Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ποιες τροφές κάνουν καλό στις πληγές

Όταν τραυματιζόμαστε, το σώμα μας ακολουθεί αυτόματα μια φυσική, βιολογική διεργασία προκειμένου να γιατρέψει την πληγή μας, η οποία εκτός από εκπληκτική είναι και αρκετά σύνθετη. Συγκεκριμένα, πρέπει να περάσουμε από 4 στάδια με συγκεκριμένη σειρά και στο σωστό χρόνο, ώστε η πληγή να επουλώσει με επιτυχία. Δυστυχώς, επειδή εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, συχνά μπορεί να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα στάδια είναι η αιμόσταση, όπου το αίμα από υγρό μετατρέπεται σε γέλη και δημιουργείται θρόμβος ώστε να σταματήσει η απώλεια αίματος, το στάδιο της φλεγμονής όπου τα φλεγμονώδη κύτταρα απελευθερώνουν κυτοκίνες για να πυροδοτηθεί η αγγειογένεση και η δημιουργία νέου επιθηλίου και να προχωρήσουμε στη φάση της αναπαραγωγής. Έπειτα από αρκετές εβδομάδες, έχουμε την αναδημιουργία, αν και μια πληγή μπορεί να πάρει ακόμη κι ένα χρόνο μέχρι να έχουμε πλήρη αποκατάσταση, αν όλες οι διεργασίες γίνουν όπως πρέπει, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν. Η ηλικία, το στρες, το κάπνισμα, η διατροφή, το αλκοόλ, τα φάρμακα και παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η παχυσαρκία, μπορεί να επηρεάζουν τη διαδικασία επούλωσης, με κάποιες περιπτώσεις να έχουν χρόνιες πληγές που δεν επουλώνουν.

Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε θέματα υγείας όπως τα παραπάνω, θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Αν δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής, υπάρχουν κάποιες τροφές από τη φύση που μπορούν να βοηθήσουν.

Αλόη
Είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητισιακή δράση της, ενώ δρα και κατά των ελκών. Μια ουσία της, η αλοεσίνη, μπορεί να παίξει ρόλο στη φλεγμονή, την αναπαραγωγή και την αποκατάσταση και να επιταχύνει την επούλωση της πληγής, όπως έχει φανεί σε μελέτες σε ζώα. Συν τοις άλλοις, το τζελ aloe vera είναι αποτελεσματικό και στη θεραπεία διαβητικών ελκών ενώ έχει εμφανίσει θετικά αποτελέσματα και σε ουλές καισαρικής τομής. Οι ερευνητές έχουν επίσης δοκιμάσει μια μίξη τζελ aloe vera και άνθους aloe vera και φάνηκε ότι παρουσίασαν σημαντική συνεργιστική δράση στην επούλωση πληγών, ενώ ακόμη και η λήψη aloe vera δια στόματος μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο έχει αντιβακτηριδιακές, προαγγειογενετικές (που σχηματίζουν δηλαδή αιμοφόρα αγγεία) ιδιότητες και ταυτόχρονα πρωτεολυτικά ένζυμα (πεπτικά ένζυμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή, τους πόνους στις αρθρώσεις, την υπερανάπτυξη βακτηρίων και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας). Σε πιλοτική μελέτη 37 ατόμων με νευροπαθητικά διαβητικά έλκη στο πόδι, η θεραπεία με εκχύλισμα ακτινιδίου 2 φορές την ημέρα για 21 ημέρες οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερες ποσότητες κολλαγόνου και κοκκιώδους ιστού (προσωρινός ιστός-μέρος της επούλωσης σε ένα τραύμα, που ουσιαστικά «γεμίζει» την πληγή) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η ακτινιδίνη, δηλαδή το ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση πρωτεϊνών, φάνηκε να βελτιώνει τη διαδικασία της επούλωσης, ενώ παρόμοια οφέλη έχουν φανεί και σε άτομα με έλκη κατάκλισης.

Κουρκουμίνη
Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει ενάντια στο οξειδωτικό στρες και θεωρείται ότι έχει δυνατότητας αναγέννησης του δέρματος και επούλωσης της πληγής, με την τοπική εφαρμογή της να επισπεύδει τη διαδικασία. Ακόμη το εκχύλισμα κουρκουμά οδηγεί σε ταχύτερη επούλωση όταν εφαρμόζεται τοπικά, ενώ στο σπίτι μπορείτε να δοκιμάσετε μια πάστα από φρέσκο κουρκουμά ως φυσική θεραπεία πάνω στην πληγή.

L-αργινίνη
Πρόκειται για ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή πρωτεϊνών. Στο σώμα μας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και το συμπλήρωμα αργινίνης έχει φανεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στα άκρα και διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης και του  ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα, που προωθούν την επούλωση πληγών. Η αργινίνη, μάλιστα, μπορεί να βελτιώσει και την επούλωση καταγμάτων και πληγών λόγω διαβήτη ή λόγω αιμορραγίας και τραύματος και σύμφωνα με μελέτη, τα οφέλη της στην επούλωση τραυμάτων μπορούν να ενισχυθούν και από την ταυτόχρονη χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πέραν της διατροφής και των συμπληρωμάτων, η επούλωση πληγών μπορεί να βοηθηθεί και από υγιεινές συνήθειες, όπως άσκηση, ποιοτικός ύπνος και μείωση στρες, που βοηθούν σημαντικά και ολιστικά.

Πηγή
https://greenmedinfo.com/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button