Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Οι φυτικές ίνες στην εγκυμοσύνη μεγαλώνουν γερά παιδιά

1 min reading time

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως και πριν, αλλά και μετά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών στη συνέχεια. Ξέρω καλά και από προσωπική εμπειρία και από πολλές εγκυμονούσες  που με επισκέπτεστε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης για vegan ή μη διατροφή, πως είναι δύσκολο να τα κάνουμε όλα σωστά, να μην παρασυρθούμε, να έχουμε μια απόλυτα δομημένη και ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να αυτομαστιγώνεστε για τα λάθη που μπορεί να κάνατε και τους κανόνες που μπορεί να «σπάσατε». Είναι, όμως, μια καλή ευκαιρία να έχουμε γνώση του τι είναι το καλύτερο να κάνουμε και να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών εξατομικευμένα, με βάση το καλύτερο για εμάς και το παιδί μας. Κι εγώ ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία έχω χρέος να σας ενημερώνω για όλα τα επιστημονικά στοιχεία που μας βοηθούν να γεννήσουμε και να μεγαλώσουμε γερά παιδιά.

Οι φυτικές ίνες σε πρώτο ρόλο
Νέα μελέτη, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 76 χιλιάδες γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών κατά την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με νευροαναπτυξιακή καθυστέρηση στο μωρό. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλότερα ποσοστά πρόσληψης σε αυτή την περίοδο σχετίζονταν με 51% αυξημένο κίνδυνο για καθυστέρηση στην επικοινωνία και 45% αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης στις κινητικές ικανότητες, όπως επίσης και στην επίλυση προβλημάτων και την κοινωνικότητα.

Οι ολόκληρες τροφές, όπως η ολική άλεση, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ιδανικές πηγές φυτικών ινών για το διάστημα της εγκυμοσύνης, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα, ενώ αντιθέτως οι πολύ επεξεργασμένες τροφές και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στερούνται φυτικών ινών και δεν αποτελούν καλή επιλογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρες τροφές στην εγκυμοσύνη, με καθοδήγηση πάντα ειδικού για κάλυψη ελλείψεων σε αυτή την περίοδο της ζωής, μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και για τη συνέχεια, εξασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Κι επειδή οι vegan εγκυμονούσες δεν έχουν τη διατροφική στήριξη που θα ήθελαν από τους περισσότερους γιατρούς και νοσοκομεία, το ΙΑΣΩ έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Vegan Maternity Care, το πρώτο στην Ευρώπη, με υπεύθυνη τη Μαιευτήτα-Γυναικολόγο Βασιλική Σκαλαφούρη, στο οποίο είμαι κι εγώ ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα, όπου επιμελούμαι επιμελούμαι τη διατροφική φροντίδα των εγκύων και των λεχώνων, μέσα από ένα πρόγραμμα που παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση, υποστήριξη και παρακολούθηση χορτοφάγων και αυστηρά χορτοφάγων vegan εγκύων. Σημειώστε, φυσικά, κι ότι μια τέτοιου είδους διατροφή που επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μειώνει τον κίνδυνο και των γυναικολογικών καρκίνων. Ειδικότερα για την πρόληψη του καρκίνου των μαστών, η κατανάλωση φυτικών ινών έχει τεράστια σημασία καθώς συμβάλλει στην εξάλειψη των υπερβολικών οιστρογόνων.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Πηγή
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1203669/full

Call Now Button