Τα βότανα του χειμώνα για υποστήριξη ανοσοποιητικού
24/12/2021
Λατρεύω τα βότανα από μικρή κι έχω μάθει να τα έχω στην καθημερινότητά μου πάντα σε ποικιλία, απολαμβάνοντας τα υπέροχα ροφήματά τους ειδικά τον χειμώνα, σε ιδιαίτερους συνδυασμούς που αποδίδουν ακόμη περισσότερα οφέλη. Γενικότερα τα βότανα αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή, καθώς είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι έχουν θεραπευτική δράση και μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας, από το απλό κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο, μέχρι δερματικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, πέτρες στα νεφρά και πολλές ακόμη καταστάσεις, αλλά και να δράσουν προληπτικά. Υπάρχει, άλλωστε, και πρακτική που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας ως βοτανοθεραπεία, η οποία κάνει ακριβώς αυτό: αξιοποιεί τα βότανα και τα οφέλη τους σε διάφορους συνδυασμούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Μετά τη συνεργασία μου με το Grizo&Prasino, όμως, τα προϊόντα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο γραφείο μου και σύντομα στο e-shop μου, νομίζω πως η βοτανική μου εμπειρία πήγε σε άλλο επίπεδο, με βιολογικά βότανα σε ολόκληρα μέρη, είτε πρόκειται για φύλλα, είτε για άνθη, είτε για ρίζες, τα οποία αντί να στριμωχτούν τριμμένα σε φακελάκια, προσφέρονται ολόκληρα, ώστε να έχουμε την εμπειρία της γεύσης, του αρώματος και των οφελών τους χωρίς καμία υποβάθμιση, με περισσότερες δραστικές ουσίες και χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον, αφού δεν υπόκεινται σε επεξεργασία.
Από αυτά τα βότανα, λοιπόν, σας προτείνω τα παρακάτω δοκιμασμένα και αγαπημένα, που μπορείτε να τα απολαύσετε ακόμη περισσότερο τώρα τις γιορτές, σε ζεστά και αχνιστά ροφήματα.
Καλέντουλα
Τα άνθη της θεωρείται πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και το αφέψημά της είναι αντισπασμωδικό, ενώ παρουσιάζει δράση και κατά του εκζέματος και συμβάλλει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Ρίγανη
Μπορεί να την έχουμε συνδυάσει με τη σαλάτα, αλλά το αφέψημα ρίγανης είναι αντιβακτηριδιακό, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πολλαπλά αντιοξειδωτικά οφέλη με περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C. Ακόμη, κάνει καλό στο στομάχι κι έχει αντιιικές ιδιότητες.
Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα είναι ιδανική σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, ειδικά σε αυτές που αφορούν το ουροποιητικό, ενώ μειώνει τα συμπτώματα στην υπερπλασία του προστάτη και παρουσιάζει οφέλη σε αρθροπάθειες. Επίσης, έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις εκζέματος, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και να βοηθήσει σε περίπτωση αλλεργιών, χάρη στην αντιισταμινική της δράση.
Αψιθιά
Μπορεί να είναι πικρή, αλλά έχει φανεί σύμφωνα με έρευνα ότι παρουσιάζει αντικαρκινική δράση ειδικά σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την πέψη και κάνει καλό στο ήπαρ, αλλά και σε περιπτώσεις διαβήτη. Έχει αποχρεμπτική και αντισπασμωδική δράση, μπορεί να δράσει ελαφρώς ως αντιπυρετικό και κάνει καλό σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και αναιμίας.
Δοκιμάστε επίσης τα:
*Μείγμα Exhale, με φύλλα αρμπαρόριζας φασκόμηλου και κομμάτια από περγαμόντο
Το δυνατό αυτό τσάι χωρίς καφεΐνη είναι ό,τι πρέπει για υποστήριξη ανοσοποιητικού, με το φασκόμηλο να περιέχει πάνω από 160 αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και σύμφωνα με έρευνες να αυξάνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και να συμβάλλει στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης. Η αρμπαρόριζα έχει αντιστρεσογόνο δράση, κάνει καλό στην υπέρταση, ενώ τονώνει το νευρικό σύστημα και έχει αντιμικροβιακή δράση. Το περγαμόντο έχει κι αυτό δράση κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά στον βήχα και στην ιγμορίτιδα, ενώ κάνει καλό στο πεπτικό.
*Μείγμα Forever Bliss, με φύλλα και άνθη σπαθόχορτου, φύλλα δενδρολίβανου και κομμάτια από πορτοκάλι, άκρως αρωματικό με τα οφέλη του σπαθόχορτου που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών, για ήρεμο ύπνο, με αντικαταθλιπτική δράση και προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το δεντρολίβανο, εκτός του ότι κι αυτό δρα ενισχυτικά στη μνήμη, είναι χρήσιμο σε πονοκεφάλους, ενώ έχει κι αυτό αντικαταθλιπτική δράση.
You may like these too
Αυγά και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Έχουμε συνδέσει όλοι τη χοληστερίνη με καρδιαγγειακές
20/01/2025
Κουνουπίδι με μπαχαρικά και σάλτσα ταχινιού
Πόσες φορές έχετε απορρίψει το κουνουπίδι από την καθη
14/01/2025
Πώς θα πετύχετε στο Veganuary
Αν και δεν πρόκειται για κάποιο αγώνα που πρέπει να κερ
13/01/2025
Νερό και απώλεια βάρους: Μια πολύ σημαντική σχέση
Πριν λίγο καιρό είδαμε τη σχέση του νερού με τις ορμόνε
07/01/2025
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.