και κατά μέσο όρο 50% για επίπεδα πάνω από 144 mmol/l, σε σύγκριση με συμμετέχοντες με επίπεδα 137-142 mmol/l. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα επίπεδα νατρίου που αυξάνουν τη βιολογική ηλικία, παραμένουν μέσα στα φυσιολογικά όρια, απλά κινούνται προς το άνω όριο.

Ενυδάτωση και Μπλε Ζώνες
Οι άνθρωποι που ζουν στις Μπλε Ζώνες, δηλαδή στις περιοχές που καταγράφεται μακροβιότητα, φαίνεται πως ενυδατώνονται επαρκώς, ως μέρος της καθημερινότητάς τους, ξεπερνώντας τα 7 ποτήρια νερό την ημέρα. Η επαρκής ενυδάτωση κυρίως με νερό είναι μια από τις πιο βασικές συστάσεις όσον αφορά τις Μπλε Ζώνες.

Πώς να καταναλώνετε το νερό που χρειάζεστε
-Δοκιμάστε να προσθέσετε γεύση και υφή στο νερό σας, προσθέτοντας κομμάτια φρούτων και βότανα.
-Απολαύστε ντεκαφεϊνέ ροφήματα βοτάνων
-Πιείτε νερό το πρωί μόλις ξυπνήσετε
-Καταναλώστε περισσότερες ενυδατικές τροφές, όπως αγγούρι, σέλερι, μήλα, πεπόνι κ.ά.
-Καταγράψτε το νερό που καταναλώνετε

Πηγές
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(22)00586-2/fulltext

The Surprising Link Between Hydration and the Aging Process


Call Now Button