Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φυτική και ζωική πρωτεΐνη σε αθλητές: τι ισχύει;

Μια ερώτηση που μου γίνεται συχνά είτε στις συνεδρίες, είτε μέσω social media είναι το αν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις, αν ακολουθήσουν μια plant-based διατροφή. Όπως, όλοι ξέρουμε, ο κύριος (αδικαιολόγητος) φόβος των περισσοτέρων είναι το θέμα της πρωτεΐνης σε περιπτώσεις αθλητισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γυμναστές και αθλητές να καταναλώνουν καθημερινά κοτόπουλο και πλήθος αυγών, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πρωτεΐνη για χτίσιμο των μυών. Αν, όμως, είναι τόσο απαραίτητη η ζωική πρωτεΐνη, πώς υπάρχουν τόσοι αναγνωρισμένοι vegan αθλητές στον κόσμο, όπως η Michaela Copenhaver (κωπηλασία), η Fiona Oakes (μαραθωνοδρόμος), ο Unsal Arik (μποξέρ), ο Patrik Baboumian (bodybuilder) και πολλοί ακόμη;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αθλητές μπορούν και πάλι να έχουν άριστες επιδόσεις σε μια φυτοφαγική διατροφή, χωρίς καθόλου τροφές ζωικής προέλευσης κι αυτό είναι κάτι που εκτός από τα ζωντανά παραδείγματα των αθλητών, αποδεικνύεται και επιστημονικά.

Συγκεκριμένα, αυτή η μικρή αλλά καλώς διεξαχθείσα έρευνα μελέτησε την επίδραση πρωτεϊνικών πηγών διατροφής στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Στο πλαίσιο αυτής, 19 vegan και 19 παμφάγοι άντρες έκαναν προπόνηση αντίστασης υπό επίβλεψη για 12 εβδομάδες, με την πρόσληψη πρωτεΐνης τους να προσαρμόζεται έτσι ώστε να λαμβάνουν 1,6γρ. ανά κιλό την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης από συμπληρώματα, σόγιας ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν πολλές μετρήσεις μυϊκής μάζας και δύναμης, συμπεριλαμβανομένων βιοψιών μυών, που πραγματοποιήθηκαν στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες αντρών είχαν ισότιμο κέρδος στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν είναι κατώτερη από την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης συμβαδίζουν με προηγούμενη μετα-ανάλυση που έδειξε ότι η πρωτεΐνη σόγιας ήταν εξίσου αποτελεσματική με ποικίλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης όσον αφορά το «χτίσιμο» των μυών και τη δύναμη, με έξτρα όφελος το ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Μικρές μελέτες έχουν επίσης πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα σε vegan, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης που εξέτασε απευθείας τη λειτουργία της καρδιάς με ηχοκαρδιαγράφημα και μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου μεταξύ αρχάριων δρομέων, vegan και παμφάγων. Κάθε γκρουπ απαρτιζόταν από 22 συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα έδειξαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία και καρδιαγγειακή κατάσταση, όπως και αντοχή σε όσους ακολουθούσαν τη vegan διατροφή. Διαφορετική μελέτη σε δραστήριες γυναίκες που έλεγξε την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη σε 28 vegan και 28 μη vegan έδειξε καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση στην ομάδα των vegan γυναικών, χωρίς μειονέκτημα στη μυϊκή δύναμη.

Επιπρόσθετα, λοιπόν, με τα πολλαπλά οφέλη για τη συνολική υγεία, οι αθλητές που υιοθετούν τη φυτοφαγία ως διατροφή δεν αναμένεται να έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο στις αθλητικές τους επιδόσεις. Απεναντίας, υπάρχει πιθανότητα βελτιωμένων επιδόσεων, γι’ αυτό μην φοβηθείτε την plant-based διατροφή, ακόμη κι αν είστε αθλητές και επισκεφτείτε ειδικό για να σας καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πηγές
https://shireenkassam.medium.com/the-top-science-papers-of-2021-supporting-plant-based-nutrition-f2a8738c0c30
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33599941/
https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/28/6/article-p674.xml
https://www.nature.com/articles/s41430-020-0639-y
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356661/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button