Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά καθημερινά;

1min reading time

Πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health.

Τι έδειξε η έρευνα

Η επικεφαλής της μελέτης, Erica Kenney, από το Χάρβαρντ ξεκίνησε την έρευνά της με σκοπό να εξετάσει το ποσό των ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνουν τα παιδιά στα σχολεία. Ωστόσο διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά δεν έπιναν αρκετό νερό. Εξετάστηκαν 4.000 παιδιά, ηλικίας 6 έως 18, μεταξύ των ετών 2009 και 2012 και παρατήρησε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν ήταν αφυδατωμένα. Από αυτή την ομάδα, τα αγόρια είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να μην πίνουν αρκετό νερό. Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν έπιναν σκέτο νερό.

Πόσο νερό είναι αρκετό για τα παιδιά;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, παρέχει οξυγόνο σε όλο το σώμα, βοηθά στην πέψη και εκτελεί διάφορες άλλες εργασίες που κρατούν το σώμα μας υγιές. Εάν τα παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, κακή φυσική απόδοση αλλά και σε ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα. Το σώμα τους χρειάζεται περισσότερο νερό όταν είναι σε ζεστά κλίματα, σωματικά δραστήρια ή έχουν πυρετό.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί την ημέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το βάρος του. Επιπλέον, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας επηρεάζουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών για νερό. Τα παιδιά χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 έως 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα (μικρά ποτήρια για τα μικρά παιδιά και μεγαλύτερα ποτήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά). Αυτό μπορεί να προέρχεται, εκτός από το νερό της βρύσης, και από τις τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού, όπως το σέλινο, τα πεπόνια, τα αγγούρια ή οι ντομάτες. Συνιστάται, επίσης, ότι τα υγρά πρέπει να προέρχονται από νερό κι όχι από ζαχαρούχα ποτά όπως οι χυμοί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα βάρους.

Αν μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πίνουν περισσότερο νερό μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση υδάτωσης τους, κάτι που θα τα κάνει να αισθάνονται καλύτερα όλη την ημέρα, να έχουν ενέργεια και καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Πώς θα διατηρήσετε ενυδατωμένα τα παιδιά

Βάζετε στη σχολική τους τσάντα ένα παγούρι με νερό ή, εάν είναι πιο μικρό, παίρνετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό στις εξόδους σας.

Επιλέγετε νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή ροφήματα. Αυτή η συμβουλή μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη διαχείριση του βάρους του παιδιού. Επίσης, μην τους αγοράζετε χυμούς όταν βγαίνετε έξω ή τρώτε έξω.

Ρίχνετε στο νερό μία φέτα πορτοκαλιού. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γεύση, και να βοηθήσει το παιδί να πίνει περισσότερο νερό από ότι συνήθως.

Βάζετε πάντα σαλάτα στο τραπέζι και δίνετε φρούτα. Πρακτικά, 6  – 8 ποτήρια νερό την ημέρα μαζί με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό. Προσοχή δώστε στην κατανάλωση νερού όταν το παιδί έχει έντονη φυσική δραστηριότητα

Call Now Button