Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι ισχύει τελικά με την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και τις παθήσεις ανοσοποιητικού;

2min reading time

Το θέμα αυτό σίγουρα δεν άπτεται της διατροφής, αλλά είναι βέβαιο πως έχει απασχολήσει όλους μας, αφού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία εκπέμπουν τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα που έχουν μπει βίαια στην καθημερινότητά μας, αποτελούν αντικείμενο ερευνών. Κι επειδή οι απόψεις διίστανται, αλλά το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινότητα τόσο τη δική μας, όσο και των παιδιών μας -τα οποία έρχονται σε επαφή με κινητά και wi-fiπλέον από μικρή ηλικία- χρειάζεται να του ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά.

Ας πάρουμε τα κινητά, που πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή χωρίς αυτά. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των συσκευών αυτών δεν είναι αθώα. Ισχύει ότι η πλειοψηφία των τρέχουσων επιδημιολογικών μελετών δεν έχουν βρει διασύνδεση μεταξύ της χρήσης του κινητού και της εμφάνισης καρκίνου, αλλά από την άλλη, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν τα κινητά για 5 χρόνια ή λιγότερο. Αξίζει εδώ να σας πω, ότι ακόμη και στην περίπτωση του καπνίσματος, για παράδειγμα, δεν διαφαίνεται κάποια επίδραση στους πνεύμονες ή συσχετισμός με καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 5 ή ακόμη και 10 χρόνια. Χρειάζονται περίπου 15 ή 30 χρόνια για να εμφανιστούν οι πρώτοι καρκίνοι, κάτι που δεν πρέπει να μας καθησυχάζει με τα τωρινά δεδομένα.

Υπάρχουν, όμως, λιγοστές μελέτες που έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση κινητού για μία ώρα την ημέρα ή περισσότερο, για τουλάχιστον 10 χρόνια, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται όσον αφορά την ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο, στην πλευρά που χρησιμοποιείται το κινητό περισσότερο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα αποτελέσματα της μαζικής διεθνούς μελέτης Interphoneπου δημοσιεύτηκαν το 2008. Όπως ανέφερε, μάλιστα, και η Dr. ElisabethCordisσε τηλεοπτική της συνέντευξη, η οποία συντόνισε τη μελέτη, «όταν εξετάστηκαν μόνο όγκοι που αναπτύχθηκαν στην πλευρά του εγκεφάλου στην οποία χρησιμοποιούνταν το τηλέφωνο, οι μεγαλύτερες μελέτες, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων, έδειξαν αυξημένο κίνδυνο στη μακρόχρονη χρήση κινητού».

Με λίγα λόγια, μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της χρήση κινητών και της εμφάνισης καρκίνου, αλλά το διάστημα μελέτης είναι ακόμη μικρό και με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, καλό θα ήταν να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα στη χρήση τους –επιτακτικό ειδικά για τα άτομα που έχουν προσληφθεί από καρκίνο και έχουν κάθε λόγο να θέλουν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου.

Τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά:

-Με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, μην αφήνετε τα παιδιά κάτω των 12 ετών να παίζουν με κινητά. Τα όργανα που αναπτύσσονται σε παιδιά και έμβρυα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα στις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

-Κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από το τηλέφωνο. Σκεφτείτε ότι σε απόσταση 10 εκατοστών το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι 4 φορές πιο αδύναμο και στο ένα μέτρο είναι περίπου 15 φορές λιγότερο ισχυρό. Χρησιμοποιήστε την ανοιχτή ακρόαση όσο πιο συχνά μπορείτε, handsfreeή bluetoothγια μικρότερες επιδράσεις.

-Μην κάθεστε κοντά σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν το κινητό τους και μην χρησιμοποιείτε το δικό σας στο μετρό, το τρένο ή το λεωφορείο, για να μη εκθέτετε και τον εαυτό σας, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους στην ακτινοβολία του τηλεφώνου σας.

-Μην το τοποθετείτε συνεχώς κοντά σας και μην το βάζετε δίπλα σας το βράδυ όταν κοιμάστε, κάτω από το μαξιλάρι ή στο κομοδίνο, ειδικά αν είστε έγκυος. Επιλέξτε τη «λειτουργία πτήσης» ή κλείστε το εντελώς, ώστε να διακοπούν οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές.

-Περιορίστε τη χρήση του κινητού σε μικρά τηλεφωνήματα, καθώς οι βιολογικές επιδράσεις εξαρτώνται από τη διάρκεια της χρήσης. Είναι καλύτερα να καλέσετε κάποιον πίσω από ενσύρματο τηλέφωνο, καθώς τα ασύρματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία ραδιοκυμάτων που είναι παρόμοια με αυτή των κινητών και έχουν ενοχοποιηθεί από σουηδική μελέτη ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου επίσης.

-Αν θέλετε να σερφάρετε στο διαδίκτυο, προτιμήστε να το κάνετε από έναν desktopυπολογιστή κι όχι από το κινητό, το οποίο μπορεί να σας καθηλώσει για ώρες.

-Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν το σήμα είναι αδύναμο ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπως με τρένο ή αυτοκίνητο. Λόγω του ότι ψάχνει συνεχώς σήμα να συνδεθεί, οι εκπομπές του φτάνουν στο μέγιστο.

-Όταν το χρησιμοποιείτε, αλλάζετε συνεχώς το αυτί που το τοποθετείτε και πριν το βάλετε στο αυτί σας, περιμένετε να το σηκώσουν και να απαντήσουν στην κλήση σας πρώτα, γιατί τότε το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γίνεται λιγότερο ισχυρό.

-Προτιμήστε να στέλνετε μηνύματα αντί να τηλεφωνείτε, ώστε να ελαχιστοποιείτε τη διάρκεια της έκθεσης και να μειώνετε την εγγύτητα με το σώμα σας.

-Επιλέξτε ένα τηλέφωνο με τον χαμηλότερο δείκτη SARή αλλιώς ρυθμό ειδικής απορρόφησης, που εκφράζει τον ρυθμό με τον οποίο απορροφάται η ακτινοβολία από το σώμα μας και τους ιστούς του. Μπορείτε να βρείτε λίστες με τα επίπεδα SARδιαφόρων εταιριών κινητών και να μιλήσετε με τους πωλητές πριν επιλέξετε.

Μην ξεχνάτε ότι παρομοίως με το κινητό, έτσι και το wifi στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, αποτελώντας επίσης μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, βάσει ερευνών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε δεν είναι άλλο από το να ελαχιστοποιούμε την έκθεση.

Call Now Button