Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κτηνοτροφία και μολυσματικές ασθένειες

Έχουμε εξετάσει πολλές φορές στο παρελθόν μέσα από άρθρα και στα social media, αλλά και στη διαπροσωπική επαφή μας, τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα και την περιβαλλοντική κρίση, καθώς είναι κάτι που (πρέπει να) μας απασχολεί όλους πλέον, με τα σημάδια καταστροφής να είναι απολύτως εμφανή. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος που η φυτοφαγία αποτελεί μέρος της εξειδίκευσής μου μαζί με τα αυτοάνοσα, αλλά και προσωπική μου επιλογή, το θέμα με αφορά και με ευαισθητοποιεί πολύ, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον και τα ζώα. Κάτι, όμως, που παραβλέπουμε συχνά οι περισσότεροι είναι το πόσο η κτηνοτροφία παίζει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου μολυσματικών ασθενειών.

Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των βιομηχανικών μεθόδων καλλιέργειας, αλλά προκύπτει και λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που συμβαίνει όταν η γη «καθαρίζεται» με στόχο τη βοσκή των ζώων και τις καλλιέργειες που θα αποτελέσουν την τροφή τους. Αυτή η διαδικασία θέτει τον άνθρωπο σε επαφή με είδη ζώων που δεν θα αλληλεπιδρούσε σε άλλη περίπτωση και που μπορεί να κουβαλούν επιβλαβείς γι’ αυτόν ασθένειες. Πέραν τούτου, οι πρακτικές της κτηνοτροφίας χρησιμοποιούν παγκοσμίως το 70% όλων των αντιβιοτικών που πωλούνται, που σημαίνει ότι αποτελούν κύριο παράγοντα των κινδύνων στην υγεία που σχετίζονται με μολύνσεις που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά.

Μια εξαιρετική ανασκόπηση στο θέμα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances αναφέρει περιληπτικά πώς οι μολυσματικές ασθένειες έχουν τετραπλασιαστεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, κυρίως λόγω των ζωονοσογόνων ασθενειών, 50% των οποίων σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Και, δυστυχώς, ο βασικός παράγοντας που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος είναι η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για κρέας.

Η μείωση της παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος και της κατανάλωσής του θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των επιδράσεων που έχει το φαγητό μας στο κλίμα, αλλά υπάρχει ένα μελανό σημείο. Το κοτόπουλο, που είναι η αμέσως επόμενη επιλογή όσων προσπαθούν να κόψουν το κόκκινο κρέας, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη βιομηχανοποίηση της πτηνοτροφίας, αυξημένη χρήση αντιβιοτικών και ταυτόχρονα αυξημένο κίνδυνο ζωονοσογόνων ασθενειών.

Η πιο βιώσιμη λύση, λοιπόν, είναι να μετακινηθούμε προς πιο φυτοφαγικά μοντέλα διατροφής, που έχουν οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για να δούμε μια σημαντική μείωση χρόνιων παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερωθεί το 75% γης παγκοσμίως. Αυτή η γη, μάλιστα, μπορεί να αξιοποιηθεί για να φιλοξενήσει ξανά άγρια ζωή, αλλά και για δέσμευση άνθρακα στο έδαφος, κάτι που προκαλείται κυρίως από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση, όπου ο άνθρακας αποθηκεύεται σε οργανική μορφή.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, που σημαίνει ότι τα μικρόβια είναι η 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον HIV και την ελονοσία μαζί.

Αν, λοιπόν, πραγματικά θέλετε ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον για τα παιδιά σας και τον πλανήτη, η στροφή προς τη φυτοφαγία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κι αν αισθάνεστε δυσκολία στο να ξεκινήσετε, απευθυνθείτε σε ειδικό με γνώσεις πάνω στη χορτοφαγία και τη φυτοφαγία, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει, θα σας δώσει συμβουλές και tips και πολλές ιδέες συνταγών που ίσως να μην είχατε φανταστεί.

Πηγές
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-20th-november-2022-a4d0b21c381
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add6681

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button