Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να μάθετε τα παιδιά να μαγειρεύουν μαζί σας (και να αγαπούν το υγιεινό φαγητό)

2min reading time

Όσοι το έχετε δοκιμάσει, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι πολύ όμορφη εμπειρία να πραγματοποιείτε τη διαδικασία του μαγειρέματος μαζί με τα παιδιά σας, μετατρέποντάς την από μια βαρετή δουλειά, σε πιο διασκεδαστική δραστηριότητα και επιμορφωτική για τα παιδιά –τις ημέρες πάντα που δεν πιέζει ο χρόνος και η κούραση…

Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν χρόνο με τους γονείς τους συμμετέχοντας σε δουλειές, πόσο μάλλον να βοηθούν -κι όσο περισσότερο τα μάθετε να κάνουν πράγματα μαζί σας από νωρίς, μελλοντικά ίσως να μην απομακρυνθούν τόσο στην εφηβεία. Πολλές φορές, όμως, σκεπτόμενοι την ατσαλιά που μπορεί να δημιουργηθεί και τον έξτρα χρόνο που θα χρειαστεί, τα απομακρύνουμε από τις δουλειές που είναι για «μεγάλους» και δεν τα αφήνουμε να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία και να μάθουν κάτι από αυτήν.

Το μαγείρεμα μαζί τους είναι και ένας καλός τρόπος να περάσετε χρόνο μαζί, κάνοντας ταυτόχρονα μια δουλειά που πρέπει να γίνει, και μια καλή ευκαιρία να μάθουν κι αυτά από νωρίς τα αγνά υλικά, τη νοοτροπία των υγιεινών επιλογών, τους συνδυασμούς, τη διαδικασία πίσω από το αποτέλεσμα που απολαμβάνουν.

Ο μικρός μου Θοδωρής είναι ακόμη πολύ μικρός σε ηλικία, αφού δεν έχει κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Παρ’ όλ’ αυτά, ακολουθεί τον μεγάλο του αδερφό, που μπορεί πλέον να αποτελέσει επίσημα τον sous chef του σπιτιού! Ο Γιώργος είναι πάντα πρόθυμος να βάλει την ποδιά του και να έρθει δίπλα μου, να με βοηθήσει, να παρακολουθήσει και να δει τι είναι αυτό που με κάνει χαρούμενη όταν μαγειρεύω –γιατί το μαγείρεμα μου βγάζει σχεδόν πάντα μια εύθυμη διάθεση.

Κι επειδή στα παιδιά αρέσουν πολύ τα κουλουράκια, τα κέικ κι όλες αυτές οι συνταγές που περιλαμβάνουν τα βασικά καθήκοντα ενός μάγειρα, όπως ανακάτεμα, προσθήκη υλικών, ζύμωμα, ακόμη και μέτρηση, είναι σίγουρα μια καλή αρχή (δεν θα πιστέψετε πόσο μπορείτε να τα εξοικειώσετε με τα μαθηματικά, μετρώντας τα υλικά, τις θερμοκρασίες, έχοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!).

Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξουμε επιδόρπιο μαζί με τα παιδιά είναι πάντα πιο ελκυστικό γι’ αυτά, γιατί μετά τη διαδικασία, τους μένει και το γλυκό! Έτσι, το ξεκίνησα κάπως έτσι, προχωρώντας στη συνέχεια και σε πιάτα καθημερινότητας. Μαζί κοιτούσαμε τις συνταγές μας, φτιάχναμε λίστα για το σούπερ μάρκετ, συγκεντρώναμε τα υλικά και προχωρούσαμε στη διαδικασία. Η αγαπημένη τους στιγμή βέβαια είναι όταν παρουσιάζουν το τελικό αποτέλεσμα στον μπαμπά τους, στην γιαγιά, τον παππού και όποιον βρεθεί στο τραπέζι μας, με υπερηφάνεια.

Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν το μαγείρεμα και να είναι πιο «ανοιχτά» σε γεύσεις και συνδυασμούς, να μάθουν τη δουλειά που κρύβεται πίσω από το πιάτο τους, να γνωρίσουν τα υλικά και τη θρεπτική τους αξία, για την οποία φροντίζω να τους μιλάω, να δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια κι ευελπιστώ στο μέλλον –γιατί όχι- να δημιουργήσω μαζί τους μια νέα σπεσιαλιτέ!

Προς το παρόν, πάντως, ο Γιώργος είναι εξπέρ στα ζυμαράκια και έχει φτιάξει, μάλιστα, τη δική του πίτσα, για την οποία είναι πολύ περήφανος!

Μην φοβάστε, λοιπόν, να μαγειρεύετε μαζί με τα παιδιά και μην καθυστερήσετε να το ξεκινήσετε, έτσι ώστε να μπουν στο «ταξίδι» από μικρή ηλικία!

Ιδού κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν.

-Καταρχάς, βρείτε τον χρόνο. Τα Σαββατοκύριακα έχουμε οι περισσότεροι έξτρα χρόνο για μαγείρεμα και για τα παιδιά, οπότε καθιερώστε το τουλάχιστον τότε, σε ώρες που τα πράγματα που θα σας αποσπούν θα είναι ελάχιστα και το μυαλό σας θα βρίσκεται εκεί.

-Ψάξτε τις κατάλληλες συνταγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε βιβλίο συνταγών για παιδιά, αλλά συνταγές που δεν είναι πολύ πολύπλοκες και σας δίνουν τη δυνατότητα να χωρίσετε διαδικασίες και αρμοδιότητες. Τσεκάρετε τις συνταγές του blog όπου σίγουρα θα βρείτε άπειρες να σας ταιριάζουν και διαλέξτε μαζί την αγαπημένη σας, κατά προτίμηση χωρίς πάρα πολλά υλικά.

-Μην τους αρνείστε το αγαπημένο τους πιάτο. Θέλουν να το φτιάξουν μαζί σας και πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία.

-Βγάλτε τα υλικά σας και οργανώστε τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να μην βρίσκεται κάτι επικίνδυνο μπροστά τους και να μπορείτε να τα ελέγχετε όσο κάνουν τη δουλειά τους. Μην έχετε διαφορετικό εξοπλισμό για τα παιδιά, απλώς μάθετέ τους να χρησιμοποιούν σωστά τα εργαλεία που έχετε.

-Δείχνετέ τους πώς να κρατούν τον πάγκο τους όσο γίνεται καθαρό, ώστε να μην έχουν στο τέλος πολλή συγκεντρωμένη δουλειά στο καθάρισμα, αλλά ταυτόχρονα μην φοβάστε την ατσαλιά που θα δημιουργηθεί –γιατί θα δημιουργηθεί!

-Μην αποθαρρύνεστε αν κάποιο παιδί είναι δύσκολο στο φαγητό. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε εκτός διαδικασίας, ακριβώς το αντίθετο. Το μαγείρεμα μαζί σας μπορεί να του συστήσει έναν νέο κόσμο υλικών και συνδυασμών και ίσως να το πείσει να είναι πιο «ανοιχτό» στη δοκιμή. Εξασφαλίστε ότι θα υπάρχουν σίγουρα κάποια υλικά που τους αρέσουν στη συνταγή σας και ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν έστω μια μπουκιά από τα υπόλοιπα.

-Αφήστε τα να παρουσιάσουν το πιάτο στην οικογένεια. Η υπερηφάνεια τους θα είναι τόσο μεγάλη, που είναι η απόλυτη ανταμοιβή τους!

-Μόλις βρείτε μια αγαπημένη τους συνταγή, δώστε τους την ευκαιρία να την κάνουν πολλές φορές, ώστε να γίνουν καλύτερα και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Μην ξεχνάτε να έχετε υπομονή! Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή απ’ όλες!

Call Now Button