Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

5 τυριά που πρέπει να αποφεύγετε

Το τυρί αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ταιριάζει ιδανικά σε λαδερά φαγητά, μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του σε σνακ με φρούτα ή κράκερ και τα είδη του είναι πολλά και διαφορετικά. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν λείπουν από τα συστατικά του, όμως, και σίγουρα δεν είναι όλα τα τυριά ίδια. Κάποια μπορεί να σας προσθέτουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά στη διατροφή, ενώ άλλα είναι περισσότερο ωφέλιμα και λιγότερο επιβαρυντικά. Δείτε ποια δεν σας κάνουν και τόσο καλό και προσπαθήστε να τα αποφεύγετε.

Μασκαρπόνε
Το μασκαρπόνε, εκτός από γνωστό ιταλικό τυρί φτιαγμένο από κρέμα που έχει πήξει με την προσθήκη συγκεκριμένων όξινων ουσιών (χυμό λεμονιού, ξίδι, κιτρικό οξύ ή οξικό οξύ), περιέχει περίπου 50% λιπαρά. Μια κουταλιά σας σούπας σας παρέχει το 10% σας συνιστώμενης ημερήσιας δόσης χοληστερόλης από τη διατροφή και 60 θερμίδες, ενώ τα 2/3 των λιπαρών του είναι κορεσμένα. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ρικότα σε πολλά πιάτα, με γιαούρτι σε γλυκά ή με τυρί κρέμα.

Πρόβειο τυρί
Το θέμα εδώ είναι κυρίως περιβαλλοντικό, καθώς σύμφωνα με ερευνητές του MTT Agrifood Research Φινλανδίας, οι προβατίνες σημειώνουν τις περισσότερες εκπομπές μεθανίου, σε σχέση με τις αγελάδες και τις κατσίκες και σε σχέση με το πόσο τυρί τελικά παράγουν, η αναλογία είναι ανεπαρκής. Αν ψάχνετε την πιο φιλική για το περιβάλλον επιλογή, προτιμήστε το κατσικίσιο τυρί, καθώς εκτός του ότι η αναλογία ποσότητας-εκπομπών είναι καλύτερη, τα μαλακά τυριά που δεν έχουν παλαιωθεί για μεγάλο διάστημα είναι τα καλύτερα όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Τσένταρ
Αγαπημένο τυρί πολλών, αλλά αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τουλάχιστον πρέπει να ελέγξετε το πόσο τρώτε. Ο λόγος είναι ότι περιέχει πολύ αλάτι, που σημαίνει ότι επηρεάζει τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και συνήθως, όταν τρώμε τσένταρ έχουμε την τάση να το υπερκαταναλώνουμε, λιωμένο πάνω στο φαγητό. Να θυμάστε, όμως, ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 2300mg (ή ένα κουταλάκι του γλυκού) αλάτι την ημέρα και ότι ένα κομμάτι τσένταρ στο μέγεθος του σπιρτόκουτου φτάνει τα 0,52 γραμμάρια. Αν σκεφτείτε πόσο βάζετε στα νάτσος σας, καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε 1 ώρα, όταν πηγαίνετε στον κινηματογράφο.

Φέτα
Με 264 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, 21 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 15 γραμμάρια είναι κορεσμένα και 1.116mg νατρίου να καλύπτουν το 46% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, η φέτα παραμένει νόστιμη, αλλά θέλει προσοχή. Ταυτόχρονα, έχει 89 mg χοληστερόλης, φτάνοντας το 30% της ημερήσιας πρόσληψης στην ίδια ποσότητα των 100 γραμμαρίων. Μας παρέχει, βέβαια, αρκετό ασβέστιο, σχεδόν τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε, σε αυτή την ποσότητα, όπως και βιταμίνη Β12, αλλά η κατανάλωσή της, λόγω των παραπάνω, πρέπει να τίθεται υπό έλεγχο.

Παρμεζάνα
Άλλο ένα αγαπημένο και πολύ διαδεδομένο ιταλικό τυρί, που χρησιμοποιείται πολύ στα ζυμαρικά, στο ριζότο, αλλά και σε σαλάτες. Η νόστιμη παρμεζάνα, όμως, αποτελεί μια μικρή θερμιδική βόμβα με 431 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, δηλαδή αρκετές περισσότερες από τη φέτα, και περίπου 29 γραμμάρια λιπαρών, με τα κορεσμένα να φτάνουν το 85% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το νάτριο κι εδώ είναι υψηλό, με 1.529mg στα 100 γραμμάρια, οπότε θέλει προσοχή και έλεγχο. Στα θετικά, να πούμε ότι στην παραπάνω ποσότητα 100 γραμμαρίων παίρνουμε όλη την ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε την ημέρα και σχεδόν το 40% της βιταμίνης Β12.

Τα πιο υγιεινά τυριά
Στραφείτε προς πιο υγιεινές και ελαφριές επιλογές στο τυρί, όπως είναι η μοτσαρέλα, που έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα τυριά, στη ρικότα, που είναι πιο ελαφριά, αλλά καλή πηγή πρωτεΐνης, στο κότατζ, στο ανθότυρο και τη μυζήθρα, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button