Πικάντικο κριθαράκι με μανιτάρια και σπανάκι
Υπάρχουν μέρες που θέλουμε ένα πιάτο που να μας αγκαλιάζει, να μας γεμίζει ενέργεια και ταυτόχρονα να είναι απλό και νόστιμο. Κι όσο κι αν νομίζουμε ότι ζητάμε πολλά, η ελληνική κουζίνα μας δίνει πάντα τη βάση να φτιάξουμε εύκολα πιάτα, διαμορφώνοντάς τα με βάση τις προτιμήσεις μας. Εδώ, παίρνοντας σαν έμπνευση το κλασικό, παραδοσιακό γιουβέτσι, σκέφτηκα ένα πιάτο που κρατά το κριθαράκι, βγάζει το κρέας και προσθέτει μανιτάρια. Θα μπορούσα να το δοκιμάσω κοκκινιστό, αλλά είπα να το πάω ακόμη παραπέρα, βάζοντας και λίγη πρασινάδα (σπανάκι) και πιπέρι για να το κάνω πιο πικάντικο.
Τα μανιτάρια του δίνουν βάθος και μια γήινη γεύση, ενώ παράλληλα φροντίζουν τον οργανισμό σας με σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το φρέσκο σπανάκι προσθέτει χρώμα, φρεσκάδα και πληρότητα, γεμίζοντας το πιάτο σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες που υποστηρίζουν την καρδιά και τα οστά. Το κριθαράκι σίγουρα το κάνει πιο πλούσιο και comfort και αν το προτιμήσετε ολικής άλεσης, οι φυτικές του ίνες βοηθούν την πέψη και τη σταθερή ενέργεια μέσα στην ημέρα. Και το πιπέρι; Εκτός από τη δόση έντασης στη γεύση, βοηθάει τα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν καλύτερα.
Το καλύτερο; Είναι ένα πιάτο που δεν χρειάζεται φανφάρες για να σας εντυπωσιάσει. Είναι απλό, καθημερινό και ταυτόχρονα φροντίζει το σώμα σας, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα καλό γεύμα.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
200 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης ή άλλο μικρό ζυμαρικό
300 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
150 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 ml ζωμός λαχανικών
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κουρκουμά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγο ταχίνι ή φυτική κρέμα για πιο κρεμώδη υφή (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους. Ρίχνετε τον κουρκουμά, αλάτι και αρκετό πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Στη συνέχεια, ρίχνετε το κριθαράκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά (περίπου 15 λεπτά). Λίγα λεπτά πριν το τέλος, προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Για πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγο ταχίνι ή φυτική κρέμα και ανακατέψτε, ωστόσο μπορείτε να παρακάμψετε αυτό το βήμα.
Διορθώνετε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρετε ζεστό, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή φρέσκα μυρωδικά από πάνω.
Tip
Αν θέλετε να δώσετε λίγο παραπάνω ένταση και βάθος στη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη καπνιστή πάπρικα ή μια πρέζα μπούκοβο κατά το σοτάρισμα των μανιταριών ή να ρίξετε φρέσκα μυρωδικά όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο στο τέλος. Κάθε μικρή προσθήκη μπορεί να αλλάξει το πιάτο και να το κάνει ακόμα πιο προσωπικό!
