Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να μειώσετε το πλαστικό από τη ζωή σας

Η vegan διατροφή είναι σίγουρα μια επιλογή που συνδέεται άμεσα με καλύτερη υγεία, καθώς υποστηρίζει την αποχή από ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ορμόνες και βάσει ερευνών σχετίζονται με δυσβίωση στο μικροβίωμα του εντέρου, με φλεγμονή στον οργανισμό και διάφορες χρόνιες παθήσεις και αυτοάνοσα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια διατροφή-φιλοσοφία που σέβεται τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή είναι ένα κομμάτι της vegan φιλοσοφίας, η οποία δεν μένει μόνο στο τι τρώμε, αλλά στις καθημερινές μας επιλογές σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής και το κατά πόσο βιώσιμες είναι. Η χρήση πλαστικού, λοιπόν, είναι εύλογα μια επιλογή που δεν συνάδει με τη vegan φιλοσοφία και γενικότερα με μια πράσινη φιλοσοφία.

Όπως είναι γνωστό, το πλαστικό έχει καταστροφικές επιδράσεις στον πλανήτη και όλους τους κατοίκους του, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το 80% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά, τα μεγάλα κομμάτια των οποίων τραυματίζουν και μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εμβληματικών ειδών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά.

Το περίεργο είναι ότι στην πραγματικότητα, μπορούμε να ζήσουμε απολύτως καλά χωρίς όλο αυτό το πλαστικό. Μπορεί να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και να είναι δύσκολο να ζήσει κάποιος 100% χωρίς πλαστικό, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωσή του και συνεπώς το αποτύπωμά μας στον πλανήτη. Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν μπορούμε να φτάσουμε το ιδεατό, έχει νόημα να προσπαθούμε για το καλύτερο, ψάχνοντας τρόπους να μειώσουμε τη χρήση του. Χρειάζεται, λοιπόν, να:

-Είμαστε συνειδητοποιημένοι με τη χρήση του
-Αναγνωρίζουμε απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως να έχουμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για τον καφέ μας κ.ο.κ.
-«Φρεσκάρουμε» το σπίτι μας, αλλάζοντας ένα δωμάτιο τη φορά. Μπορούμε, για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε από το μπάνιο, επιλέγοντας bamboo οδοντόβουρτσα, νήμα από βιοδιασπώμενο μετάξι, αφρόλουτρο σε μπάρα αντί για πλαστικό μπουκάλι κ.ο.κ.

Μην ξεχνάτε το κρυμμένο πλαστικό
Το φελιζόλ είναι προφανές ότι πρέπει να το αποφεύγετε, αλλά κάποια άλλα υλικά δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα απαγορευτικά. Τα χάρτινα κύπελλα για καφέ και όλα τα συναφή δεν είναι τόσο οικολογικά όσο νομίζατε. Ο λόγος είναι ότι το εσωτερικό τους έχει μια στρώση πλαστικού, ώστε να συγκρατήσει τα υγρά και δυστυχώς οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν είναι σχεδιασμένες ώστε να διαχειριστούν αυτά τα συνδυαστικά υλικά. Αν και υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη για τη δημιουργία κομπόστ επιστρώσεων στα χάρτινα κύπελλα του καφέ και γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση της ανακύκλωσης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Στο μεταξύ, όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις εναλλακτικές:

-Για ροφήματα χρησιμοποιήστε το δικό σας επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο, εκτός κι αν οι κανόνες της πανδημίας το απαγορεύουν
-Για take-out φαγητό έχετε μαζί σας τα δικά σας γυάλινα ή μεταλλικά σκεύη με καπάκι σιλικόνης.

Βασικά tips
-Αποφεύγουμε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης: καλαμάκια, σακούλες, πλαστικά ποτήρια κ.ο.κ. Για όλα υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές.
-Παίρνουμε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα στο σούπερ μάρκετ
-Αποφεύγουμε τις τσίχλες, οι οποίες επίσης περιέχουν συνθετικά υλικά, ή προτιμάμε τις βιολογικές, φυσικές τσίχλες, όπως την ελληνική μαστίχα Χίου.
-Αποφεύγουμε ποτά, αναψυκτικά κ.ο.κ. σε πλαστικά μπουκάλια
-Τρώμε το παγωτό μας σε χωνάκια κι όχι σε πλαστικά κυπελλάκια
-Προτιμάμε την πλάκα σαπουνιού κι όχι το υγρό που βρίσκεται σε πλαστική συσκευασία

Facts για τα πλαστικά που δεν γνωρίζατε
-Το πλαστικό που παράγεται παγκοσμίως κάθε χρόνο ζυγίζει 300 εκατομμύρια τόνους (όσο ζυγίζει και όλος ο πληθυσμός του πλανήτη)
-Το 91% των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται
-Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης που χρησιμοποιούνταν μέσα σε ένα έτος, αν ενώνοντας θα μπορούσαν να καλύψουν την έκταση του πλανήτη 4200 φορές.
-Με τους τωρινούς ρυθμούς, το πλαστικό στους ωκεανούς μας θα ζυγίζει περισσότερο από τα ψάρια μέχρι το 2050.
-Μια πλαστική οδοντόβουρτσα και μια πλαστική σακούλα θέλουν 500 χρόνια για να βιοδιασπαστούν, ένα πλαστικό καλαμάκι 200 χρόνια, ένα πλαστικό ποτήρι 100 χρόνια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα 400 χρόνια, σύμφωνα με το Life Out of Plastic.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button