Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς επιδρούν τα βότανα και τα μπαχαρικά στο σάκχαρο του αίματος

1 min reading time

Τα μπαχαρικά και τα βότανα στο φαγητό είναι το Α και το Ω για νοστιμιά και άρωμα, αλλά οι ιδιότητές τους δεν σταματούν εκεί –ούτε καν είναι αυτές οι πιο σημαντικές.  Πλέον είναι γνωστό πόσο σημαντικά είναι και για την υγεία μας, με το καθένα να έχει διαφορετικά βιοενεργά θρεπτικά συστατικά, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζουν μετρήσιμα οφέλη στην υγεία μας. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία τα συστήνω συνεχώς, έχω γράψει πολλά γι’ αυτά (δείτε εδώ, εδώ κι εδώ) και φυσικά τα προσθέτω σε όλες τις συνταγές μου, ακόμη και σε ροφήματα και γλυκά. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ το καθένα έχει τις δικές του ιδιότητες, π.χ. η σκόνη σκόρδου είναι αντιυπερτασική και καθαρίζει τα αγγεία, η ρίγανη είναι από τα πιο αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά μπαχαρικά, το λεμονόχορτο ρίχνει τη χοληστερίνη κ.ο.κ.

Νέα μελέτη για τη σχέση τους με το διαβήτη
Η νέα μελέτη που έχουμε στα χέρια μας και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open τον Φεβρουάριο συγκεντρώνει τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή, όπως το μαύρο κύμινο, το γαρύφαλλο, ο μαϊντανός, ο κρόκος Κοζάνης, το θυμάρι, το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, ο κουρκουμάς, ο βασιλικός, η ρίγανη και η κανέλα, και την επίδρασή τους στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη συμπεριέλαβε 77 άρθρα στη συστηματική ανασκόπηση και από αυτά τα άρθρα, 45 συμπεριλήφθηκαν στην μετα-ανάλυση.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κανέλα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το μαύρο κύμινο και ο κρόκος Κοζάνης μείωσαν σημαντικά τη γλυκόζη νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το μαύρο κύμινο πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης νηστείας, ακολουθούμενο από την κανέλα και το τζίντζερ. Ωστόσο, μόνο το τζίντζερ και το μαύρο κύμινο ανέφεραν σημαντική βελτίωση της HbA1c και μόνο η κανέλα και το τζίντζερ παρουσίασαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης ινσουλίνης. Σημειωτέον, το τζίντζερ φαίνεται να είναι το μοναδικό από τα αρωματικά βότανα που αναλύθηκαν, το οποίο προκαλεί σημαντική μείωση και στα τρία εξεταζόμενα αποτελέσματα, τη γλυκόζη νηστείας, την HbA1c και την ινσουλίνη.

Μην σας φαίνονται, λοιπόν, δευτερεύοντα στη διατροφή. Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι το κλειδί σε μια δίαιτα ισορροπημένη διατροφή και μάλιστα προσμετρώνται στο στόχο των 30 διαφορετικών φυτικών ειδών την εβδομάδα που φαίνεται να είναι χρήσιμα για την προώθηση της καλύτερης υγείας του εντέρου. Ξεκινήστε λοιπόν να τα χρησιμοποιείτε (ακόμη περισσότερο) στη μαγειρική σας.

Πηγές

https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-lifestyle-medicine-news-march-2024-60db361b19b5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38421643/

Call Now Button