Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Υπέρταση: ποιες τροφές βοηθούν

Ως υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες του σώματος, κάτι που επιβαρύνει την καρδιά, αφού αναγκάζεται να εντατικοποιήσει τη λειτουργία της για την κυκλοφορία του αίματος. Σε γενικές γραμμές, η συστολική αρτηριακή πίεση, η «μεγάλη» δηλαδή, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 140 mmHg και η διαστολική, η «μικρή», τα 90 mmHg. Περίπου, όμως, το 1/3 των υπερτασικών δεν γνωρίζει καν ότι πάσχει από υπέρταση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Λόγω του ότι η υπέρταση αποτελεί κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.ο.κ., πρέπει πάντα να την ελέγχετε και να ακούτε τις συμβουλές του γιατρού σας, παίρνοντας τη θεραπεία που θα σας συστήσει.

Διατροφικά, όλοι γνωρίζουν ότι το αλάτι ανεβάζει την πίεση, ενώ η μείωσή του από τη διατροφή (τόσο του ίδιου, όσο και τροφών που το περιέχουν, όπως αλλαντικά), μπορεί να μειώσει τις τιμές. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση αλκοόλ πέραν του μέτρου κάνει κακό, ενώ μερικούς ανθρώπους βλάπτει και ο καφές. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι τροφές πλούσιες σε κάλιο (μπανάνες, κίτρινη κολοκύθα, παντζάρι, σάλτσα ντομάτας, γλυκοπατάτα, φασόλια σόγιας) βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αποβολή περίσσειας νατρίου, ενώ το σκόρδο είναι ο κατ’εξοχήν βασιλιάς των τροφών που ρίχνουν την πίεση.

Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η διαχείριση του στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης, και πέραν των παραπάνω γνωστών, υπάρχουν κι άλλες τροφές αποτελούν «σύμμαχό» μας. Όπως οι παρακάτω.

Ρόδι
Ο χυμός ροδιού σε σχέση με την αρτηριακή πίεση έχει μελετηθεί αρκετά και φαίνεται ότι, σύμφωνα με ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού την ημέρα ρίχνει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Ο λόγος, μάλλον, είναι το κάλιο και οι πολυφαινόλες του ροδιού, που δρουν ευεργετικά.

Γαλακτοκομικά
Σύμφωνα με ανάλυση μελετών που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Human Hypertension, Αυστραλοί ερευνητές έχουν βρει διασύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και μειωμένου κινδύνου υπέρτασης. Αυτό φάνηκε κυρίως στις περιπτώσεις κατανάλωσης γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και γάλακτος, αλλά όχι τυριού. Παρ’ όλο που το ασβέστιο, εν προκειμένω, παίζει ρόλο, το πιθανότερο είναι να προστατεύουν από την υπέρταση ενώσεις όπως τα πεπτίδια (που αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών), τα οποία απελευθερώνονται κατά την πέψη.

Λιναρόσπορος
Η κατανάλωση λιναρόσπορου στη διατροφή συνδέεται τόσο με μείωση της συστολικής πίεσης (όταν η καρδιά συστέλλεται), όσο και της διαστολικής (όταν η καρδιά χαλαρώνει). Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, οι οποία παρακολούθησε τον λιναρόσπορο στη διατροφή εθελοντών για 6 μήνες. Οι λιγνάνες, το άλφα-λινολενικό οξύ που ανήκει στα ωμέγα-3, τα πεπτίδια και οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου είναι αυτά που φαίνεται να κάνουν καλό.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές και μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Hypertension, η κατανάλωσή του από νεαρές γυναίκες με ήπια υπέρταση συνδέεται με πτώση, τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής, μέσα σε διάστημα 4 μηνών, ειδικά αυτών με υψηλότερες τιμές.

Ολική άλεση
Τα οφέλη της ολικής άλεσης στη διατροφή είναι αρκετά και οι βρετανοί ερευνητές τα συσχετίζουν και με την αρτηριακή πίεση, αφού σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, 3 μερίδες ολικής άλεσης καθημερινά συνδέεται με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Η ολική άλεση έχει ωφέλιμη δράση και κατά της χοληστερίνης, διπλασιάζοντας τα οφέλη για την καρδιά.

Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο και τα παράγωγά του είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, οι οποίες σχετίζονται με μείωση στη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση σε όσους πάσχουν από υπέρταση ή προϋπέρταση, αλλά όχι σε όσους έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Οι πολυφαινόλες, μάλιστα, των προϊόντων κακάο συνδέονται και με τη δημιουργία νιτρικού οξειδίου, το οποίο διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος, άρα μειώνει την πίεσή του.

Παντζάρι
Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition Journal, φάνηκε ότι ο χυμός του παντζαριού προκαλεί μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης 6 ώρες μετά την κατανάλωσή του, ειδικά όσον αφορά τους άντρες, σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές. Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά, τα οποία διευκολύνουν την αρτηριακή πίεση.

Τσάι ιβίσκου
Ίσως όχι και το πιο διαδεδομένο τσάι, αλλά ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts που ερεύνησαν την κατανάλωσή του 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες σε ανθρώπους με υπέρταση ή ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση, βρήκαν ότι οδηγεί σε μείωση και της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε όσους παρουσίαζαν υψηλή συστολική πίεση. Το τσάι ιβίσκου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, περιλαμβάνοντας φαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες εξηγούν την ωφέλιμη επίδρασή του.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button