Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ένα γράμμα αγάπης σε εσάς

1min reading time

Ο καθένας έχει και κάτι να πει για τη διατροφή χωρίς γλουτένη. “Είναι μόδα, είναι μανία, είναι καλή για σένα, είναι κακή, είναι ακριβή, μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους…”. Τόσες απόψεις, τόσες γνώμες, τόσοι άνθρωποι!

Αλλά αυτό που έχει πραγματική σημασία, τώρα που ο καθένας (ακόμη και η Γκουίνεθ Πάλτροου) γνωρίζει τι σημαίνει διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό εκεί έξω που είναι ασφαλές για τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη και για τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη όπως εγώ.

Προσωπικά ξεκίνησα να βγάζω τη γλουτένη από τη διατροφή μου όχι επειδή ακολούθησα κάποια διατροφική μόδα αλλά επειδή ήθελα να παρατηρήσω το πώς θα αντιδρούσε το σώμα μου χωρίς αυτή κι αν θα είχα λιγότερες ενοχλήσεις σε διάφορα ζητήματα υγείας που με απασχολούσαν. Και κατάλαβα ότι χωρίς γλουτένη ήμουν πολύ καλύτερα!

Όμως το φαγητό είναι κοινωνικό γεγονός και κοινωνική επαφή στην Ελλάδα, και αν δεν είσαι σε θέση να μοιραστείς γεύματα και τραπέζια με άλλους τότε ξεκινά η απομόνωση. ‘Οσοι έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι για εμάς η γλουτένη – αυτή η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι – προκαλεί μια αυτοάνοση αντίδραση στον οργανισμό μας. Κάθε φορά που κατά λάθος φάμε γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα. Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε φλεγμονή και σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και μάλιστα, μερικές φορές, και σε καρκίνο. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσεις ποικίλες στομαχικές διαταραχές, έντονο μετεωρισμό και στομαχικός άλγος

Σύμφωνα με την Κοιλιοκάκη Ελλάς(www.coeliac.gr) τουλάχιστον 100.000 άτομα στην Ελλάδα δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλα σοβαρότερα θέματα υγείας. Ακόμα περισσότερο μπορεί να υπάρχουν άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, κάτι που δεν είναι κοιλιοκάκη ακριβώς, αλλά σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν απίστευτες ενοχλήσεις όταν καταναλώνουν γλουτένη, αλλά οι γιατροί, γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι κ.λπ. δεν γνωρίζουν το γιατί, το πώς μπορεί να ελεγχθεί ή το πόσοι άνθρωποι πάσχουν πραγματικά από αυτό. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά αλλεργία στο σιτάρι. Όμως οι αληθινές αλλεργίες προκαλούνται από έναν διαφορετικό ανοσοποιητικό μηχανισμό από αυτόν της κοιλιοκάκης, αλλά δίνονται οι ίδιες συστάσεις σε όσους έχουν αλλεργίες: να μην καταναλώνουν σιτάρι.

Έτσι, λοιπόν, όταν τόσοι άνθρωποι κόβουν τη γλουτένη για ιατρικούς λόγους νιώθουν απομονωμένοι. Τα περισσότερα εστιατόρια στην Ελλάδα μέχρι χθες δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει αυτό ή δεν είχαν ακούσει ποτέ για διατροφή χωρίς γλουτένη ή το θεώρησαν μια περιστασιακή μόδα και έτσι την αντιμετώπιζαν. Θυμάμαι κάποτε, όταν ρώτησα αν στο μενού υπάρχουν πιάτα χωρίς γλουτένη, ο σερβιτόρος εκτός του ότι δεν ήξερε τί να απαντήσει με κοίταξε και με σνομπ ύφος τύπου “τι ζητάει ο κόσμος, δεν είμαστε καλά!”.

Βέβαια αυτά μέχρι χθες. Γιατί σήμερα αρκετά ελληνικά εστιατόρια ξεκινούν να βάζουν στο μενού τους την ένδειξη gluten free χωρίς να το χρεώνουν με υπέρογκα ποσά. Κάποιοι σεφ είναι ενημερωμένοι για τη διατροφή χωρίς γλουτένη.Κάποιοι έχουν ακόμα και ξεχωριστή κουζίνα για αποφεχθεί η επιμόλυνση!!(λίγοι μέν αλλά θα γίνουμε πολλοί!!) Και αυτό μπορεί να βοηθήσει όλους όσοι έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη να βγουν από την απομόνωση, να κάνουν πάλι τις κοινωνικές τους επαφές μέσω φαγητού, να μη βγαίνουν και να πίνουν σκέτο νερό ή σαλάτα με ψητό κρέας.

Και γι΄αυτό ευχαριστώ όσους μας σκέφτονται. Και εύχομαι όλα τα εστιατόρια στην Ελλάδα να βάλουν ένα ξεχωριστό μενού gluten free (πιστοποιημένο) και να φέρουν όλον τον κόσμο γύρω από ένα τραπέζι. Γιατί το φαγητό – πάνω από όλα – είναι αγάπη και φροντίδα.

Call Now Button