Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

1 min reading time

Η Μεσογειακή διατροφή ξέρουμε βάσει πλήθους ερευνών ότι είναι η πιο εγκεκριμένη και δοκιμασμένη διατροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών παθήσεων και καρκίνου. Έχει βρεθεί επανειλημμένως ότι τα άτομα που ακολουθούν τα μεσογειακά πρότυπα στη διατροφή τους εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία και μακροζωία, ισχυρό ανοσοποιητικό και προστασία από ασθένειες. Η έννοια της Μεσογειακής διατροφής, βέβαια, έχει λίγο παραλλαχτεί τα τελευταία χρόνια και πολλοί που ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή με κρέας, επεξεργασμένες τροφές και πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, θεωρούν ότι ακολουθούν το μεσογειακό μοντέλο, επειδή στο πιάτο τους μπορεί να βρίσκεται συχνά το ελαιόλαδο, η ντομάτα, οι ελιές κ.ο.κ. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται κυρίως στην ολική άλεση, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, με το κρέας να συστήνεται για όποιον θέλει 2 φορές τον μήνα –κι όχι την εβδομάδα ή την… ημέρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, με περιορισμένες ποσότητες ζωικών τροφών και επεξεργασμένων τροφών κι όχι με υπερκατανάλωση αυτών στην καθημερινότητα, όπως συνηθίζεται στη δυτικού τύπου διατροφή. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για Μεσογειακή Διατροφή, μιλάμε για τη διατροφή με έμφαση σε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και καλών λιπαρών από ελαιόλαδο και φυτικές τροφές.

Μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;
Η αλήθεια είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει τον ρόλο της και στη διάθεση, ενώ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, η Korea National Health and Nutrition Examination Survey διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της υιοθέτησης Μεσογειακής Διατροφής και της κατάθλιψης σε ένα δείγμα πληθυσμού της Νότιας Κορέας, το οποίο συμπεριλάμβανε 5.849 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφών και έτσι καταγράφονταν κάποια σκορ. Με βάση τα ευρήματα, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες με τα μεγαλύτερα σκορ όσον αφορά την υιοθέτηση Μεσογειακής Διατροφής, είχαν 42-73% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς με τα χαμηλότερα σκορ, μετά την προσαρμογή των κοινωνικοδημογραφικών και άλλων μεταβλητών που σχετίζονταν με την υγεία. Στις γυναίκες, και πάλι αυτές με το υψηλότερο σκορ είναι 71% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ οι άντρες με μεγάλο σκορ είχαν 55%-79% μικρότερη πιθανότητα.

Επιπλέον, πρόσφατη μετα-ανάλυση δημοσιευμένη στο Nutrition Reviews έδειξε ακριβώς το ίδιο. Βρέθηκε, λοιπόν, και πάλι ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ της υιοθέτησης Μεσογειακής Διατροφής και του κινδύνου κατάθλιψης σε μελέτες κοορτής. Επιπρόσθετα, συνδυάζοντας 8 cross-sectional μελέτες που εξέταζαν αυτή τη σχέση, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει και πάλι αντίστροφη σχέση.

Η προστασία, λοιπόν, της ψυχικής μας υγείας μπορεί να βρίσκεται και στο πιάτο μας, αρκεί να το γεμίζουμε με πληθώρα φυτικών, πολύχρωμων τροφών, κρατώντας την ισορροπία στη διατροφή μας.

Πηγή
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/mediterranean-diet-reduces-depression-risk

Call Now Button