Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς τα βιολογικά τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου

1min reading time

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την αξία των βιολογικών τροφών στη διατροφή και το πόσο σημαντικό είναι να τις επιλέγετε έναντι των συμβατικών στην καθημερινότητά σας. Νέα έρευνα από τη Γαλλία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο JAMA, Journal of Internal Medicine, έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία τους, αποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση τροφών απαλλαγμένων από τοξικά χημικά, όπως η γλυφοσάτη, μπορεί να αποτρέψει μια μελλοντική διάγνωση καρκίνου.

Παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχει μια μικρή γενετική προδιάθεση όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου σε κάποιους ανθρώπους, η μείωση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως αποφυγή του καπνίσματος, προστασία του δέρματος από τον ήλιο και τα εγκαύματα, τακτική άσκηση, διατροφικά συμπληρώματα όταν χρειάζεται και μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Όλα αυτά συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή πρόωρου θανάτου από χρόνιες παθήσεις και έρχονται να προστεθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, με κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.

Τι λέει η έρευνα
Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε το 2009 και μελέτησε 70 χιλιάδες ενήλικες Γάλλους στο πλαίσιο υγείας και διατροφής. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 44 και παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια ο καθένας. Η ερευνητική ομάδα του Inserm, που αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Υγείας της Γαλλίας, αποτίμησε τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μελέτης και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν πιο συχνά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα συμβατικά προϊόντα που εκτίθενται σε χημικά που περιείχαν γλυφοσάτη.

Παρ’ όλο που οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να συγκεντρωθούν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες γιατί συμβαίνει αυτό, τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πρώτη φάση να επιβεβαιώσουν τις προστατευτικές ιδιότητες των βιολογικών τροφών έναντι των συμβατικών που έχουν εκτεθεί σε μυκητοκτόνα και άλλα χημικά, όπως και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απουσία χημικών είναι ο βασικότερος παράγοντας στην επίδραση των βιολογικών φρούτων και λαχανικών όσον αφορά την προστασία και την προώθηση της υγείας. Η γλυφοσάτη, όπως και η διαζινόνη και το μαλαθείο, που αποτελούν ουσίες που ανευρίσκονται στα χημικά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά τρόφιμα, έχουν συνδεθεί με υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας καρκίνου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Από τα τρία, πάντως, η γλυφοσάτη είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο.

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται από το 1996 με τη δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών και έχει συνδεθεί με υψηλότερους δείκτες καρκίνου, ακόμη και σε ποσότητες που θεωρούνται ασφαλείς, όπως περιγράφεται στην Global Glyphosate Study. Πέραν του καρκίνου, συνδέεται, επίσης, με θέματα υπογονιμότητας, προβλημάτων σε έμβρυα, μείωση των καλών βακτηρίων στο έντερο και γενετικές κυτταρικές βλάβες.

Η επιλογή βιολογικών προϊόντων μας προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να μειώσουμε την έκθεσή μας σε τέτοιου είδους δηλητηριώδη χημικά κι αν αναλογιστείτε ότι εννέα στους δέκα Αμερικάνους παρουσιάζουν μετρήσιμα επίπεδα χημικών στο αίμα ή τα ούρα, καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη είναι επιτακτική. Τα επίπεδα αυτά, μάλιστα, πέφτουν δραματικά αν αλλάξει κανείς τη διατροφή του από συμβατική σε βιολογική.

Στην ομάδα που έλαβε μέρος στη μελέτη, που αποτελούνταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από γυναίκες, οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου που εμφανίζονταν ήταν ο καρκίνος του μαστού, με τον καρκίνο του προστάτη να ακολουθεί, τον καρκίνο του δέρματος, του παχέος εντέρου να βρίσκονται στη συνέχεια, όπως επίσης και το non-Hodgkin λέμφωμα και άλλα λεμφώματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προτιμήσουν βιολογικά προϊόντα παρουσίαζαν καλύτερο εισόδημα, υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης, απέφευγαν το κάπνισμα και γυμνάζονταν. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, όσοι κατανάλωναν βιολογικά, αντί για συμβατικά τρόφιμα, παρουσίαζαν 25% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Αν χρειαζόσασταν, λοιπόν, άλλο ένα κίνητρο να προτιμάτε βιολογικά, μόλις το βρήκατε. Κι αν σας απασχολεί το κόστος, θα σας πω αυτό που λέω πάντα: καλύτερα να ξοδέψετε τώρα λίγα χρήματα παραπάνω για τη διατροφή και την υγεία σας, παρά πολύ περισσότερα αργότερα για μια αρρώστια.

Call Now Button