Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Περισσότερα όσπρια, μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου

1 min reading time

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου, δεύτερος συχνότητα, με την American Cancer Society να αναφέρει ότι ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνου ανέρχεται περίπου σε 1 στους 23 άντρες και 1 στις 25 γυναίκες, με τον τρόπο ζωής και διατροφής να παίζει τον ρόλο του. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά το 2018 υπολογίστηκαν στα 7.320 περιπτώσεις (τρίτος συχνότερος καρκίνος) και οι θάνατοι στους 3.400. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, ωστόσο, που έχει αντιμετωπίσει περιστατικά καρκίνου, οφείλω να σας πω και τα καλά νέα, που είναι ότι αν διαγνωστεί εγκαίρως είναι μια νόσος που θεραπεύεται, με επιτυχία που ξεπερνά το 90% αν η διάγνωση γίνει νωρίς κι ότι με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, αλλά και με την προληπτική εξέταση, μπορούμε να προστατευτούμε σε μεγάλο βαθμό.

Ξέρουμε ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας βάσει ερευνών σχετίζεται άμεσα με την αύξηση κινδύνου, ενώ τα διάφορα αλλαντικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα έχει κατατάξει σε καρκινογόνα. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι αν θέλουμε να προστατευτούμε, πρέπει να το αποφεύγουμε. Τι, όμως, θα μας κάνει καλό;

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός μας
Νέα έρευνα που συστάθηκε από μια σειρά μελετών σχετικά με την κατανάλωση οσπρίων και τον κίνδυνο καρκίνου έδειξε σημαντική προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης οσπρίων στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τα φασόλια, τις φακές και τον αρακά να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες φαίνεται ότι η προστατευτική επίδραση των οσπρίων οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σε άλλες αντικαρκινικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή.

Σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση, ο λόγος πιθανοτήτων για την κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας οσπρίων ήταν 0,79, για την κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων ήταν 0,68 και η εκτίμηση για αύξηση κατά μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 0,87. Η αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης οσπρίων και του καρκίνου του παχέος εντέρου υποδηλώνει έναν πιθανό ρόλο των οσπρίων στην πρόληψη του κινδύνου.

Σε διαφορετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου. Οι αναλύσεις υποομάδων έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου στην Ασία και η πρόσληψη σόγιας σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επίσης. Τα ευρήματα από τη μετα-ανάλυσή υποστήριξαν τη συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης οσπρίων και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Είναι μια καλή ιδέα, λοιπόν, να αυξήσετε την κατανάλωση οσπρίων μέσα στην εβδομάδα, προσθέτοντάς τα στις σαλάτες, στις σάλτσες σας, καταναλώνοντας τα ως πουρέ και φυσικά στην κλασική τους μορφή, λαδερά ή ως σούπα.

Μαζί με την κατανάλωση οσπρίων μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό:
-Να διατηρείτε υγιές βάρος
-Να αυξήσετε τις φυτικές ίνες εκτός από όσπρια και από λαχανικά
-Να αποφεύγετε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
-Να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ
-Να κάνετε προληπτική κολονοσκόπηση μετά τα 50 και αναλόγως με τις οδηγίες του γιατρού σας αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38321187/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25739376/
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eating-beans-reduces-risk-colorectal-cancer

 

Call Now Button