Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Βιταμίνη D και αυτοάνοσα: τι λέει νέα έρευνα

Η βιταμίνη D είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη βιταμίνη των τελευταίων ετών, όταν διαπιστώθηκε η ανεπάρκειά της ακόμη και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα. Η βιταμίνη, λοιπόν, που λαμβάνουμε κυρίως από την καθημερινή μας έκθεση για περίπου 15 λεπτά στον ήλιο με εκτεθειμένο το δέρμα σε πρόσωπο, χέρια και στέρνο, είναι άκρως σημαντική για τα οστά, το ανοσοποιητικό, ενώ τα χρόνια της πανδημίας φάνηκε ότι η επάρκειά της οδηγούσε σε μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της Covid-19. Τα οφέλη της, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί και επεκτείνονται και όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ τον Ιανουάριο του ’22 έδειξε κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα. Στη μελέτη συμμετείχαν 25.871 άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 5,3 χρόνια, 12.786 άντρες άνω των 50 ετών και 13085 γυναίκες άνω των 55, με μέσο όρο ηλικίας τα 67,1 έτη, διαφόρων φυλών, με την πλειοψηφία να είναι μη ισπανόφωνοι λευκοί. Η παρέμβαση ήταν βιταμίνη D (2000IU/εβδομάδα) ή placebo και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (1000mg/ημέρα -460mg EPA και 380mg DHA από ιχθυέλαια) ή αντίστοιχα placebo –να σημειώσουμε ότι τα συμπληρώματα πέρασαν από δοκιμές ποιότητας προτού χορηγηθούν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D για 5 χρόνια, με ή χωρίς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μείωσε τη συχνότητα όλων των αυτοάνοσων παθήσεων κατά 22%. Τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν φάνηκε να παρουσιάζουν σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα των αυτοάνοσων παθήσεων, ωστόσο, όταν αφορούσε συμμετέχοντες με πιθανό αντί για σίγουρο αυτοάνοσο νόσημα, τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 μείωσαν τον δείκτη εμφάνισης κατά 18% σε σχέση με τα placebo. Μεγαλύτερη μείωση στα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάστηκε έπειτα από 2 χρόνια συμπληρώματος βιταμίνης D, με 39% μείωση στη συχνότητα τα τελευταία 3 χρόνια της μελέτης. Επιπρόσθετα, υπήρχε η ένδειξη ότι η βιταμίνη D ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των νέων περιστατικών ψωρίασης, ενώ το ιχθυέλαιο φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των αυτοάνοσων του θυρεοειδούς. Μια πιο ισχυρή επίδραση της βιταμίνης D παρατηρήθηκε σε όσους παρουσίαζαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με αυτούς με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, πιθανόν λόγω της πρόσληψης βιταμίνης D από τον λιπώδη ιστό και άρα λόγω χαμηλότερης βιοδιαθεσιμότητας. Αυτό που δεν μπορεί να απαντήσει η μελέτη, ωστόσο, είναι αν τα οφέλη θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και αν αφορούν και νεότερους ανθρώπους.

Συνολικά, πάντως, τα ευρήματα έδειξαν ισχυρή σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, παρ’ όλο που μπορεί να είναι μικρά τα οφέλη, και επιπρόσθετο ρόλο των EPA/DHA συμπληρωμάτων. Και τα δύο σχετίζονται με τη ρύθμιση της φλεγμονής και το ανοσοποιητικό, ενώ είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στα EPA/DHA από ψάρια, αλλά στο μεταξύ περιμένουμε παρόμοιες μελέτες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου από φύκια.

Προσοχή! Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μην βλάψετε τελικά τον οργανισμό σας, απευθυνθείτε σε ειδικό για τις κατάλληλες δοσολογίας και είδος συμπληρωμάτων για την περίπτωσή σας.

Πηγές
https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066452
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-20th-february-2022-13ac84fdef8d

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button