Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Η ζάχαρη από τα φρούτα μπορεί να μας παχύνει;

Τα φρούτα, εκτός από βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, περιέχουν και απλά σάκχαρα, κάποια σε υψηλότερα επίπεδα (μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, σύκο, σταφύλι), άλλα σε χαμηλότερα (μούρα, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο). Πρέπει, όμως, να μειώσουμε τα φρούτα που μας παρέχουν σάκχαρα, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και λεπτοί;

Όχι! Αυτό είναι μύθος. Tα σάκχαρα αυτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, την οποία ο οργανισμός αξιοποιεί ως τροφή για τον εγκέφαλο και τους μυς. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη που καταναλώνουμε από αναψυκτικά, δημητριακά κ.ο.κ. τα μήλα και τα μύρτιλα δεν θα σταθούν εναντίον μας στη μάχη με το βάρος. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης των φυσικά γλυκών φρούτων στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει να χάσουμε κιλά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Obesity Reviews, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη φρούτων και το σωματικό βάρος, που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη, το βάρος μειώνεται. Παρομοίως, Ισπανοί ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων είχαν μικρότερη πιθανότητα να πάρουν βάρος μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερα.

Μπορεί οι έρευνες να καταδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι η ζάχαρη βρίσκεται παντού στις συσκευασμένες τροφές και τα αναψυκτικά, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους σε όλο τον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη ζάχαρη στα φρούτα. Τα σάκχαρα αυτά έρχονται σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και διαιτητικές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση σακχάρων στο αίμα και αυξάνουν τον κορεσμό, καθιστώντας την αύξηση του βάρους λιγότερο πιθανή. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβει κανείς περισσότερα σάκχαρα απ’ ό,τι χρειάζεται από φρέσκα φρούτα. Σκεφτείτε ότι πρέπει να καταναλώσετε πάνω από 3 φλιτζάνια φράουλες για να πλησιάσετε τη ζάχαρη που βρίσκεται σε μια μερίδα γιαουρτιού με φρουτώδη γεύση.

Καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθείτε στη μείωση πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη και να μην ανησυχείτε για τα φρούτα. Βάλτε στην καθημερινότητά σας το γκρέιπφρουτ, που είναι ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή και συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, το αβοκάντο που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υψηλή σε καλά λιπαρά, διαφέροντας από τα υπόλοιπα φρούτα, τα μύρτιλα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, K μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά, τα κράνμπερι με τις πολυφαινόλες τους, που εμποδίζουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων, το ρόδι που έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κρασί και το πράσινο τσάι και αποφύγετε αν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρο, τα πολύ ώριμα φρούτα, καθώς η ωρίμαση αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη τους.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button