Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς ωφελούν οι σπόροι σουσαμιού στην οστεοαρθρίτιδα γονάτου

Όσοι πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα γονάτου ή γενικότερα από οστεοαρθρίτιδα, πιθανόν γνωρίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα, για κάποιους περισσότερο, για άλλους λιγότερο. Για χρόνια χρησιμοποιούνταν χάπια χρυσού ή ενέσιμος χρυσός σε ασθενείς με αρθρίτιδα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη ως αντιρευματικό φάρμακο για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα φάρμακα, μπορεί να είναι τοξικά, ακόμη και θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες. Ο ενέσιμος χρυσός, παρ’ όλ’ αυτά έχει φανεί ότι κάνει καλό σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, γι’ αυτό και οι ερευνητές τον μελέτησαν, με κάποιους από αυτούς να υποπτεύονται ότι τα οφέλη του προέρχονται από το έλαιο σουσαμιού που περιέχει, το οποίο χρησιμοποιείται ως ο υγρός «μεταφορές» του χρυσού.

Ο Αμερικανός γιατρός, συγγραφέας και ομιλητής, Dr. Michael Greger MD, μέσα από το site του, αλλά και μέσα από το βίντεό του εξηγεί τα οφέλη των σπόρων σουσαμιού και αξίζει να τους δώσουμε την προσοχή μας.

Οι σπόροι αυτοί, λοιπόν, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, όπως τη σησαμίνη και την σησαμόλη, που σύμφωνα με έρευνες έχουν θεραπευτική δράση για διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις. Οι έρευνες αυτές, βέβαια, αφορούσαν μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες (in vitro) και θα έπρεπε να μελετηθεί αν οι σπόροι έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση και σε ανθρώπους, όχι μόνο σε κύτταρα σε δίσκο Πέτρι.

Μια τέτοια έρευνα είναι αυτή που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Journal Acta Medica Iranica, η οποία σχεδιάστηκε για να εξετάσει ακριβώς αυτό: πώς μπορεί το σουσάμι να επιδράσει στη φλεγμονή. Πράγματι, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική πτώση στους φλεγμονώδεις δείκτες. Πώς, όμως, ακριβώς επηρεάστηκε η ίδια η πάθηση από την κατανάλωση σπόρων σουσαμιού;

Στο πλαίσιο της μελέτης, 50 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, όπου και οι δυο έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία. Η μία ομάδα, όμως, λάμβανε και ¼ του φλιτζανιού σπόρους σουσαμιού καθημερινά για δυο μήνες. Προτού ξεκινήσουν, οι ασθενείς αξιολόγησαν τον πόνο τους με 9 στα 10, όπου 10 είναι το μέγιστο του ανεκτού πόνου. Έπειτα από δυο μήνες, η ομάδα ελέγχου ένιωσε λίγο καλύτερα, αλλά η ομάδα που λάμβανε και σουσάμι έπεσε στο 3,5, σημαντικά χαμηλότερα από την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το σουσάμι φάνηκε να έχει θετική επίδραση, βελτιώνοντας τα κλινικά σημάδια και συμπτώματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε placebo, καθώς δεν γινόταν να βρεθούν… ψεύτικοι σπόροι σουσαμιού. Χωρίς placebo, όμως, οι ερευνητές ουσιαστικά συνέκριναν το τίποτα (απλή θεραπεία) με το κάτι (απλή θεραπεία και προσθήκη σουσαμιού) και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν στους ασθενείς δίνεται «κάτι» (εν προκειμένω, σουσάμι) υπάρχει και η επίδραση placebo.

Πέραν τούτου, όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως όταν χρησιμοποιούμε μια τροφή ως φάρμακο, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σουσάμι, δεν έχουμε παρενέργειες και μειονεκτήματα. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα, λοιπόν, είναι λίγο μπερδεμένα, έχουν υπάρξει μελέτες που χρησιμοποίησαν placebo στην ομάδα ελέγχου και βρήκαν ότι η προσθήκη σπόρων σουσαμιού στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την χοληστερόλη, την αντιοξειδωτική μας προστασία, ενώ η ποσότητα σε σησαμίνη που βρέθηκε σε ποσότητα μιας κουταλιάς της σούπας σουσαμιού μπορεί να μειώσει λίγο την αρτηριακή πίεση και πιθανόν να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού και εμφράγματος κατά 5%, σώζοντας πιθανότατα χιλιάδες ζωές.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, για λίγο παραπάνω σουσάμι στη διατροφή σας;

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button