Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

7 λόγοι να τρώτε λιγότερο κρέας

Η στροφή στη χορτοφαγία ή ακόμη και η αποχή από πάσης φύσεως προϊόντα ζωικής προέλευσης (βιγκανισμός) αποτελεί μια τάση που φαίνεται να ενισχύεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως αποδεικνύεται, η κατανάλωση κρέατος, εκτός από τον σίδηρο, τη βιταμίνη Β12 και την πρωτεΐνη που μας παρέχει, τα οποία μπορούμε να λάβουμε και από άλλες πηγές, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια απολαυστική συνήθεια, που μπορεί να μας βλάψει μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των ζώων, κάτι που ασπάζονται και όσοι στρέφονται προς αυτό το διατροφικό μοντέλο.

Για πολλούς, η διακοπή της κατανάλωσης κρέατος φαντάζει δύσκολη υπόθεση. Μπορείτε, όμως, να μειώσετε την κατανάλωσή του σταδιακά, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να επιφέρει οφέλη τόσο σε εσάς, όσο και στο περιβάλλον. Όπως τα παρακάτω.

Επιβράδυνση της γήρανσης και μακροζωία
Σε μελέτη 12 ετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχει δημοσιευτεί στο British Medical Journal έχει φανεί ότι οι χορτοφάγοι ζουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια περισσότερο από όσους καταναλώνουν κρέας. Ο λόγος είναι ότι η χορτοφαγική διατροφή βασίζεται κυρίως σε φυτικές ίνες, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Πιο υγιής καρδιά
Το κορεσμένο λίπος του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι ένας σημαντικός ένοχος για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν νούμερο 1 κίνδυνο θανάτου. Ο λόγος είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Οι μελέτες, επίσης, που εξετάζουν τα οφέλη από τη μείωση κατανάλωσης κρέατος όλο και πληθαίνουν, ενώ στο Archives of Internal Medicine έχει δημοσιευτεί έρευνα πάνω σε περισσότερα από 500.000 άτομα που δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρεατικών (κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρεατικά κ.ο.κ.) αυξάνει επίσης των κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αποφυγή τοξικών ουσιών
Το κρέας που καταναλώνουμε περιέχει ορμόνες, αντιβιοτικά, μικροβιοκτόνα, τόσο από αυτά που καταναλώνουν τα ίδια τα ζώα, όσο και από αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε αυτά. Όλες αυτές οι τοξίνες είναι λιποδιαλυτές, που σημαίνει ότι συγκεντρώνονται στο λίπος των ζώων, το οποίο έπειτα καταναλώνουμε εμείς. Πέραν αυτών, βέβαια, υπάρχουν και οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα, όπως η σαλμονέλα, από τα οποία κινδυνεύουμε.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Η σύνδεση της μείωσης της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου με τη χορτοφαγία υποστηρίζεται από πολλές μελέτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα σε περισσότερες από 35 χιλιάδες γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer, όσες κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ η κατανάλωσή του σχετίζεται και με καρκίνο στο έντερο, τον προστάτη, το πάγκρεας και το στομάχι.

Καλύτερη σιλουέτα
Αν και το να μην καταναλώνει κάποιος κρέας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει σωστές και πιο διαιτητικές επιλογές (σκεφτείτε ότι ένα μπέργκερ λαχανικών δεν απέχει πολύ θερμιδικά από το συμβατικό μπέργκερ), παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται ότι όσοι καταναλώνουν παραπάνω κρέας, παίρνουν περισσότερο βάρος. Σε μεγάλης κλίμακας μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν 250 γραμμάρια κόκκινο κρέας, πουλερικά ή επεξεργασμένο κρέας την ημέρα, παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε βάθος 5 χρόνων σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερο, ακόμη κι αν κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες. Γενικότερα, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους κρεατοφάγους, λόγω των περισσότερων φυτικών ινών που καταναλώνουν.

Αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον
Σύμφωνα με αναφορά του 2006 των Ηνωμένων Εθνών, τα ζώα φάρμας παρουσιάζουν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά του κόσμου, με τα περισσότερα να προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα και το υποξείδιο του αζώτου από τα λιπάσματα. Συν τοις άλλοις, πέραν του περιβαλλοντικού θέματος, η χορτοφαγία σημαίνει αγάπη προς τα ζώα και προστασία τους από την εκμετάλλευση. Μην ξεχνάτε ότι τα ζώα φάρμας δεν είναι λιγότερο έξυπνα από το σκύλο και τη γάτα που τόσο αγαπάμε όλοι ως συντροφιά, ούτε αισθάνονται λιγότερο πόνο.

Ευκολία και απόλαυση
Η χορτοφαγική κουζίνα δεν είναι αυτό που ήταν πριν κάποια χρόνια. Πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, υποκατάστατα και συνταγές που κάνουν όλο και λιγότερο αισθητή την απουσία κρέατος ακόμη και σε όσους νομίζουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Στο www.notanordinarymum.gr θα βρείτε πλήθος χορτοφαγικών συνταγών που θα σας ενθουσιάσουν!

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button