Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

6 σούπερ υγιεινά φρούτα και λαχανικά χρώματος κόκκινου

Οι φυσικά πολύχρωμες τροφές έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και ένας από τους λόγους έγκειται στο ότι είναι φουλ αντιοξειδωτικές, παρέχοντάς μας προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν τον οργανισμό σε γήρανση και φθορά, όπως και σε παθήσεις της καρδιάς, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Σήμερα γεμίζουμε το πιάτο μας με κόκκινες τροφές και ανακαλύπτουμε τα οφέλη της κάθε μιας από τις παρακάτω 6, ξεχωριστά.

Παντζάρι
Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα, όπως κάλιο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία νεύρων και μυών και μαγγάνιο, το οποίο ωφελεί τα κόκαλα, το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, ενώ οι βεταλαΐνες, στις οποίες οφείλεται το κοκκινωπό χρώμα τους παίζουν ρόλο στην αποτοξίνωσή μας, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Τα παντζάρια γενικότερα τονώνουν το ανοσοποιητικό, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμούν τον καρκίνο, προσέξτε, όμως, μην τα υπερκαταναλώνετε, καθώς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από όλα τα λαχανικά. Βάλτε τα στη σαλάτα ή πιείτε το χυμό τους στην υγειά σας!

Ντομάτα
Πρωταγωνιστεί τα καλοκαίρια στη χωριάτικη -κι όχι μόνο- και είναι δροσερή και λαχταριστή. Το λυκοπένιο που περιέχει είναι η φυτοχημική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα της, ανήκει στα καροτενοειδή και είναι άκρως αποτελεσματικό στην καταπολέμηση ελεύθερων ριζών. Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο, μάλιστα, αυξάνεται όταν μαγειρεύεται, γι’ αυτό προσθέστε τη στη σάλτσα σας και βάλτε τη στα γεμιστά σας, ώστε να πάρετε τα μέγιστα οφέλη. Εκτός από αντιοξειδωτική, η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμινών C, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Κ, μας παρέχει κάλιο και μαγνήσιο, αποδίδει ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι και ενυδατική.

Κόκκινη πιπεριά
Τραγανές, γλυκές και σούπερ ωφέλιμες, οι κόκκινες πιπεριές έχουν πολλά να δώσουν, αρκεί να τις βάζουμε συχνά στη διατροφή μας. Αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C (στα 100 γραμμάρια ξεπερνούν δυο φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση), που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ είναι πλούσιες και σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην υγεία της όρασης και μάλιστα της νυχτερινής. Το λυκοπένιο ανευρίσκεται και εδώ, ενώ η πιπεριά, χάρη στις βιταμίνες Β6 και φυλλικό οξύ, αλλά και τη βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας.

Φράουλα
Ένα φλιτζάνι φράουλες δεν ξεπερνά τις 50 θερμίδες και αποτελεί μια πολύ δροσιστική και γλυκιά πρόταση, που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από λιπαρά επιδόρπια, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για κάτι γλυκό –δοκιμάστε να τις βουτήξετε σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα, αν θέλετε κάτι πιο γλυκό, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αντιοξειδωτικά, όμως, βρίσκουμε και στις ίδιες τις φράουλες, με τις ανθοκυανίνες και τις φλαβόνες να κυριαρχούν, ενώ στην παραπάνω ποσότητα μας παρέχουν σχεδόν το 100% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά και το 8% της ποσότητας των φυτικών ινών που πρέπει να παίρνουμε μέσα στην ημέρα. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικά οφέλη, προστατεύοντάς μας από διάφορους καρκίνους, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.

Κράνμπερι
Η φήμη τους ως «γιατρικό της ουρολοίμωξης» ταξιδεύει παγκοσμίως και πράγματι, τα κράνμπερι λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προσφέρουν μεγάλη προστασία από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, με τον χυμό κράνμπερι να φαίνεται πως περιορίζει τα βακτήρια. Το ελλαγικό του οξύ μας προσφέρει αντικαρκινική δράση εμποδίζοντας την αλλοίωση του DNA, ενώ φαίνεται ότι πολεμά τα καρκινικά κύτταρα τόσο πριν, όσο και μετά την εμφάνιση της νόσου. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη B6 και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλύπτοντας το 18% των καθημερινών αναγκών μας σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

Κεράσια
Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για τις ώρες που αναζητάμε κάτι με γλυκιά γεύση, αλλά δεν θέλουμε να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες και λιπαρά, τα κεράσια αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και μας χαρίζουν το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φυτικών ινών. Όπως όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και βήτα-καροτένιο, ενώ ωφέλιμα είναι και λόγω της βιταμίνης Α που μας προσφέρουν, αλλά και της C. Η βιταμίνη Α κάνει καλό στην όραση, το ανοσοποιητικό, το δέρμα, τα οστά, ενώ γενικότερα τα κεράσια δρουν κατά του ουρικού οξέος, της αρθρίτιδας, και των φλεγμονών.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button