Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Wi-fi και εγκέφαλος: Υπάρχει κίνδυνος με την ακτινοβολία;

1 min reading time

Η ακτινοβολία των κινητών, Wi-Fi και όλων αυτών των πηγών της σύγχρονης εποχής έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, που πάντα θέλω να εξετάζω την κάθε περίπτωση ολιστικά, έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ακτινοβολία που μας περιβάλλει και πώς μπορεί να μας επηρεάσει σε θέματα ανοσοποιητικού, στον ύπνο, σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, στη γονιμότητα. Τι συμβαίνει, όμως, με τον εγκέφαλο; Η πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει μπει στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων για το ποια επίπεδα από αυτά που συναντάμε στην καθημερινότητα μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία μας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ακτινοβολία και εγκέφαλος
Το Wi-Fi έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές ως ένα ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πείραμα στην υγεία του ανθρώπινου είδους και τα πράγματα είναι όντως κάπως έτσι. Η επίδραση των ραδιοσυχνοτήτων απασχόλησαν αρκετά όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε επίσημα την ακτινοβολία των κινητών ως πιθανώς καρκινογόνο (2Β), με βάση τον κίνδυνο για όγκους στον εγκέφαλο. Η απόφαση αυτή, όμως, δεν έχει σχέση με τις πιθανές επιδράσεις του Wi-Fi, όπου οι συνθήκες έκθεσης είναι πολύ διαφορετικές. Μπορεί, δηλαδή, να απορροφάμε 100 φορές λιγότερη ακτινοβολία σε μια τυπική έκθεση σε Wi-Fi σε σχέση με τα κινητά, ωστόσο, και πάλι δεν ξέρουμε τις επιδράσεις χωρίς ευρήματα ερευνών.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 έρευνες έχουν δημοσιευτεί σε σχέση με τις συνέπειες της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα εγκεφαλικά κύματα. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα, υπάρχει μια αρκετά σημαντική συνεκτικότητα σε ευρήματα που δείχνουν ότι μικρή έκθεση των 10-20 λεπτών του εγκεφάλου σε ενέργειες ραδιοσυχνοτήτων παράγει μικρές, αλλά στατιστικά σημαντικές αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε ξεκούραση και κατά τον ύπνο, με τους περισσότερους οργανισμούς υγείας να το αποδέχονται. Πρόσφατη ανασκόπηση χορηγούμενη από την Κομισιόν κατέληξε ότι παραμένει ασαφής η σχέση της ακτινοβολίας με μικρές αλλαγές στην υγεία και αυτό που λείπει είναι μια μηχανιστική εξήγηση. Κάποιοι, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι και δημιουργήματα της μελέτης, με τον μόλυβδο των καλωδίων του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος να δρα ως κεραία που μεταφέρει ενέργειες ραδιοσυχνοτήτων στον εγκέφαλο και το κρανίο, οδηγώντας στις αλλαγές που καταγράφονται.

Wi-Fi, κινητά και επιδράσεις
Αυτό που έχουν επισημάνει οι ερευνητές είναι ότι οι νευρογνωστικές διαταραχές από την έκθεση σε Wi-Fi είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές που προκύπτουν από την έκθεση στο κινητό. Από την έκθεση σε Wi-Fi, για παράδειγμα, δεν υπήρχαν μετρήσιμες επιδράσεις στον χρόνο αντίδρασης σε αντίστοιχα ψυχοκινητικά τεστ επαγρύπνησης ή αντικειμενικές μετρήσεις διατήρησης της προσοχής. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από δοκιμές με 2,4 gigahertz Wi-Fi, αλλά υπολογίζονται ακόμη χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης με τα νεότερα Wi-Fi 5 gigahertz.

Από την άλλη, το άτομο που περνάει ώρες μέσα στην ημέρα με το smartphone ή το tablet μπορεί να παρουσιάσει διάφορα είδη νευρογνωστικών επιδράσεων, αλλά αυτό προκύπτει από την ίδια τη χρήση της τεχνολογίας κι όχι από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών στην υγεία των νέων ανθρώπων, αλλά αφορά κυρίως το περιεχόμενο, όπως το σεξουαλικό περιεχόμενο, την πορνογραφία στην οποία έχουν πρόσβαση κ.ο.κ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση που έχει τέτοιο περιεχόμενο στους νέους είναι σημαντική, όσον αφορά τη συμπεριφορά, αλλά και τις σχέσεις τους, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι πολλοί φοιτητές αναφέρουν επαφή με online πορνογραφία πριν ακόμη την ηλικία των 18. Στο πλαίσιο έρευνας, μάλιστα, παρακολουθήθηκαν 1500 έφηβοι 10-15 ετών για χρόνια, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε τέτοιο υλικό και σε επιθετικές σεξουαλικές συμπεριφορές αργότερα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σκόπιμη έκθεση σε βίαιο x-rated υλικό σε βάθος χρόνου σχετιζόταν με 6 φορές αύξηση της πιθανότητας για επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά. Τι έρχεται, όμως, πρώτο; Αν και υπάρχει δυσκολία στην ερμηνεία των ερευνών εν προκειμένω, φαίνεται ότι οι ανήλικοι που ήταν ήδη πρώιμα εκτεθειμένοι σε ποικίλες σεξουαλικές δραστηριότητες, ίσως είναι αυτοί που θα αναζητήσουν τέτοιο περιεχόμενο.

Ως γονείς, λοιπόν, προστατεύουμε τα παιδιά μας τόσο από την αλόγιστη χρήση κινητού, όσο και από το περιεχόμενο το οποίο μπορεί να τα βλάψει σημαντικά στη ζωή τους.

Πηγές

https://nutritionfacts.org/blog/the-effect-of-wi-fi-radiation-on-brain-function/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24162060/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25002113/

Call Now Button