Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς τα βακτήρια του στόματος μπορεί να βλάψουν το έντερο

1 min reading time

Είχατε σκεφτεί ποτέ πως τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα μπορούν να μας βλάψουν; Σίγουρα όχι και μάλλον όσοι πάσχουν από παθήσεις του εντέρου δεν είχαν κάνει ποτέ τον πιθανό συσχετισμό. Κι όμως, η υγεία της στοματικής κοιλότητας φαίνεται πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα όμορφο χαμόγελο. Παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία μας και στην υγεία του εντέρου, τον δεύτερο εγκέφαλο του οργανισμού μας και το εξαιρετικής σημασίας όργανο για το ανοσοποιητικό μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δίνω πολύ μεγάλη προσοχή στο κομμάτι “έντερο” στους ασθενείς που με επισκέπτονται, με στόχο την ισορροπία του μέσω της διατροφής.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, μια διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε ότι κάποια είδη βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσουν ή να εντείνουν ήδη υπάρχουσες διαταραχές του εντέρου. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Science, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε την επίδραση που είχαν βακτήρια που συναντάμε στη στοματική κοιλότητα των ανθρώπων, όταν εισήχθησαν σε ποντίκια. Πρόκειται για μια σημαντική έρευνα από την Chinese Academy of Medical Science που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ειδών θεραπείας για τις κοινές διαταραχές του εντέρου. Κι όταν λέμε διαταραχές εντέρου εννοούμε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn, παθήσεις οι οποίες προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι ερευνητές ψάχνουν νέους τρόπους εύρεσης της αιτίας τους και αντιμετώπισής τους. Σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρεται μια πιθανή διασύνδεση με τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στη στοματική μας κοιλότητα και τις κοινές εντερικές διαταραχές.

Όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, η μελέτη ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε πως ασθενείς με μια από τις τρεις βασικές εντερικές διαταραχές παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα στοματικών βακτηρίων στα κόπρανα, που υπονοούν υψηλότερα επίπεδα και στο έντερο. Με την υποψία διασύνδεσης, η ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε διάφορα πειράματα προκειμένου να βρει περισσότερες πληροφορίες και να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές εισήγαγαν ανθρώπινο σάλιο από άτομα που έπασχαν από τη νόσο του Crohn στο έντερο ποντικιών που είχαν αποστειρωμένο εντερικό μικροβίωμα. Στη συνέχεια, παρατήρησαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οδήγησε σε εντερική φλεγμονή, ενώ μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε το βακτήριο που ήταν υπεύθυνο για τη φλεγμονή, το οποίο ήταν το Klebsiella pneumoniae, ένα στέλεχος που βρίσκουμε συχνά στο ανθρώπινο στόμα και σπάνια στο έντερο. Στο πλαίσιο άλλου πειράματος, οι ερευνητές εισήγαγαν απευθείας τα βακτήρια στα εντερικό περιβάλλον υγιών ποντικών και βρήκαν ότι δεν προκλήθηκαν προβλήματα. Δίνοντας στα ποντίκια αντιβιοτικά ανθεκτικά στο Klebsiella προκάλεσε και πάλι φλεγμονή όταν εισήχθη το συγκεκριμένο βακτήριο. Παρόμοια αποτελέσματα, μάλιστα, παρουσιάστηκαν και σε άλλα πειράματα όπου χρησιμοποιήθηκε το σάλιο ασθενών με κολίτιδα.

Όπως είναι φανερό, τα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο προς πιθανή διασύνδεση ανάμεσα στα στοματικά βακτήρια και τις εντερικές διαταραχές και παρ’ όλο που περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, μπορεί μελλοντικά να βρεθεί μια θεραπεία για αυτές τις παθήσεις, η οποία να περιλαμβάνει τη λήψη ουσιών που θα «καθαρίζουν» τη στοματική κοιλότητα από τα επικίνδυνα βακτήρια.

Call Now Button