Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

Πασχαλινό τραπέζι: τι να προσέξουμε και πώς να βρούμε την ισορροπία

Το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας λήγει κάθε χρόνο με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο. Έπειτα από τόσες ημέρες λιτής διατροφής, με επιλογές κυρίως από όσπρια και λαχανικά, έρχονται ξαφνικά αρνιά, κατσίκια, μαγειρίτσες, πλούσια σε λιπαρά και βαριά φαγητά, τα οποία αναπόφευκτα αποτελούν ένα σοκ για τον οργανισμό, αν δεν δοθεί προσοχή.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μας περιμένει σε ένα παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα και ας πάρουμε τα μέτρα μας με μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να απολαύσουμε την ημέρα, χωρίς να ξεφύγουμε.

Μαγειρίτσα: Όπως σε κάθε πιάτο, παίζει ρόλο η προετοιμασία της, αλλά έχετε υπόψη ότι ένα πιάτο μαγειρίτσα αποδίδει τουλάχιστον 500 θερμίδες, ενώ έχει πολλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και αποτελεί ένα βαρύ φαγητό για να το καταναλώσει κάποιος πριν τον ύπνο και μάλιστα έπειτα από ημέρες νηστείας.

Αρνί: Από τη μία μας χαρίζει πρωτεΐνη, από την άλλη, όμως, το σουβλιστό αρνί αυξάνει το ουρικό οξύ εξαιτίας των πουρινών που περιέχει, είναι πλούσιο σε λίπος και μάλιστα σε κορεσμένο, επιβαρύνοντας τη χοληστερίνη και την καρδιά και οι θερμίδες του ξεπερνούν τις 300-350 ανά μερίδα.

Κατσίκι: Παραμένει λιπαρό κρέας, αλλά η περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος είναι μικρότερη σε σχέση με το αρνί, όπως επίσης και η πρωτεΐνη του. Αποδίδει περίπου 120 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι πλούσιο σε νάτριο, που σημαίνει ότι μπορεί να στείλει την αρτηριακή πίεση ψηλά.

Κοκορέτσι: Συνήθως αποτελεί μια λιχουδιά την οποία τσιμπολογούν όλοι από το πρωί, μέχρι να γίνει το αρνί και να ετοιμαστεί το πασχαλινό γεύμα. Τσιμπολογώντας, όμως, κοκορέτσι, δεν καταλαβαίνουμε πόσο κρέας συνολικά καταναλώνουμε την ημέρα αυτή, φτάνοντας αδιανόητες ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια μερίδα κοκορέτσι ξεπερνά τις 300 θερμίδες, είναι πλούσιο σε νάτριο και λίπος και αποτελεί για πολλούς μια απαγορευμένη και επικίνδυνη τροφή, λόγω της υπερβολής στα υλικά της.

Αβγά: Τα αβγά με τη σαλάτα αποτελούν τις δυο πιο υγιεινές τροφές της ημέρας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε με τα αβγά είναι να μην καταναλώσετε πάνω από ένα, αφού αυτή η ποσότητα μας δίνει αρκετή ποσότητα χοληστερίνης για μια ημέρα, στην οποία προστίθεται φυσικά και χοληστερίνη από το κρέας. Ένα μεγάλο βραστό αβγό αποδίδει περίπου 78 θερμίδες.

Τζατζίκι: Συνδυάζεται ιδανικά με το κρέας, είναι δροσερό και χαρίζει έντονη γεύση. Το τζατζίκι μπορεί να ρίξει την πίεση χάρη στο σκόρδο και αποτελεί άλλη μια πηγή πρωτεΐνης, με θερμίδες που φτάνουν τις 75 σε μια κουταλιά της σούπας.

Τσουρέκι και κουλουράκια: Το τσουρέκι ξεπερνά τις 100 θερμίδες ανά φέτα και τα πασχαλινά κουλουράκια μπορεί να φτάνουν περίπου τις 80 θερμίδες το ένα ή και παραπάνω, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Θυμηθείτε ότι αυτές οι γλυκές νοστιμιές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αβγά και βούτυρο και αποτελούν πηγή ζωικού λίπους και χοληστερόλης, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη «φορτωμένη» ημέρα.

Συμβουλές… ισορροπίας

Οι θερμίδες των πασχαλινών τραπεζιών, μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να φτάσουν και τις 1000, αν προσθέσουμε το αλκοόλ και δεν υπάρχει κανένα μέτρο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοκ στον οργανισμό, ειδικά έπειτα από ημέρες νηστείες, με το φαγητό να προκαλεί φούσκωμα, δυσπεψία και φυσικά εκτίναξη της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Τι να κάνετε;

-Την ημέρα της Ανάστασης φάτε λιγότερο ψωμί, να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα μαγειρίτσας που θα καταναλώσετε, καθώς είναι ένα βαρύ φαγητό και δώστε βάση στη σαλάτα σας, έτσι ώστε να φάτε λιγότερο φαγητό, χωρίς να πιεστείτε για να το κάνετε.

-Φάτε κάποιο νηστίσιμο σνακ, όπως φρούτα ή σαλάτα πριν την Ανάσταση, για να μην επιστρέψετε σπίτι πεινασμένοι και χωρίς έλεγχο.

-Ξεκινήστε την ημέρα σας την Κυριακή του Πάσχα με ένα καλό πρωινό, ώστε να είστε χορτάτοι και να έχετε ενέργεια. Μην ξεκινήσετε με έναν καφέ, περιμένοντας τους μεζέδες από το κοκορέτσι.

-Γεμίστε το πιάτο σας με περισσότερη σαλάτα απ’ ό,τι συνήθως, έτσι ώστε να λάβετε φυτικές ίνες που σας χορταίνουν και να φάτε λιγότερο κρέας.

-Προτιμήστε κατσίκι από αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και γενικότερα αποφύγετε τις πέτσες και κάθε ορατό λίπος.

-Μην φάτε πάνω από ένα κόκκινο αβγό.

-Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά και προτιμήστε light τυριά όπως ανθότυρο, μυζήθρα.

-Κάντε το κοκορέτσι σας λίγο πιο ελαφρύ και υγιεινό, προσθέτοντας μόνο συκώτια και βότανα, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ο.κ. και μην τσιμπολογάτε πριν το φαγητό.

-Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Πιείτε αλκοόλ με το φαγητό σας για να απολαύσετε το γλέντι, αλλά μην ξεπεράσετε τα 2 ποτηράκια, ειδικά αν έχετε υπέρταση ή υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

-Αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, κάντε λίγο κράτει στο φαγητό ή μοιραστείτε το με κάποιον για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό σας με λιπαρά και θερμίδες.

-Γενικότερα, αφεθείτε, περάστε καλά, έχοντας πάντα στο μυαλό σας το μέτρο, για να μην καταλήξετε με έντονο φούσκωμα, δυσφορία και περιττά κιλά.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.