Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να διατηρήσετε τις τροφές φρέσκες μετά το άνοιγμα

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για το πώς να διατηρούμε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά μας για όσο το δυνατόν περισσότερο και πώς να τα αποθηκεύουμε σωστά. Τι γίνεται, όμως, με τις συσκευασμένες τροφές που αγοράζουμε συχνά από το σούπερ-μάρκετ; Όποιος δεν ακολουθεί αυστηρή plant-based διατροφή με φυσικές και φυτικές μόνο τροφές, σίγουρα θα έχει βρεθεί αντιμέτωπος κάποια στιγμή με ένα συσκευασμένο προϊόν που έχασε τη φρεσκάδα του γρήγορα και πιθανόν να κατέληξε άδοξα στα σκουπίδια λόγω κακής συντήρησης. Αν και οι ημερομηνίες παραγωγής και ανάλωσης κατά προτίμηση μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη φρεσκάδα ενός προϊόντος, μόλις το φέρουμε σπίτι και το ανοίξουμε, η υγρασία, το φως και ο αέρας μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του και να το χαλάσουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορείτε να προσέξετε, όπως στις παρακάτω περιπτώσεις.

Φιστικοβούτυρο ή άλλα φυτικά βούτυρα
Θα διατηρηθούν φρέσκα 2 με 3 μήνες στο ντουλάπι και 3 με 4 μήνες στο ψυγείο. Αν αναρωτιέστε πού είναι καλύτερα να τα αποθηκεύσετε και οι δύο μέθοδοι είναι σωστές, εκτός αν είναι φυσικό βούτυρο, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή έλαια, όπου σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μπει στο ψυγείο για να μην διαχωριστούν τα υλικά μεταξύ τους.

Τόνος ή σολομός κονσέρβα
Διατηρείται μόλις 1 με 2 ημέρες στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Καλό είναι, όμως, να το μεταφέρετε σε ένα γυάλινο σφραγισμένο δοχείο.

Δημητριακά
Διατηρούνται για 2 με 3 μήνες μετά το άνοιγμα στο ντουλάπι. Για να παραμείνουν, όμως, τραγανά και γευστικά, τυλίξτε το σακουλάκι τους μετά το άνοιγμα.

Καφές
Ο καφές παραμένει φρέσκος για 2 με 5 εβδομάδες μετά το άνοιγμα στο ντουλάπι και 6 με 12 μήνες στην κατάψυξη. Η υγρασία μπορεί δημιουργήσει οσμές στον καφέ σας, γι’ αυτό καλύτερα να τον μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο, ώστε να μην «μπαγιατέψει». Για να διατηρήσετε την καλύτερη ποιότητα, αποθηκεύστε τον σε ένα σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τον βάλετε στην κατάψυξη, εξασφαλίστε ότι το δοχείο του είναι αεροστεγές ώστε να μείνει η υγρασία μακριά.

Σάλτσες ζυμαρικών
Οι σάλτσες του εμπορίου για τα ζυμαρικά διατηρούνται φρέσκες μετά το άνοιγμα για 4 ημέρες στο ψυγείο. Αν δεν ανοιχτούν, υποτίθεται ότι διατηρούνται μέχρι 18 μήνες, στην πραγματικότητα όμως παραμένουν φρέσκες μερικές μόνο ημέρες μετά το άνοιγμα. Γι’ αυτό προτιμήστε τα μικρότερα βαζάκια και χρησιμοποιήστε τα γρήγορα.

Ελαιόλαδο
Το πολύτιμο ελαιόλαδο παραμένει φρέσκο για 3 με 5 μήνες μετά το άνοιγμα, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος όπως ένα ντουλάπι. Η γεύση του είναι καλύτερη σε θερμοκρασίες γύρω στους 14 βαθμούς και μέχρι τους 23. Λόγω του ότι το φως και ο αέρας μπορεί να προκαλέσουν φθορά, προσπαθήστε να το κλείνετε καλά και να το τοποθετείτε πάντα κάπου σκιερά.

Συσκευασμένα αλλαντικά
Διατηρούνται για 3 με 5 μέρες μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. Αν δεν τα ανοίξετε μέσα σε δύο εβδομάδες, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για 1 με 2 μήνες.

Εκχύλισμα βανίλιας
Μπορείτε να το αποθηκεύσετε μέχρι 1 χρόνο στο ντουλάπι. Επειδή, όμως, τα ευαίσθητα έλαιά του διασπώνται εύκολα, φροντίστε να το κλείνετε καλά για να πετυχαίνετε το maximum της γεύσης και του αρώματός του.

Μέλι
Το μέλι πρέπει να το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, όπως το εσωτερικό εντός ντουλαπιού, μακριά από το φως του ήλιου, σε θερμοκρασία 21-26 βαθμούς Κελσίου. Φροντίστε να το κλείνετε καλά, καθώς απορροφά εύκολα την υγρασία και αν το δείτε να κρυσταλλώνει, μην ανησυχήσετε. Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή σιγοβράζοντάς το μέσα στο βαζάκι το σε ζεστό νερό, μέχρι να φύγουν οι κρύσταλλοι.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button