Tofu “κοτόπουλου” με κρόκο Κοζάνης, γλυκιά πάπρικα και κουρκουμά
Πρόσφατα σας μίλησα για ένα αγαπημένο μου βιβλίο συνταγών, το «Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία» της Μαρίας Στικούδη, του Νίκου Κρίγκα, της Διαμάντως Λάζαρη και της Ελένης Μαλούπα (εκδόσεις Πατάκη), το οποίο εκτός του ότι μου έχει προσφέρει γνώσεις για διάφορα μυρωδικά και βότανα της ελληνικής φύσης, με έχει εμπνεύσει με τις συνταγές του, πολλές εκ των οποίων είναι χορτοφαγικές. Εκτός από αυτές, όμως, αποφάσισα να προσαρμόσω κάποιες κρεατοφαγικές στα δικά μου, χορτοφαγικά δεδομένα και να φτιάξω μια δική μου παραλλαγή, που θα ταιριάξει στο οικογενειακό τραπέζι και στα γούστα μας. Τη σημερινή συνταγή εμπνεύστηκα από το Σουβλάκι Κότας μαριναρισμένο με κρόκο Κοζάνης, δεντρολίβανο, κολοκυθάκια και αρωματικό άλειμμα, το οποίο αποφάσισα να μετατρέψω σε ένα χορτοφαγικό σουβλάκι με τόφου και φυσικά πολλά μπαχαρικά. Δοκιμάστε το και πείτε μου εντυπώσεις!
Υλικά
1 πακέτο τόφου «κοτόπουλο» (lord of tofu)
½ κγ κρόκο Κοζάνης
1 κ.σ. κουρκουμά
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. σιρόπι αγαύης
Ντοματίνια (τόσα όσα κομμάτια τόφου χρησιμοποιήσετε)
Αρωματικό άλειμμα (δηλαδή γιαούρτι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και άνηθο και κουρκουμά)
Για το αρωματικό άλειμμα
1κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 γιαούρτι σόγιας
1 κ.σ. ταχίνι
½ κ.γ. γλυκια πάπρικα
Χυμό από 1 λεμόνι
Λίγο αλάτι
1-2 ψιλοκομμένα ντοματίνια
άνηθος
Οδηγίες
Σε ένα τηγανάκι ή κατσαρολάκι προσθέστε το τόφου (κομμένο σε κυβάκια) με τον κρόκο Κοζάνης, τον κουρκουμά, την πάπρικα για περίπου 5-6 λεπτά. Στο τέλος προσθέστε λίγο σιρόπι αγαύης και τσιγαρίστε 1 λεπτό ακόμη, για να πάρει πιο γλυκιά γεύση.
Όταν είναι έτοιμο, περάστε το τόφου σας σε καλαμάκι, εναλλάσσοντας ένα τόφου, ένα ντοματίνι.
Στη συνέχεια φτιάξτε το αρωματικό άλειμμα χτυπώντας στο μούλτι το γιαούρτι με το ταχίνι, το αλάτι, λίγο άνηθο και τον χυμό λεμονιού. Μόλις τα υλικά αναμειχθούν, βάλτε το μείγμα σε ένα μπολάκι και πασπαλίστε του τη γλυκιά πάπρικα, γαρνίροντας με το ψιλοκομμένο ντοματάκι και τον άνηθο.
Συνοδέψτε το γεύμα σας με πιτούλες ή με αχνιστό κους κους και καλή σας όρεξη!
Tip
Αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε τα ντοματίνια σας σε ροδέλες, να τα ψήσετε και να τα συνδυάσετε με πολύχρωμες ψητές πιπεριές για να χαρίσετε περισσότερο χρώμα και βιταμίνες στο σουβλάκι σας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.