Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να ψήσετε τα λαχανικά σας σωστά

2min reading time

Τα λαχανικά μπορούν να γίνουν λαμπεροί πρωταγωνιστές σε ένα χορτοφαγικό, εορταστικό τραπέζι και η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο μας εκπλήσσουν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, πέραν της σαλάτας, και το πόσο νόστιμα πιάτα μπορούν να δώσουν. Ειδικά όταν τα ψήνουμε, οι επιλογές είναι πολλές και οι γεύσεις τους απογειώνονται –αρκεί να πετύχει το ψήσιμο. Κι επειδή ξέρω ότι αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης, συγκέντρωσα για εσάς όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε, για να καταφέρετε να παρουσιάσετε ένα σωστό πιάτο ψητών λαχανικών στους καλεσμένους σας και την οικογένειά σας και να κάνετε τις γιορτές σας πιο υγιεινές από ποτέ!

Ποια λαχανικά να επιλέξετε
Αν και ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε για το αν κάποιο λαχανικό μπορεί να ψηθεί, είναι απλώς να πειραματιστείτε, παρ’ όλ’ αυτά σας προτείνω να το δοκιμάσετε κυρίως με τα λαχανικά ρίζας, όπως τις πατάτες, το παστινάκι, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα… Οι υποψήφιοι, βέβαια, δεν σταματούν εκεί, αφού όσο υπάρχει φαντασία, μπορεί να υπάρχει και καλό αποτέλεσμα. Από σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) μέχρι πιπεριές, λάχανο, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, όλα μπορούν να δώσουν ένα καλό και νόστιμο πιάτο.

Το κόψιμο μετράει
Φροντίστε να κόβετε τα ίδια λαχανικά στο ίδιο μέγεθος, τόσο για την ομοιομορφία του πιάτου, όσο και για να χρειαστούν τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Κόψτε, για παράδειγμα, την πατάτα σας σε κομμάτια μεγέθους μέχρι 3 εκατοστά, κι όχι σε άνισα κομμάτια, έτσι ώστε να χρειαστούν όλα τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Στην περίπτωση που τα λαχανικά σας είναι μικρά, όπως π.χ. baby καρότα, δοκιμάστε να τα ψήσετε ολόκληρα.

Μην «τσιγκουνεύεστε» το λάδι

Μόλις κόψετε τα λαχανικά σας ομοιόμορφα, σε μέγεθος μπουκιάς, σοτάρετέ τα σε καλό λάδι και χρησιμοποιήστε τόσο ώστε να τους δώσει γυαλιστερή επικάλυψη, χωρίς, όμως, να γεμίσει ο πάτος του μπολ σας. Υπολογίστε ότι 1 με 2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές για τις περισσότερες περιπτώσεις και μην ξεχνάτε ότι το λάδι βοηθά τα λαχανικά να ψηθούν ομοιόμορφα, να βγουν τραγανά από το φούρνο, με πλούσια γεύση και πολλά καλά λιπαρά. Προτιμήστε το ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να καλύψετε τα λαχανικά σας με αυτό.

Δώστε τους το χώρο τους

Απλώστε τα λαχανικά σας σε λαδόκολλα και βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χώρο στο καθένα –ίσως περισσότερο απ’ όσο νομίζετε ότι πρέπει. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε και δεύτερη λαδόκολλα. Είναι προτιμότερο να έχουν το χώρο τους, παρά να είναι το ένα πάνω στο άλλο και να μην ψηθούν σωστά. Πριν τα βάλετε στο φούρνο, προθερμάνετέ τον στους 220 βαθμούς, θερμοκρασία ιδανική για τα περισσότερα λαχανικά, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε αν χρειαστεί.

Ψήστε μέχρι να ξεροψηθούν οι άκρες τους
Το ψήσιμό σας πρέπει να διαρκέσει τόσο, ώστε τα λαχανικά σας να είναι αρκετά τρυφερά για να τα διαπεράσετε με το πιρούνι και οι άκρες τους να αρχίζουν να ξεροψήνονται. Έχετε υπόψη σας ότι όσο πιο μαλακά είναι τα λαχανικά σας, τόσο πιο εύκολα θα μαγειρευτούν, ενώ όσο πιο σκληρά είναι τόσο θα καθυστερήσουν στο ψήσιμο. Αν βιάζεστε, προτιμήστε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια που θα γίνουν γρήγορα κι αν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε να ελέγχετε τα λαχανικά σας μετά τα 15 λεπτά. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι ήρθε η ώρα να τα βγάλετε, συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5-10 λεπτά. Αυτός ο χρόνος δεν πρόκειται να αλλοιώσει το αποτέλεσμά σας.

Επιλέξτε πώς θα τα ψήσετε

Ξεχωριστά: Η πιο σίγουρη λύση είναι να ψήσετε τα διαφορετικά λαχανικά ξεχωριστά και να τα συνδυάσετε στο πιάτο σας στο τέλος. Έτσι θα μπορείτε να τα ελέγχετε καλύτερα, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι.

Σε ομάδες: Βρείτε ποια λαχανικά ψήνονται στους ίδιος ρυθμούς και συνδυάστε τα μαζί στο φούρνο. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο, για παράδειγμα, μπορούν να ψηθούν μαζί, όπως επίσης και η κολοκύθα με τις πατάτες.

Σε στάδια: Μια ακόμα λύση είναι να προσθέτετε λαχανικά στη λαδόκολλα σε διαφορετικά στάδια. Ξεκινήστε με τα πιο σκληρά κι έπειτα προσθέστε τα πιο μαλακά, βάζοντας στόχο να τελειώσουν το ψήσιμο όλα ταυτόχρονα.

Ο χρόνος είναι το παν
Αν ψήνετε σε θερμοκρασία 220 βαθμών Κελσίου, τότε:

  • Τα λαχανικά ρίζας (παντζάρι, καρότα, πατάτες κ.λπ) θα χρειαστούν περίπου 30-45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μικρά τα έχετε κόψει
  • Οι κολοκύθες θέλουν από 20 έως 60 λεπτά ψήσιμο και πάλι ανάλογα με το πόσο μικρά κομμάτια έχετε κόψει
  • Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) θα χρειαστούν 15 με 25 λεπτά
  • Τα πιο μαλακά λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές κ.λπ) θέλουν 10 με 20 λεπτά
  • Τα λεπτά λαχανικά (σπαράγγια, φασολάκια) χρειάζονται 10 με 20 λεπτά
  • Για τα κρεμμύδια υπολογίστε 30 με 45 λεπτά, αναλόγως με το πόσο τραγανά τα θέλετε
  • Οι ντομάτες θέλουν 15 με 20 λεπτά

Έχοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω, το χριστουγεννιάτικο γεύμα σας θα είναι άκρως χρωματιστό, νόστιμο και πάνω απ’ όλα, υγιεινό!

Call Now Button