Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς η φυτοφαγία μπορεί να σας βοηθήσει με τις λιγούρες για junk food

Έπειτα από μια δύσκολη ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις, στρες και κακό ύπνο, κάτι που μπορεί να συνέβη συχνά τον χειμώνα που πέρασε, ή ακόμη και τις ημέρες που θέλετε να απολαύσετε λίγη ξεκούραση και ξεγνοιασιά, έπειτα από μια στρεσογόνο κατάσταση, το junk food ίσως είναι συχνά πρώτη σας επιλογή. Κι όσο κι αν το απολαμβάνετε, δυστυχώς το μικροβίωμα του εντέρου σας και το ανοσοποιητικό σας, αλλά και συνολικά ο οργανισμός σας, η ενέργειά σας, η διάθεσή σας, δεν έχουν την ίδια άποψη.

Γιατί, όμως, το στρες μας κάνει να θέλουμε junk food;

Όταν λιγουρευόμαστε ορισμένες τροφές ή τρώμε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε, συνήθως το σώμα μας αποκρίνεται στον βασικό μηχανισμό επιβίωσης. Έχουμε όλοι αυτό που είναι γνωστό ως “fight or flight” απόκριση στο στρες (έκρηξη αδρεναλίνης, ταχυκαρδία και διεσταλμένες κόρες), η οποία θεωρητικά μας βοηθά να διαφύγουμε τον κίνδυνο και να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, κάτι που όμως μπορεί συχνά να μας οδηγήσει στην υπερβολή.

Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι δεν βρισκόμαστε πραγματικά σε κατάσταση κινδύνου. Το κακό είναι ότι αυτό δεν εμποδίζει τον εγκέφαλό μας από το να νομίζει ότι βρισκόμαστε και να υιοθετήσει αυτή τη στάση ως αντίδραση μακροπρόθεσμα. Μπορεί, λοιπόν, να λιγουρευόμαστε γλυκά, σοκολάτες, κέικ μπισκότα, junk ώστε να δώσουμε στον εαυτό μας ενέργεια για να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που νιώθουμε ακόμη πιο έντονα αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά.

Η ζάχαρη και τα λιπαρά απελευθερώνουν επίσης χημικά στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά –για λίγο-, κάτι που μας δίνει άλλον ένα λόγο να επιθυμούμε αυτές τις τροφές που τα περιέχουν, όταν είμαστε σε καταστάσεις στρες ή αναστάτωσης. Μετά την αρχική, όμως, ευχάριστη αίσθηση, τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν και το μόνο που μένει είναι αίσθημα κόπωσης και λαχτάρας πάλι για τέτοιες τροφές, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Η κατανάλωση ζάχαρης γενικότερα επιτείνει την αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου του αίματος μέσα στην ημέρα και αυτό μας ωθεί γρήγορα στο… ψυγείο –συν του ότι η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική.

Συν τοις άλλοις, οι εταιρίες τροφίμων με τη βοήθεια επιστημόνων τροφίμων, δημιουργούν τρόφιμα που η γεύση και η υφή τους είναι τόσο απολαυστική, που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε, βρίσκοντας αυτό το «σημείο ευτυχίας», το οποίο είναι τεχνητό. Δημιουργούν ουσίες, συνδυασμούς και γεύσεις που δεν υπάρχουν στη φύση (π.χ. αλατισμένη καραμέλα), δημιουργώντας αποτελέσματα που μας κάνουν να τα αναζητάμε όλο και περισσότερο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η λύση είναι απλή, οικονομική και πανεύκολη: στροφή στη φυτοφαγία. Η κατανάλωση φυτικών τροφών μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει τις λιγούρες για junk φαγητό, καθώς θα «προσαρμόσει» τους γευστικούς σας κάλυκες σε πιο ήπιες γεύσεις. Όπως ακριβώς καταναλώνοντας τροφές με πολλή ζάχαρη και λιπαρά ή αλάτι μαθαίνει τους γευστικούς μας κάλυκες να αναζητούν αυτές τις γεύσεις, έτσι μπορεί και μια plant-based διατροφή σταδιακά να μας «απομακρύνει» από αυτές τις επιλογές. Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα οφέλη της, η φυτοφαγία βοηθά επίσης το μικροβίωμα του εντέρου να αποκτήσει ισορροπία και να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, κάτι που θα οδηγήσει σε μικρότερη επιθυμία για ζάχαρη. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών οσπρίων, καρπών, σπόρων και ολικής άλεσης μπορεί να αυξήσει τα καλά βακτήρια στο έντερό μας, ενώ σημαντική βοήθεια σε αυτό μπορούν να προσφέρουν και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η κομπούτσα, το ξινολάχανο, το κίμτσι, η σάλτσα σόγιας κ.ο.κ.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιθυμία για κάποιες τροφές προέρχεται από το ότι μπορεί να μη λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας. Μια ενδεχόμενη έλλειψη σε μαγνήσιο, για παράδειγμα, μπορεί να μας ωθεί στη σοκολάτα. Υπάρχουν, ωστόσο, πιο υγιεινές πηγές να το αυξήσουμε, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, ρεβίθια, φακές, δαμάσκηνα, σπόροι. Αν προτιμήσετε σοκολάτα, επιλέξτε μαύρη με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Υπάρχουν, επίσης, και κάποιες τροφές που βοηθούν στη μείωση της ανάγκης για ζάχαρη. Τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, το λάχανο και το μπρόκολο περιέχουν κάποιους σχηματισμούς, τα θυλακοειδή, το οποία φαίνεται να μειώνουν τις λιγούρες για γλυκές τροφές, ενώ οι φυτικές τους ίνες φέρνουν κορεσμό και κρατούν το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση σακχάρων από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου και μειώνονται οι λιγούρες.

Σε περίπτωση που οι λιγούρες σας δεν σχετίζονται με το φαγητό, μπορεί να έχουν ψυχολογικά αίτια, κάτι που θα πρέπει να διερευνήσετε και να διαπιστώσετε. Αναρωτηθείτε πραγματικά αν πεινάτε ή αν πρόκειται για κάτι άλλο. Αν φάγατε πριν μια ώρα και νιώσατε χορτάτοι, τότε δεν πεινάτε πραγματικά. Αν η πείνα σας οφείλεται σε ανία, τότε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, λίγη γυμναστική, ένα ντους, γιόγκα, μια βόλτα με φίλους, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια ταινία ή να κάνετε οτιδήποτε θα πάρει το μυαλό σας από το φαγητό, θα σας απασχολήσει και θα σας ευχαριστήσει.

Το πιο σημαντικό όλων είναι να βρείτε την ισορροπία, να έρθετε σε επαφή με αυτό που λαχταράτε και να διαπιστώσετε τι είναι αυτό ακριβώς που επιθυμείτε, αντί να πηγαίνετε κατευθείαν στο φαγητό. Με τον καιρό, αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη σύνδεση αυτών που τρώτε με το γιατί τα τρώτε και πώς νιώθετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερο έλεγχο και να κάνετε καλύτερες επιλογές που θα υποστηρίζουν την υγεία και τους στόχους σας.

Το να φάτε μια φορά junk food ή να έχετε ενίοτε μια λιγούρα που την ικανοποιείτε δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τι κάνετε στο 80% της διατροφής και του χρόνου σας, καθώς αυτό είναι που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σας.

Πηγή
https://plantbasednews.org/lifestyle/health/plant-based-whole-foods-overcome-cravings-junk/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button