Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

HIV και διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό

To 2021, 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV από 30,8 εκατομμύρια το 2010, με στόχο με την κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγή να μην εξελιχθεί σε AIDS, που ουσιαστικά είναι η ενεργός μορφή της ασθένειας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, ότι 1 στους 6 δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί με τον ιό. Με την αγωγή, ο ιός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο ώστε να μην είναι πλέον ανιχνεύσιμος, και ως εκ τούτου οι φορείς μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς φόβο να μεταδώσουν την ασθένεια ή να αναπτύξουν AIDS.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο HIV, ακόμη κι αν βρίσκεται υπό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει ένα χαμηλό επίπεδο φλεγμονής που με το πέρασμα του χρόνου ενδέχεται να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά. Ακόμη, λοιπόν, κι αν ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αίμα, ο HIV βρίσκεται στους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη απόκριση στους λεμφαδένες. Ταυτόχρονα, κάποιες θεραπείες για τον HIV μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση, ενώ τα πρωτόκολλα ART (αντιρετροϊκή αγωγή) μπορεί να μεταβάλλουν την κατανομή του λίπους και να προκαλέσουν σε ένα 60-70% παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη και καρκίνο.

Στις ομάδες θεραπείας του HIV, ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται και διαιτολόγοι, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Μαζί με την άσκηση, λοιπόν, και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο με τα παρακάτω βασικά σημεία που θέλουν προσοχή.

Φυτοφαγία κατά της φλεγμονής
Όπως είπαμε και νωρίτερα, τα υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με τον HIV κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μιας ισορροπημένης και εξατομικευμένης plant-based διατροφής. Κι εδώ ισχύει η ποικιλία φυτικών τροφών απ’ όλα τα χρώματα, με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, όσπρια και αμυλώδη λαχανικά. Όσο περισσότερα χρώματα και ποικιλία, τόσο το καλύτερο. Σημειώστε ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά αποτελούν επίσης μια καλή προσθήκη με αποδεδειγμένα οφέλη, γι’ αυτό το μαύρο πιπέρι, ο κουρκουμάς, η κανέλα, η τριγωνέλλα, ο κόλιανδρος κ.ο.κ. πρέπει να μπουν στις συνταγές.

Φυτικές ίνες για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
Στις περιπτώσεις ανθρώπων με HIV (αλλά και όχι μόνο), υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, λόγω της φλεγμονής που σχετίζεται με τον ιό. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, η ολική άλεση, οι ξηροί καρποί και σπόροι βελτιώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, εξισορροπούν το σάκχαρο και βοηθούν συνολικά το πεπτικό σύστημα. Γεύματα που περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, κινόα, όσπρια και λαχανικά, παρέχουν αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα.

Πρωτεΐνη για διατήρηση της μυϊκής μάζας
Η πρωτεΐνη χρειάζεται σε όλα τα γεύματα, καθώς όσοι ζουν με τον HIV μπορεί να είναι επιρρεπείς σε μακροπρόθεσμες επιδράσεις της φλεγμονής στο μυϊκό ιστό. Εδώ, ωστόσο, θα επιμείνω στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, καθώς οι ζωικές μπορεί να παίζουν ρόλο στην αύξηση της φλεγμονής. Φασόλια, σόγια, κινόα, ξηροί καρποί, φυτικά βούτυρα, σπόροι, μπορούν να σας δώσουν την απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία ανέρχεται σε 1-1,4 γραμμάρια ανά κιλό βάρους, καθημερινά.

Απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές και πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ποικιλία, παρέχει τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες που χρειάζεται κάποιος. Χρειάζεται, ωστόσο, έλεγχος ώστε να αποφευχθούν τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων, τα χαμηλά επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης (την οποία θέλουμε ψηλά) και η απώλεια οστικής πυκνότητας, ακόμη κι αν τα επίπεδα του ιού είναι χαμηλά. Η διατροφή, λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνη D (από τον ήλιο και από ενισχυμένες τροφές) και ασβέστιο (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα και εμπλουτισμένες τροφές) για γερά οστά, σίδηρο (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, μελάσα) την απορρόφηση του οποίου μπορείτε να αυξήσετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, μούρα κ.ο.κ., και καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, για ενέργεια και κυτταρική ανάπτυξη.

Σωστή ενυδάτωση
Το νερό είναι απαραίτητο για τις μεταβολικές διεργασίες, για να μεταφέρει τα φάρμακα στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την πέψη, την εντερική λειτουργία και διατηρεί τα κύτταρα υγιή. Ταυτόχρονα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και υγραίνει τον αέρα για καλύτερη αναπνοή ενώ χαρίζει ένα αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην υπερκαταναλώνουμε φαγητό. Στους ανθρώπους με HIV, η επαρκής κατανάλωση υγρών βοηθά στη μείωση των μυϊκών πόνων και του αισθήματος κόπωσης που παρατηρείται συχνά. Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα 8-10 ποτήρια (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο και καθαρό) νερό την ημέρα είναι απαραίτητα.

Με τη σωστή καθοδήγηση για μια ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής μαζί με την κατάλληλη αγωγή, τα άτομα με HIV μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική, ποιοτική ζωή. Αξίζει, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί ο ιός ολιστικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγές
https://www.everydayhealth.com/hiv-aids/healthy-eating-for-people-living-with-hiv/
https://www.kff.org/global-health-policy/fact-sheet/the-global-hivaids-epidemic/#:~:text=There%20were%2038.4%20million%20people,were%20children%20under%20age%2015.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button