Φυτοφαγία και χειμώνας: τι πρέπει να ξέρετε
24/11/2021
Το καλοκαίρι είναι σίγουρα πιο εύκολες οι επιλογές μας όταν ακολουθούμε φυτοφαγική διατροφή, καθώς η φρεσκάδα και η δροσιά των λαχανικών ταιριάζουν στην εποχή και καλύπτουν την ανάγκη μας να φάμε ελαφριά λόγω ζέστης. Τον χειμώνα, ωστόσο, αναζητάμε πιο βαριά και πλούσια γεύματα για να μας ζεστάνουν και να αντέξουμε το κρύο και εύλογα πολλοί από εσάς αναρωτιούνται πώς μπορεί να ταιριάξει η φυτοφαγική διατροφή στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι τρόποι είναι πολλοί και με λίγη φαντασία μπορείτε να κάνετε… φυτοφαγικά θαύματα με πράσινα υλικά, ευεργετώντας το μικροβίωμα του εντέρου, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σας και κάνοντας το καλύτερο για τον εαυτό σας και τον πλανήτη.
Ξεκινήστε από τα βασικά
Το κλειδί στη διατροφή και ειδικά στη φυτοφαγία είναι να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο εποχικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Κολοκύθα, γλυκοπατάτα, πατάτα, μανταρίνια, μπρόκολο είναι μερικές μόνο από τις επιλογές μας αυτή την εποχή, οι οποίες θα μας κρατήσουν μακριά και από επεξεργασμένες τροφές. Αναζητήστε, λοιπόν, αυτή την εποχή: μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, μανταρίνια, λεμόνια, lime, πορτοκάλια, ρόδια, κράνμπερι, λωτό, αβοκάντο και από λαχανικά, αγκινάρες , παντζάρι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, λαχανίδα, πράσο, μαρούλι, παστινάκι, πατάτες, ραπανάκι, γλυκοπατάτα νεροκάρδαμο, κολοκύθα.
Όσο πιο πολύ κρύο κάνει έξω, τόσο πιο πολύ μένουμε μέσα και δυστυχώς τον χειμώνα παρατηρείται χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς αυξάνονται οι προτιμήσεις για σνακ, φαστ φουντ και επεξεργασμένες τροφές. Φροντίστε να τρώτε ένα υγιεινό σνακ με φρούτα και λαχανικά κάθε δυο ώρες και θα δείτε πως θα μειωθεί η ανάγκη σας για κάτι λιπαρό, βαρύ και επεξεργασμένο, γιατί δεν θα αισθάνεστε πείνα, θα νιώθετε κορεσμό, χάρη στις φυτικές ίνες.
Εμπλουτίστε τα ζεστά ροφήματα
Τα ζεστά ροφήματα είναι καθημερινότητα για πολλούς στο κρύο, είτε πρόκειται για τσάι, είτε για κακάο, κ.ο.κ. Δοκιμάστε να τα απολαύσετε προσθέτοντάς τους διάφορα μπαχαρικά που θα τους χαρίσουν έξτρα άρωμα, γεύση και διατροφική αξία. Κανέλα, γαρύφαλο, βανίλια, γλυκάνισος, τζίντζερ, κουρκουμάς είναι μερικά από τα μπαχαρικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να πειραματιστείτε ακόμη παραπάνω με διάφορους τρόπους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προσθέσετε 2-3 χουρμάδες σε βραστό νερό και να προσθέσετε τσάι και κάποια από τα παραπάνω μπαχαρικά.
Αυξήστε τις σούπες
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να έχετε ένα υπέροχο ζεστό και υγιεινό γεύμα είναι οι σούπες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γεύση και υφή, καθώς μπορεί να είναι παχύρρευστες ή ζουμερές, με άπειρους συνδυασμούς λαχανικών. Για να φτιάξετε την τέλεια σούπα, τα βασικά βήματα είναι:
-Γεμίστε μια μετρίου προς μεγάλου μεγέθους κατσαρόλα στα ¾ με φιλτραρισμένο νερό
-Προσθέστε 1 κ.γ. φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, σκόρδο και κρεμμύδι, τα οποία δίνουν έξτρα γεύση και αντιμικροβιακές/ αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο πιάτο (προσθέστε ολόκληρο κρεμμύδι και πολλές σκελίδες σκόρδο). Από βότανα, καλές επιλογές είναι ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο, η δάφνη και ό,τι άλλο σας αρέσει.
-Προσθέστε τα αγαπημένα σας όσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια, αρακάς, όλα ταιριάζουν απόλυτα στις σούπες.
-Προσθέστε ρύζι, κριθάρι, κινόα ή φαγόπυρο, περίπου 1 φλιτζάνι για κάθε δύο μερίδες.
-Προσθέστε τα αγαπημένα σας αμυλώδη λαχανικά όπως παράτα, καρότο, καλαμπόκι, αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Μπορείτε αντί για πατάτα να προσθέσετε γλυκοπατάτα για υψηλότερη διατροφική αξία.
-Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέστε έξτρα νερό.
-Προσθέστε κουρκουμά και πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση και πειραματιστείτε με λίγο Miso για προβιοτικά και ενίσχυση της γεύσης.
-Προσθέστε 1 με 2 χούφτες πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λαχανίδα, σέσκουλο και αφήστε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά
Μην το σκέφτεστε πολύ. Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά, συμπληρώνουν τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε καθημερινά. Δοκιμάστε να:
-Προσθέσετε μια χούφτα κατεψυγμένα μούρα στο καθημερινό σας smoothie
-Προσθέσετε μανιτάρια, κρεμμύδια, σπανάκι, ανανά, πιπεριές σε ένα μπολ με ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο ή στα ζυμαρικά σας
-Προσθέσετε μπανάνα ή άλλα φρούτα σε φρυγανισμένο ψωμί με φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο
Επιλέξτε τα και σε άλλες μορφές
Όταν φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μη διστάσετε να τα αξιοποιήσετε κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Αποφύγετε μόνο τις κονσέρβες, καθώς μπορεί να περιέχουν σιρόπι ή να είναι πλούσιες σε νάτριο, συν του ότι περιέχουν BPA στο εσωτερικό τους περίβλημα, μια ουσία που μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό-ορμονικό μας σύστημα μεταξύ άλλων.
Κάντε τα πιο δελεαστικά
Με την αλλαγή της θερμοκρασίας τον χειμώνα, αλλάζει και η όρεξή μας για κάποιες τροφές, τις οποίες καλό είναι αντί να αποφύγουμε, να τις προσαρμόσουμε και να τις κάνουμε πιο comfort. Αντί, λοιπόν, για ένα κρύο, σκέτο μήλο ή αχλάδι, δοκιμάστε να το ψήσετε στο φούρνο με λίγη κανέλα και μελάσα. Φτιάξτε πόριτζ για να απολαύσετε τη βρώμη σας ζεστή και προσθέστε σάλτσα μήλου, μπανάνα, σταφίδες, κομμάτια αχλαδιού. Δοκιμάστε να ψήσετε την κολοκύθα, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες σας και τα υπόλοιπα λαχανικά σας με μπαχαρικά που ταιριάζουν στο χειμώνα.
Οι επιλογές είναι πολλές και ο χειμώνας προβλέπεται γευστικό αν ανοίξετε τους ορίζοντές σας!
You may like these too
Καρκίνος του Μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν την προστασία της διατροφής
Διανύοντας τον Οκτώβριο, τον μήνα πρόληψης και ενημέρω
22/10/2024
Κινόα: Ρίχνει τα τριγλυκερίδια;
Αν και ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, η κινόα μπήκ
14/10/2024
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.