Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι θα συμβεί αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

τσάι βοτάνων vegan plant-based
1 min reading time

Μαύρο, πράσινο ή από βότανα, ό,τι κι αν προτιμάτε, είναι γνωστό ότι το τσάι είναι το ρόφημα μακροζωίας που οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αδιαπραγμάτευτα στην καθημερινότητά τους. Σε πολλούς από εσάς, μάλιστα, προτείνω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, ακόμη και 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, για ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση. Πώς, όμως, λειτουργεί για να παρατείνει τη μακροζωία, να ανακουφίσει από το στρες, να προστατεύσει από τον καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Με περισσότερες από 1.500 ποικιλίες, χωρίς να υπολογίζονται όλα τα διαφορετικά μείγματα βοτάνων, το τσάι είναι σίγουρα ένα comfort ρόφημα με θεραπευτικά αποτελέσματα. Στις Μπλε ζώνες, όπου καταναλώνεται τακτικά, θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινό από το νερό, καθώς ειδικά το πράσινο παρέχει ισχυρή υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ασθενειών και την παράταση μιας ποιοτικής ζωής. Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και άλλων χρόνιων προβλημάτων. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τον καφέ και το κρασί, αλλά οι συγκεκριμένες πολυφαινόλες στο τσάι ονομάζονται κατεχίνες ή EGCG, και είναι πιο ισχυρές από τις πολυφαινόλες που περιέχονται οπουδήποτε αλλού στη φύση.

Πρόληψη του καρκίνου
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ειδικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να παραμένουν ζωντανά περισσότερο από τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα. Όταν τα φυσιολογικά κύτταρα πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στα καρκινικά κύτταρα, όπου έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη τους στον πνεύμονα και τους όγκους του μαστού. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι βρέθηκε σε μια μετα-ανάλυση ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ σε μελέτη για τον προστάτη, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες, καθώς υπάρχουν και έρευνες που έχουν δείξει ότι έχει μικρή επίδραση στον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καθημερινή του κατανάλωση μόνο καλό μπορεί να κάνει. Φροντίστε μόνο μην το καταναλώνετε μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του.

Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση
Στην Ιαπωνία, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα. Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 40.000 Ιάπωνες που έπιναν τακτικά τσάι, φάνηκε να υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες έδειξαν πάνω από 30% χαμηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες και πάνω από 20% χαμηλότερο κίνδυνο στους άνδρες. Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια ήταν επίσης χαμηλότεροι σε αυτόν τον πληθυσμό με μείωση πάνω από 60% στις γυναίκες και πάνω από 40% στους άνδρες. Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι σταματούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών στις αρτηρίες και τους ιστούς, γεγονός που αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού για ένα χρόνο μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά πάνω από 45% στα άτομα που έπιναν δυόμισι φλιτζάνια την ημέρα, ενώ για όσους έπιναν περισσότερα από 2,5 φλιτζάνια, η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 65%. Μάλιστα, το Journal of the American College of Nutrition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο τσάι και το EGCG, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό.

Μπορεί το τσάι να μας προστατεύσει από θανάτους από όλες τις αιτίες;
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία εξέτασε τις περιπτώσεις θανάτου από όλες τις αιτίες και πώς μπορούμε να το προλάβουμε αν καταναλώνουμε πράσινο τσάι τακτικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες Ιάπωνες μεταξύ 40 και 79 ετών είχαν μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες αν κατανάλωναν έως 5 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, με τις γυναίκες να έχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και τους άνδρες 12% χαμηλότερο κίνδυνο.

Τελικά το τσάι χαλαρώνει;
Όπως αποδεικνύεται, το τσάι μειώνει επίσης το άγχος αυξάνοντας το επίπεδο χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Το αμινοξύ L-θεανίνη εξουδετερώνει την καφεΐνη στο τσάι και τη διέγερση που μπορεί να συνοδεύει. Το τσάι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πάρετε αυτή την ουσία από τη διατροφή σας χωρίς να χρειαστείτε συμπλήρωμα. Τα αμινοξέα θεωρείται ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο για να επιτευχθεί μια κατάσταση χαλαρής συγκέντρωσης. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις L-θεανίνης βρίσκονται στις ποικιλίες πράσινου και λευκού τσαγιού κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-κακή χοληστερίνη), στην καταπολέμηση της συσσώρευσης σωματικού λίπους, στην αναστολή ιογενών ασθενειών όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη και στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στα δόντια.

Ικαρία, τσάι και μακροζωία
Είναι γνωστό ότι στην Ικαρία δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα σημάδι άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών που πλήττουν τον δυτικό κόσμο. Οι οικογενειακές τους αξίες, οι μακροχρόνιες παραδόσεις και η αγάπη τους για το τσάι από βότανα, μεταξύ άλλων, επιτρέπουν στο 1/3 των κατοίκων της Ικαρίας να ζήσουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Στις συνήθειές τους είναι το δυνατό κόκκινο κρασί, το ξενύχτι, ο ύπνος και η χαλάρωση, ωστόσο είναι ταυτόχρονα δραστήριοι στην ύπαιθρο και στους κήπους τους. Ζουν σαν άνθρωποι του βουνού και ακολουθούν υγιεινή διατροφή μεσογειακού τύπου. Εκτός από τη διατροφή τους που είναι πλούσια σε φασόλια, άγρια χόρτα, ελαιόλαδο, λεμόνια και πατάτες, παρασκευάζουν συχνά τσάι από άγρια βότανα. Τα διάφορα είδη τσαγιού μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένες ευεργετικές επιδράσεις, όπως, για παράδειγμα, η άγρια μέντα προλαμβάνει την ουλίτιδα και τα έλκη, το δεντρολίβανο αντιμετωπίζει την ουρική αρθρίτιδα και η αρτεμισία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το τσάι βοτάνων όχι μόνο περιέχει  ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή των περιττών ουσιών από το σώμα και να μειώσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν πολλά είδη τσαγιού από βότανα, όπως χαμομήλι, μέντα, ιβίσκος, τζίντζερ, Echinacea, φασκόμηλο, rooibos, μελισσόχορτο. Ζεστό, κρύο, παγωμένο ή με μπαχαρικά, το τσάι απολαμβάνεται με πολλούς τρόπους. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε τσάι με τον ήλιο, τοποθετώντας τα φακελάκια τσαγιού σας σε μια σκεπαστή κανάτα με νερό και αφήνοντας τον ήλιο να κάνει τα υπόλοιπα, προσθέτοντας δυόσμο, λεμόνι ή άλλα φρέσκα φρούτα. Για σπιτικό τσάι, βάλτε νερό στο μπρίκι και αφαιρέστε το από το μάτι λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Τοποθετήστε τα φακελάκια τσαγιού της επιλογής σας σε ζεστό, όχι βραστό νερό, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στην υγειά σας!

Πηγή
https://www.bluezones.com/2019/10/what-happens-when-you-drink-tea-every-day/

Call Now Button