Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: η vegan διατροφή συνδέεται με λιγότερα φάρμακα

Σε μια εποχή που η υπερσυνταγογράφηση είναι στα… πάνω της, μια νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να μας δείξει για άλλη μια φορά πώς η φυτοφαγία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία, το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό μας, παρουσιάζοντας λιγότερες ανάγκες για φάρμακα σε σχέση με άλλα είδη διατροφής.

Τα φάρμακα σίγουρα μας είναι απαραίτητα και σε ορισμένες περιπτώσεις σωτήρια στην καταπολέμηση συμπτωμάτων και ασθενειών. Παρατηρείται, ωστόσο, μια τάση να λαμβάνουμε άκριτα φάρμακα που μας συνέστησε ο διπλανός μας, ενώ και οι συνταγογραφήσεις γίνονται με μεγάλη ευκολία από ορισμένους γιατρούς, ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποια θέματα μπορούν να επιλυθούν με πιο φυσικούς τρόπους, όπως η διατροφή. Η υπερσυνταγογράφηση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, με το 1/5 των εισαγωγών μεταξύ ενηλίκων άνω των 65 να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα το 25% των εκπομπών άνθρακα του NHS προέρχεται από φάρμακα.

Η εν λόγω μελέτη (Polypharma Study), που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine στα τέλη Οκτωβρίου, εξέτασε τη σχέση μεταξύ χρήσης φαρμάκων με το είδος διατροφής σε 328 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω, από την Adventist Health Study στη Loma Linda. Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τις χρόνιες παθήσεις. Το 57% των συμμετεχόντων (187) δεν ήταν χορτοφάγοι, το 21,6% ήταν χορτοφάγοι που κατανάλωναν γαλακτοκομικά (77), το 10,6% χορτοφάγοι που κατανάλωναν ψάρια (35) και το 10,6% vegan (35). H ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και τα υποκείμενα χρόνια νοσήματα συνδέονταν με την αυξημένη χρήση φαρμάκων.

Μετά τον έλεγχο σχετικά με την άσκηση, το επίπεδο μόρφωσης και την παρουσία χρόνιων παθήσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια vegan διατροφή σχετίζεται με 58% μείωση στη χρήση φαρμάκων, σε σχέση με μια μη χορτοφαγική διατροφή (1,5 χάπι έναντι 3). Η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος παρέμειναν σημαντικοί παράγοντες, ενώ δεν παρουσιάστηκε κάποιο εμφανές όφελος στη διατροφή των χορτοφάγων που κατανάλωναν γαλακτοκομικά.

Νομίζω ότι όλοι στη vegan κοινότητα χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα να αφορούν τη φυτοφαγία, μια διατροφή που ακολουθούμε και συστήνουμε πάντα σωστά σχεδιασμένη, ωστόσο σίγουρα δεν είναι η πιο «δυνατή» μελέτη που έχουμε στα χέρια μας. Ο λόγος είναι ότι αξιολογήθηκε μόνο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος κι έτσι δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση αίτιου και αποτελέσματος.  Συν τοις άλλοις, μπορεί άλλοι παράγοντες να επηρεάζουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως πολιτιστικοί, ηθικοί, θρησκευτικοί, κάτι που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν στη μελέτη. Οι vegan λόγω ηθικής, για παράδειγμα, μπορεί λόγω νοοτροπίας να παίρνουν λιγότερα φάρμακα, λόγω θεμάτων με τα πειράματα σε ζώα.

Παρ΄όλ’ αυτά, γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των Adventist Health Studies, οι vegan έχουν καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, παρουσιάζουν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη τύπου 2, άρα έχουν λιγότερους λόγους να βασίζονται σε φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και ποικιλία, σίγουρα μπορεί να ωφελήσει την υγεία συνολικά, αφού έχει αποδειχτεί ότι εξισορροπεί το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλοντας σε καλύτερη συνολική υγεία και ανοσοποιητικό και παίζοντας ρόλο σε πολλές παθήσεις, αυτοάνοσα και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Πηγή
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/15598276211048812?journalCode=ajla&fbclid=IwAR0JHOvHBZzXxS4i-AqIRwWvup79pStKegoEQ4brSqoTP78sAGmKh_I4lKg&

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button