Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Χορτοφαγία και υγεία του εντέρου

2min reading time

Τελευταία έχω μελετήσει, ασχοληθεί, γράψει και μιλήσει πολύ για την υγεία του εντέρου, διαπιστώνοντας κάθε φορά πόσο καλό μπορεί να μας κάνει η σωστή διατροφή, τόσο στο ίδιο το έντερο, όσο και κατ’ επέκταση στη συνολική μας υγεία. Από το έντερο εξαρτώνται πολλές παθήσεις, άλλες προφανείς, κάποιες όχι και τόσο, ενώ οι διαταραχές στη χλωρίδα του έχουν επιπτώσεις ακόμη και στην ψυχική μας υγεία. Κι όσο κι αν η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, το ευερέθιστο έντερο, η νόσος του Κρον και άλλες παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με το έντερο νιώθετε πως δεν σας αφορούν, να σας πω πως μέσω της διατροφής και της διόρθωσης του μικροβιώματος του εντέρου μπορείτε να συμβάλλετε στη διόρθωση διαφόρων παθολογικών περιπτώσεων,φλεγμονών ακόμη και περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής που σχετιζόνται με πάθησεις του εντέρου!

Μην στέκεστε, λοιπόν, μόνο στις ασθένειες που έχουν άμεση επαφή με αυτό, καθώς το έντερο κρύβεται πάντα πίσω από τη γενικότερη υγεία μας. Και η υγεία του εντέρου μας εξαρτάται από τη διατροφή μας και οι ποικιλομορφία φυτικών ινών είναι υγεία!Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο

Μια μικρή διαδρομή στο έντερό μας

Ό,τι κι αν καταναλώσουμε, η τροφή αυτή ταξιδεύει στον οισοφάγο μας, φτάνει στο στομάχι όπου το υδροχλωρικό οξύ εκκρίνεται και βοηθά στη πέψη, για να περάσει έπειτα στο λεπτό έντερο. Εκεί, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και στη συνέχεια το… πρώην γεύμα μας περνάει από τις λάχνες που είναι μικροσκοπικές προεκβολές στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου. Από εκεί, περνά στην ειλεοτυφλική βαλβίδα, κοντά στον δεξιό γοφό και έπειτα στο τυφλό έντερο, όπου ξεκινά και η μηχανική του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο απορροφά το νερό της τροφής που δεν χωνεύτηκε προηγουμένως στο λεπτό έντερο, ενώ έπειτα αποβάλλει τα υπολείμματα από τον οργανισμό, αποτελώντας το προτελευταίο μέρος του πεπτικού σωλήνα (το τελευταίο είναι ο πρωκτός).

Στο έντερο υπάρχουν από 300 μέχρι 1000 είδη μικροβίων. Όταν οι συνθήκες υγείας είναι καλές, τα καλά βακτήρια όπως LactobacillusBifidobacteriumκαι Saccharomycesboulardii κρατούν τα παθογόνα βακτήρια μακριά, ενώ γενικότερα οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί συνεργάζονται για να συνθέσουν περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνη Κ. Τα δυνατά τοιχώματα του παχέος εντέρου διατηρούνται από την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία αποτελούν το κύριο καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα. Όταν τα βακτήρια του εντέρου μας βρίσκονται σε ισορροπία, το έντερό μας παραμένει υγιές κι εμείς το ίδιο. Όταν, όμως, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, τότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε δυσφορία, και ο βασικός ένοχος είναι η διατροφή.

Προσοχή στα σημάδια!
Οι πεπτικές διαταραχέςμπορεί να μας χτυπήσουν την πόρτα ανά πάσα στιγμή και η αιτία είναι η ανισορροπία που ανέφερα προηγουμένως ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» βακτήρια του εντέρου, σε μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση. Η κακή διατροφή, το στρες, η έκθεση σε τοξίνες και φάρμακα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των κακών βακτηρίων κι αν παρατηρείτε κάτι από τα παρακάτω στον εαυτό σας, τότε είναι πολύ πιθανό να παρατηρείται εντερική δυσβίωση. Αν, λοιπόν, πάσχετε από καντιντίαση (κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες), διάρροια ή δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φούσκωμα και αέρια μετά τα γεύματα, ανεξήγητες διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, αυτοάνοσες παθήσεις, τότε πιθανόν το έντερό σας να μην είναι στα καλύτερά του. Μπορείτε, όμως, να του δώσετε την ώθηση που χρειάζεται.

Χορτοφαγία και έντερο

Τα βακτήρια και οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί στο έντερο τρώνε ουσιαστικά ό,τι δεν απορροφάται. Αν η διατροφή μας, λοιπόν, είναι πλούσια σε τροφές ζωικής προέλευσης και φτωχή σε φυτικές ίνες τις οποίες χρειάζονται τα καλά βακτήρια, τότε αυτά αναγκαστικά τρώνε τη βλέννα που προστατεύει το εσωτερικό του εντέρου. Όταν, όμως, υπάρχει επάρκεια σε φυτικές ίνες στη διατροφή μας, αυτές δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο και περνούν στο παχύ όπου και αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα καλά βακτήρια. Με απλά λόγια, τα υποπροϊόντα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει, είναι αυτά που χρειάζεται το έντερο για να είναι υγιές.

Σε αυτά, λοιπόν, προσθέστε τις μη αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και τις φακές, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της δυσβίωσης και της δυσκοιλιότητας, τον λιναρόσπορο που παρέχει φυτικές ίνες και βοηθά στη λίπανση του εντέρου, τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ κ.ο.κ. που υποστηρίζουν την εντερική χλωρίδα και τις αμυλώδεις τροφές, όπως τις γλυκοπατάτες, τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ, αλλά και τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που παρέχουν πρεβιοτικές ίνες που θρέφουν τα καλά βακτήρια.

Βάλτε, λοιπόν, στη διατροφή σας πλήθος φρέσκων λαχανικών, τόσο ωμών όσο και μαγειρεμένων, προσθέστε την ολική άλεση στο πιάτο σας, φάτε όσπρια και μείνετε ενυδατωμένοι για καλύτερη κινητικότητα. Μια πιο υγιεινή, χορτοφαγική προσέγγιση στο πιάτο σας μπορεί εγγυημένα να βοηθήσει το έντερό σας και να εξασφαλίσει τη συνολική σας υγεία, σε βαθμό που δεν θα το πιστεύετε!

Υ.Γ εάν υποφέρετε απο ευερέθιστο έντερο μπορείτε να ξεκινήσετε τη χορτοφαγια σταδιακά με τροφές χαμηλές σε φρουκτο-ολισακχαρίτες και σιγά σιγα να κάνετε ένταξη όλων των λαχανικών

Call Now Button