Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Υγιεινές τροφές με τις οποίες μπορεί να το παρακάνετε

Οι υγιεινές τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας είναι πολλές εκεί έξω. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υπερκατανάλωσή τους δεν σημαίνει αύξηση των οφελών τους. Κάποιες τροφές μπορεί να μας κάνουν καλό σε μέτριες ποσότητες, αλλά να αποδειχθούν βλαβερές σε μεγάλες ποσότητες. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

Κανέλα

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που έχει φανεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ η κατανάλωσή της συνδέεται και με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ταυτόχρονα, όμως, η κανέλα περιέχει υψηλές ποσότητες ενός συστατικού της, της κουμαρίνης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Σημειώστε ότι η κανέλα Κεϋλάνης έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη σε σχέση με την κασσία, η οποία έχει υψηλές δόσεις. Φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 0,5-2 γραμμάρια κασσία ή 5 γραμμάρια (1 κ.γ.) κανέλας Κεϋλάνης καθημερινά, καθώς μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στο συκώτι, ακόμη και καρκίνο.

Ωμέγα-3 και ιχθυέλαια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, αφού καταπολεμούν τη φλεγμονή στον οργανισμό, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μεταξύ άλλων. Λόγω του ότι οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες στη διατροφή τους, τα συμπληρώματα είναι αρκετά δημοφιλή, με πιο διαδεδομένες τις κάψουλες ωμέγα-3 από ψάρια, συκώτι ψαριών (μουρουνέλαιο) και φύκια. Η μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να αποδειχτεί βλαβερή. Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από 1 έως 6 γραμμάρια την ημέρα, αλλά αν κάποιος φτάνει ποσότητες των 13-14 γραμμαρίων, μπορεί να έχει αντιπηκτικές επιδράσεις στο αίμα σε υγιείς ενήλικες, κάτι που είναι πιο επικίνδυνο για όσους έχουν τάσεις αιμορραγίας ή παίρνουν αντιπηκτικά. Ακόμη, οι μεγάλες ποσότητες μουρουνέλαιου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.

Μοσχοκάρυδο

Αποτελεί ένα μπαχαρικό με πολύ ιδιαίτερη γεύση, που χρησιμοποιείται αρκετά στην ελληνικό κουζίνα, για το άρωμά του. Το μοσχοκάρυδο, όμως, περιέχει μια ουσία, τη μυριστικίνη, η οποία έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες. Σε μικρές ποσότητες χαρίζει γεύση στα γεύματά μας, χωρίς να επηρεάζει την υγεία μας, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από τη μυριστικίνη, με κρίσεις, αρρυθμίες, ναυτία, ζαλάδα, πόνο και παραισθήσεις. Η κατανάλωση 10 γραμμαρίων μοσχοκάρυδου και πάνω, φαίνεται ότι προκαλούν συμπτώματα, γι’ αυτό καταναλώστε το με μέτρο.

Τόνος

Το λιπαρό αυτό ψάρι αποτελεί καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να περιέχει τοξικό υδράργυρο λόγω της μόλυνσης των θαλασσών, ο οποίος σε μεγάλες δόσεις έχει επιδράσεις στην υγεία, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού, μειωμένη ικανότητα ακοής και ομιλίας κ.ά. Τα μεγάλα ψάρια είναι αυτά που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου, ενώ τα μικρότερα περιέχουν μικρότερη ποσότητα και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε κονσέρβα. Θυμηθείτε ότι ο λευκός τόνος περιέχει 4-5 φορές περισσότερο υδράργυρο από άλλα είδη τόνου και ότι το ασφαλές όριο κατανάλωσης είναι 0,1 μικρογραμμάρια υδραργύρου ανά κιλό σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί 25 κιλών μπορεί να φάει 75 γραμμάρια λευκό τόνο κονσέρβα κάθε σχεδόν 20 ημέρες.

Καφές

Εκτός του ότι μας «ξυπνάει», είναι αντιοξειδωτικός και φαίνεται να συνδέεται με οφέλη, όπως μειωμένο κίνδυνο ηπατικών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, νευροεκφυλιστικών ασθενειών κ.λπ. Το ενεργό του συστατικό είναι η καφεΐνη, με κάθε φλιτζάνι να φτάνει περίπου τα 80-120mg. Όταν, όμως, η κατανάλωση ξεπερνά τα 500–600 mg την ημέρα, μπορεί να διαταράξει το νευρικό σύστημα, να προκαλέσει αϋπνία, ταραχή, ευερεθιστότητα, στομαχικές κράμπες, ταχυκαρδία και τρέμουλο. Οι επιπτώσεις της καφεΐνης, βέβαια, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, με κάποιους να την ανέχονται καλύτερα από άλλους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται συμπτώματα και σε μικρές δόσεις.

Σταυρανθή λαχανικά

Σε αυτή την οικογένεια λαχανικών ανήκει το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα, το λάχανο, η ρόκα και ενώ όλα αυτά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιοπάθειας, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχετε. Σε αυτά τα λαχανικά συναντάμε ένα συστατικό, τις ισοθειοκυανάτες, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ιώδιο, συμβάλλοντας στην αύξηση του κινδύνου για υποθυρεοειδισμό. Υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και τα συμπτώματα είναι η διόγκωσή του, η αύξηση βάρους, η δυσκοιλιότητα, το ξηρό δέρμα και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, μεταξύ άλλων. Όσοι έχουν ήδη προβλήματα με το θυρεοειδή του, πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν αυτά τα λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες.

Βραζιλιάνικα καρύδια

Βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες πηγές σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το σελήνιο, όμως, μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα, η συνιστώμενη ημερήσια δόση σεληνίου είναι 50-70 μικρογραμμάρια την ημέρα για ενήλικες, ενώ το ανώτατο ασφαλές όριο είναι στα 300 μικρογραμμάρια την ημέρα για ενήλικες. Τα βραζιλιάνικα καρύδια φτάνουν τα 95 μικρογραμμάρια, ποσότητα που ειδικά για τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλη, ενώ για τους ενήλικες δεν συνιστάται να ξεπερνούν τα 3 καρύδια. Τα συμπτώματα της τοξικότητας του σεληνίου περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών και νυχιών, πεπτικά προβλήματα και δυσκολίες στη μνήμη.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button