Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ποιες βιώσιμες τροφές αξίζει να βάλετε στο πιάτο σας

Για να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας με βάση το καλό της υγείας, του ανοσοποιητικού μας, αλλά και του πλανήτη, χρειάζονται κάποιες προσαρμογές στην καθημερινότητά μας, οι οποίες δεν είναι τόσες όσες φαντάζεστε, κάτι που επιβεβαιώνω ως διατροφολόγος.

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή, με κάποιες από τις επιλογές μας να είναι τα βιολογικά προϊόντα, η αποφυγή κρέατος, η προτίμηση ντόπιων προϊόντων, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και η προτίμηση φυτικών.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αρκεί να θυμόμαστε ότι οι πιο οικολογικές τροφές είναι αυτές που μπορούμε να πάρουμε απευθείας από τη φύση, ενώ αν προέρχονται από εργοστάσιο, οι πιθανότητες είναι να κρύβουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα.

Πέραν, όμως, των γενικών κανόνων, ας δούμε ποιες μεμονωμένες τροφές είναι σοφότερο να επιλέγουμε για το καλό το δικό μας και του πλανήτη.

Μπρόκολο
Η παραγωγή μπρόκολου σημειώνει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το να οδηγήσετε 1,5 χιλιόμετρο με το αυτοκίνητό σας! Πέραν αυτού, το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς συνθετικά μικροβιοκτόνα, καθώς αποτελεί μέρος της οικογένειας του λάχανου και παράγει ουσίες που δρουν ως φυσικά μικροβιοκτόνα.

Αρακάς
Ο αρακάς είναι μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον τροφή, η οποία αντλεί το άζωτο που χρειάζεται από τον αέρα και το «διορθώνει» στο έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα και αφήνοντας το χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μετά τη συγκομιδή του. Χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί κι έτσι μειώνει τη χρήση νερού που σχετίζεται με υψηλές θερμοκρασίες.

Φακές
Σύμφωνα με το Enviromental Working Group, οι φακές είναι η κορυφαία φιλική προς το περιβάλλον τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή της φακής, την επεξεργασία, τη μεταφορά και την πώληση φτάνουν τα 0.9 kg, με το κοτόπουλο, που αποτελεί την πιο φιλική τροφή πρωτεΐνης από όλες τις ζωικές, να εκπέμπει 7 φορές μεγαλύτερη ποσότητα.

Φασόλια
Άλλη μια καλή πηγή πρωτεΐνης, τα φασόλια έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές (περίπου 2kg διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλό που καταναλώνεται). Αν, μάλιστα, τα αγοράζετε χύμα, γλιτώνετε και την ουσία BPA (δισφαινόλη Α) που συναντάται σε κονσέρβες κι έχει διάφορες επιδράσεις στην υγεία, επηρεάζοντας τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος.

Πατάτες
Οι πατάτες επίσης παράγουν φυσικά μικροβιοκτόνα και μυκητοκτόνα, που σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη για συνθετικά χημικά. Οι καλλιέργειές τους είναι επαρκείς σε νερό, καταναλώνοντας μικρές ποσότητες ανά κιλό, ενώ μπορούν να αποθηκεύονται και για καιρό, χωρίς να χαλάνε.

Πορτοκάλια
Απαιτούν μικρές ποσότητες νερού ανά κιλό και θεωρούνται τα πιο επαρκή φρούτα από ανάγκες σε νερό. Προσέχετε, μόνο, όταν αγοράζετε χυμό πορτοκάλι, να προτιμάτε τον φυσικό στυμμένο χυμό, για να παίρνετε τη βιταμίνη C χωρίς πρόσθετα ζάχαρης ή «κρυφό» αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Ντομάτες
Μια τοπική, καλοκαιρινή, ώριμη ντομάτα μπορεί να έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στη λίστα του Enviromental Working Group. Συν τοις άλλοις, οι ντομάτες βγάζουν βαθιές ρίζες που απορροφούν την υγρασία από τα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για νερό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξηροί καρποί
Άλλη μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, το οποίο για κάθε 110 γραμμάρια καρπών ισούται με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε από οδήγηση για λιγότερο από 1 χιλιόμετρο. Αν σκεφτείτε, μάλιστα, ότι μια μέση μερίδα φτάνει τα 30 γραμμάρια, τότε καταλαβαίνετε ότι είναι ένα βιώσιμο και θρεπτικό σνακ.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button