Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη γονιμότητα μέσω διατροφής

Οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στο να προετοιμάσουν τον οργανισμό, το αναπαραγωγικό μας σύστημα και το σώμα μας για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Τα αντιοξειδωτικά, για παράδειγμα, προφυλάσσουν τα ωάρια και το σπέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ κάποια θρεπτικά συστατικά που συναντάμε σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να έχουν βοηθητικό ρόλο, την ίδια στιγμή που τα χημικά σε άλλες μπορεί να είναι βλαβερά, τόσο για την υγεία, όσο και για τη γονιμότητα.

Οι τροφές που επιλέγουμε, πρέπει να υποστηρίζουν τον οργανισμό και τις αναπαραγωγικές του προσπάθειες και πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την ορμονική λειτουργία, ισορροπία, για την υγεία των ωαρίων και του σπέρματος, του αίματος και του εμβρύου στη συνέχεια. Αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας πρέπει να βοηθούν στην εξισορρόπηση θεμάτων γονιμότητας που μπορεί να υπάρχουν, να «χτίζουν» αποθήκες θρεπτικών στοιχείων και να μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα υλικά για ένα υγιές έμβρυο και μια υγιή μαμά.

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, μάλιστα, φάνηκε ότι η υπογονιμότητα μειώθηκε μέχρι και 80% με κάποιες αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητα. Οι γυναίκες, μάλιστα, με το πιο «γόνιμο» lifestyle βρέθηκε ότι κατανάλωναν λιγότερα τρανς λιπαρά και ζάχαρη, περισσότερη πρωτεΐνη από λαχανικά, περισσότερες φυτικές ίνες και σίδηρο, έπαιρναν πολυβιταμίνες, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, γυμνάζονταν για μακρές περιόδους και κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά, παρά με χαμηλά.

Γι’ αυτό, μια διατροφή που έχει στόχο τη βελτίωση της γονιμότητας, ενδεχομένως να έχει κάποιες διαφορές από μια συνηθισμένη υγιεινή διατροφή της καθημερινότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μας ωφελεί και τι όχι αν θέλουμε να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας, με αφορμή την 15η Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.

Προτιμήστε τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά

Όπως είναι γνωστό, τα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας είναι φορτωμένα με μικροβιοκτόνα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και διάφορα χημικά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα και των δύο φύλων. Από την άλλη, τα βιολογικά είναι απαλλαγμένα από τέτοιου είδους χημικά και έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Επιλέξτε το σωστό κρέας και γαλακτοκομικά

Το συμβατικό κρέας περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων ορμονών και αντιβιοτικών τα οποία παίζουν ρόλο στα οιστρογόνα. Το κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με χορτάρι είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους καταναλώνουν κρέας, καθώς έχει πιο χαμηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης απαλλαγμένη από ορμόνες. Προτιμήστε άπαχο κρέας, από κοτόπουλο ή γαλοπούλα και προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης, καθώς μπορεί να δράσει αντίστροφα. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, επιλέξτε βιολογικά, πλήρη, από ζώα που τρέφονται με χορτάρι. Να γνωρίζετε, όμως, ότι σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να επιβαρύνουν την ανισορροπία του οργανισμού. Υγιεινές εναλλακτικές για τα γαλακτοκομικά είναι το γάλα αμυγδάλου, γάλα κάνναβης κ.ά.

Διαλέξτε λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα είναι καλές επιλογές ψαριών πλουσίων σε ωμέγα-3, τα οποία είναι καλά λιπαρά που παίζουν ρόλο στην παραγωγή ορμονών, τη μείωση της φλεγμονής και στη ρύθμιση του κύκλου της γυναίκας. Ταυτόχρονα, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης Α, αλλά έχουν κι αυτά τα μειονεκτήματά τους. Θα πρέπει να αποφεύγετε μεγάλα ψάρια όπως τόνο, ξιφία, σκουμπρί μεγάλου μεγέθους κ.λπ., λόγω της πιθανής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων όπως υδραργύρου και διοξινών, αλλά και τον σολομό ιχθυοτροφείου καθώς του χορηγούνται αντιβιοτικά. Επιλέγετε ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, μπακαλιάρο, μικρό σκουμπρί, πέστροφα κ.λπ.

Πείτε «ναι» στην ολική άλεση

Οι τροφές ολικής άλεσης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σημαντικές βιταμίνες και ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις υπερβολικές ορμόνες και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σάκχαρο του αίματος. Ταυτόχρονα, αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι κ.ο.κ. και στη θέση τους προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, κινόα κ.λπ. Σε περίπτωση που υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη, θα πρέπει να αποφύγετε δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη, όπως και τα προϊόντα τους, δηλαδή ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, αρτοποιήματα κ.ο.κ.

Πίνετε πολύ νερό

Αποφύγετε το εμφιαλωμένο νερό στα πλαστικά μπουκάλια, καθώς κάποιες ουσίες του πλαστικού μπορούν να παίξουν ρόλο στην ορμονική ισορροπία, λόγω των χημικών τους που μιμούνται τα οιστρογόνα και αν πίνετε νερό βρύσης, προτιμήστε το φιλτραρισμένο. Γενικότερα, να ξέρετε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού εξασφαλίζει αυξημένη ροή αίματος στα ενδομήτριο, όπως επίσης και όγκο στα ωοθηλάκια, παράγοντες που παίζουν ρόλο σε μια προσπάθεια για εγκυμοσύνη.

Βάλτε τις φυτικές ίνες σε κάθε σας γεύμα

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και κατ’ επέκταση στη μείωση προβλημάτων γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ανοσολογικά θέματα κ.ά.

Καλύψτε τις ελλείψεις σας

Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μέταλλα δεν βοηθούν στην ισορροπία του οργανισμού και τη γονιμότητα. Ελέγξτε τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, τον σίδηρο, το ασβέστιο και αν έχετε ελλείψεις, καλύψτε τες μέσω διατροφής με τη βοήθεια ειδικού ή με τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα παίζει και ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε θαλασσινά, τροφές ολικής άλεσης κ.λπ, αλλά και το σελήνιο που θα το βρείτε σε ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή, ηλιόσπορο κ.ά., καθώς επηρεάζουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Τι να αποφεύγετε

-Η επεξεργασμένη σόγια δεν είναι μια καλή επιλογή σε αυτή την περίπτωση, λόγω των φυτο-οιστρογόνων της που μιμούνται τα οιστρογόνα, γι’ αυτό αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές της όπως γάλα σόγιας, μπιφτέκια σόγιας κ.ο.κ. και προτιμήστε σόγια που έχει υποστεί ζύμωση, όπως miso και tempeh.

-Η επεξεργασμένη ζάχαρη και οι φρουτοχυμοί ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Προτιμήστε μέλι, σιρόπι σφενδάμου, αγαύης κ.ο.κ. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποφύγετε ζάχαρη, αμυλώδεις τροφές και επεξεργασμένα δημητριακά. Γενικά, πείτε «όχι» σε κάθε επεξεργασμένη τροφή όσο το δυνατόν συχνότερα.

-Το αλκοόλ και η καφεΐνη, ειδικά σε υπερκατανάλωση, μπορούν να δράσουν αρνητικά σε θέματα γονιμότητας.

-Το άγχος δρα πάντα εναντίον μας. Ξεκινήστε δραστηριότητες που σας αποφορτίζουν και καταναλώστε ροφήματα που καταπραΰνουν, όπως το χαμομήλι.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button