Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τυρί: μας κάνει πράγματι καλό;

1 min reading time

Η αποφυγή των τυριών ήταν ίσως το πιο δύσκολο που έπρεπε να κάνω όταν αποφάσισα να κάνω τη μετάβαση από τη χορτοφαγία στη φυτοφαγία, καθώς ήμουν από τους μεγαλύτερους λάτρεις, μου άρεσε η ποικιλία, να δοκιμάζω και να συνδυάζω. Κι ενώ φανταζόμουν ότι χωρίς κρέας μπορώ να ζήσω, η συνθήκη «χωρίς τυρί» μου φαινόταν αδιανόητη. Πέρα από την ηθική πλευρά του θέματος, όπου η παραγωγή γαλακτοκομικών γνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ σκληρή βιομηχανία όσον αφορά τα ζώα, αλλά και το περιβάλλον, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, ήξερα ότι η ώρα πλησίαζε που το τυρί έπρεπε να βγει από το πιάτο μου, καθώς όπως είναι γνωστό, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στα περισσότερα τυριά είναι υψηλή. Όπως κι έγινε.

Τελευταία, ωστόσο, κυκλοφορούν κάποιες μελέτες και καμπάνιες στο εξωτερικό, που υποστηρίζουν ότι το τυρί έχει ουδέτερες και ενδεχομένως θετικές επιδράσεις στην υγεία, κάτι που έχει μπερδέψει αρκετό κόσμο. Κάτι, όμως, που πρέπει να έχετε πάντα υπ’ όψιν, είναι ποιος κάνει την καμπάνια και ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα. Η συγκεκριμένα καμπάνια, λοιπόν, η οποία έχει στόχο να εξουδετερώσει την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα λιπαρά του γάλακτος σε σχέση με τις καρδιακές παθήσεις στους επαγγελματίες υγείας, συνεχίζει μέχρι και σήμερα με τη δημοσίευση μετα-ανάλυσης που δείχνει ουδέτερη και αβλαβή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως και θνητότητας από κάθε αιτία.

Κι εδώ θέλω να σας δείξω πώς μπορούν κάποιες έρευνες και καμπάνιες, αν κάποιος δεν γνωρίζει να τις αξιολογήσει, να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Global Dairy Platform, το Dairy Research Institute και το Dairy Australia, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.

Μια άλλη νέα μελέτη αναφέρει ότι λίγο τυρί καθημερινά όχι μόνο δεν μας κάνει κακό, αλλά είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμο. Παρ’ όλο που οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ορισμένοι είναι υπάλληλοι κέντρων μεγάλης γαλακτοκομικής βιομηχανίας της Κίνας.

Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι οι περισσότερες μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, όπου το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό status συνδεόταν με μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού, καθώς αποτελεί ένα σχετικά ακριβό προϊόν. Ταυτόχρονα, όμως, οι καταναλωτές τυριού είναι αυτοί με τις πιο υψηλά αμειβόμενες δουλειές, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και status, τα οποία γενικότερα συνδέονται με καλύτερη υγεία, που μπορεί να μην σχετίζεται με την κατανάλωση τυριού. Αυτές οι κοινωνικοοικονομικές ομάδες καταναλώνουν επίσης περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και… γλυκά. Έχει, μάλιστα, πραγματοποιηθεί μελέτη που έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν γλυκά παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και 14% μειωμένο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης! Αυτή η έρευνα, φυσικά, έχει πραγματοποιηθεί από την αντίστοιχη βιομηχανία, με τα αντίστοιχα συμφέροντα.

Κι επειδή πίσω από τα συμφέροντα τα πράγματα είναι απλά, τα κορεσμένα λιπαρά που κρύβει το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αδιαμφισβήτητα επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία, βάσει αμέτρητων, αμερόληπτων ερευνών, ενώ τα πράγματα σχετικά με το ασβέστιο δεν είναι όπως τα φανταζόμασταν (διαβάστε εδώ) και υπάρχει συσχετισμός και με καρκίνο (διαβάστε εδώ). Η πιο ασφαλής λύση παραμένει η αποφυγή τους και η στροφή προς μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή που μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι σε καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο. Κι αν το τυρί είναι η απόλαυσή σας, δοκιμάστε να φτιάξετε φυτικό, σπιτικό, δικό σας τυρί (δείτε εδώ).

Παραμείνετε, λοιπόν, προσεκτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι σε έρευνες που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές και αναζητήστε συμβουλή ειδικού ή και τη γνώμη του για κάτι που διαβάσατε και σας προβλημάτισε. Η υγεία μας στο παρόν και το μέλλον είναι πολύ σημαντική για να εμπιστευόμαστε πράγματα που απλώς χαϊδεύουν τις απολαύσεις μας.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2023/01/26/is-cheese-really-good-for-our-health/
https://globaldairyplatform.com/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27517544/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12879086/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8933123/

Call Now Button