Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνες για παιδιά: γιατί οι μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνες;

2min reading time

Ως γονείς έχουμε την εντύπωση ότι τα δημητριακά πρωινού είναι το πιο υγιεινό πρωινό που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά επεδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Έτσι, ένα μεγάλο μπολ με γάλα και δημητριακά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, ακόμη κι αν περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όμως, ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι γεμάτες με περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ότι θα έπρεπε.Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG), μία οργάνωση για την έρευνα και την υπεράσπιση της υγείας του περιβάλλοντος, πολλά προϊόντα στα ράφια περιέχουν υπερβολικές ποσότητες από προστιθέμενες θρεπτικές ουσίες που έχουν αρνητικές συνέπειες, ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας 8 ετών. Οι κατασκευαστές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες από αυτές που χρειάζονται πραγματικά οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά.

Το περισσότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο

Πολλά προϊόντα για παιδιά που διαφημίζονται είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά απευθύνονται σε οικογένειες που θέλουν να τρώνε υγιεινά. Αλλά το περισσότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο όταν πρόκειται για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Το EWG μελέτησε 1.556 δημητριακά πρωινού και 1.025 μπάρες δημητριακών και βρήκε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, νιασίνης και  ψευδάργυρου. Μεταξύ των 114 προϊόντων που δοκιμάστηκαν περιείχαν 30% περισσότερες ποσότητες από τα τρία αυτά τα θρεπτικά συστατικά από ότι συστήνεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εικοσιεπτά μπάρες δημητριακών είχαν περισσότερο από 50% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Α, νιασίνη και ψευδάργυρο. Στις περισσότερες συσκευασίες οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες αφορούν τους ενήλικες, οι οποίες είναι φυσικά μεγαλύτερες και δεν αφορούν τα παιδιά. Έτσι, όταν τα παιδιά καταναλώνουν αυτά τα δημητριακά λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι πραγματικά χρειάζονται.

Θρεπτικά συστατικά που δεν κάνουν καλό;

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, πιο ευαίσθητη στην τοξικότητα, επειδή το σώμα μας την αποθηκεύει, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών αποβάλλεται από αυτό. Πάρα πολλή βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, σκελετικές ανωμαλίες, απώλεια μαλλιών ενώ τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ανοσία του σώματος, ή τη δύναμή του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν περισσότερες από μία μερίδα δημητριακών ή μπάρες δημητριακών την ημέρα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών ουσιών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία τους.

Αν θέλετε να παίρνει σωστά τις βιταμίνες του:

Δίνετε στα παιδιά φρέσκιες τροφές: Η βιταμίνη Α, η νιασίνη και ο ψευδάργυρος είναι καλύτερα να καταναλώνονται από φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, στη φυσική τους κατάσταση.

Η βιταμίνη Α: βοηθά να βλέπουμε καλύτερα τη νύχτα και βρίσκεται σε αυγά, στο πεπόνι, τα καρότα και το σπανάκι.

Η νιασίνη: είναι μια βιταμίνη που βοηθά το σώμα να παράξει ενέργεια. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως σπόρους και φυστίκια, καθώς και σε ολόκληρους κόκκους όπως το σιτάρι και το καστανό ρύζι.

Ο ψευδάργυρος: βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με βάση το σιτάρι, τα φασόλια και τα καρύδια.

Τέλος, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων και να σκέφτεστε τι τρόφιμα καταναλώνουν τα παιδιά κάθε μέρα.

Call Now Button