Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να αξιοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών

1 min reading time

Αν και οι περισσότερες φλούδες φρούτων και λαχανικών είναι απολύτως βρώσιμες και μάλιστα πιο θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες που ευεργετούν το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό, αλλά και βιταμίνες, οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει να τις καταναλώνουν –η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου πήρε χρόνο. Γρήγορα διαπίστωσα, όμως, ότι προετοιμάζοντας ένα smoothie, μια σαλάτα, μια φρουτοσαλάτα κ.ο.κ., καταλήγω να πετάω ένα σεβαστό ποσό τροφής που θα μπορούσα να καταναλώσω ή να αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Εκεί άρχισα να ψάχνω και να πειραματίζομαι σχετικά με το πώς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι που φαινομενικά μου έμοιαζε άχρηστο τα προηγούμενα χρόνια. Και βρήκα πολλές εναλλακτικές –τόσες που ένιωσα πολύ άσχημα για όλες τις φλούδες που είχα πετάξει στο παρελθόν…

Σήμερα, λοιπόν, θα γίνουμε λίγο δημιουργικοί, πολεμώντας το food waste, το οποίο δυστυχώς μάθαμε μεγαλώνοντας, και θα αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους αυτό το υλικό από διάφορα βιολογικά και καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, το οποίο θα διαπιστώσετε πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι.

Ξεκινάμε;

Στη μαγειρική

  • Οι φλούδες πορτοκαλιού η λεμονιού που σας περισσεύουν όταν κόβετε ένα πορτοκάλι, μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν σε μια μαρμελάδα, στη σάλτσα σας για έξτρα άρωμα, ως ξύσμα στο κέικ σας.
  • Μπορείτε, επίσης, να τις προσθέσετε σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο για να του χαρίσετε άρωμα και να το αξιοποιήσετε στις σαλάτες σας.
  • Ένα καλό κόλπο είναι, επίσης, να προσθέσετε μια φλούδα πορτοκαλιού στο πακέτο με τη ζάχαρη. Απορροφά την υγρασία και βοηθά τη ζάχαρη να μην «πετρώσει».
  • Δοκιμάστε επίσης να τις προσθέσετε στο τσάι σας για έξτρα άρωμα.
  • Στο μπάρμπεκιου, μπορείτε να ψήσετε πάνω σε φλούδες μπανάνας τα λαχανικά σας, για ένα ιδιαίτερο άρωμα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα μια ώριμης φλούδας μπανάνας στο smoothie σας ή να τη βράσετε για λίγα λεπτά, έπειτα να τη σοτάρετε ή να την ψήσετε μέχρι να ξεραθεί και να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τσάι.
  • Σε smoothies μπορούν να αξιοποιηθούν φλούδες και άλλων φρούτων και λαχανικών, όπως του αγγουριού, του καρότου κ.ο.κ.
  • Φτιάξτε τσιπς από φλούδες. Πάρτε τις φλούδες από καρότο, παντζάρι, μήλο κ.ο.κ. (φροντίστε να είναι καθαρές και αφήστε τες λίγο να ξεραθούν). Απλώστε τες σε λαδόκολλα, πασπαλίστε λίγο λάδι, αλάτι και (αν θέλετε) διατροφική μαγιά και ψήστε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Στην ομορφιά

  • Αν πρόκειται να απολαύσετε μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα, προσθέστε στο νερό φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, lime, γκρέιπφρουτ), οι οποίες θα απελευθερώσουν τα έλαιά τους και θα σας χαρίσουν το άρωμά τους. Μπορείτε να φυλάτε τις φλούδες σε ένα δοχείο στο ψυγείο, μέχρι να μαζέψετε αρκετή ποσότητα για να την αξιοποιήσετε.
  • Την επόμενη φορά που θα στύψετε χυμό, μαζέψτε την πούλπα και τις φλούδες, ανακατέψτε τα με ζάχαρη, ελαιόλαδο και μέλι και χρησιμοποιήστε το μείγμα ως μάσκα προσώπου. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε μερικές φλούδες στο ψυγείο (π.χ. αγγουριού) και να τις εφαρμόσετε απευθείας στο πρόσωπό σας στη συνέχεια για 10 λεπτά κι έπειτα να ξεπλύνετε.

Στο σπίτι

  • Οι φλούδες αγγουριού μπορούν να κάνουν καλή δουλειά στο να διώξουν μυρμήγκια που μπορεί να έχετε στο σπίτι, καθώς τις απεχθάνονται. Τοποθετήστε τες σε καίρια σημεία και περιμένετε τα αποτελέσματα.
  • Φτιάξτε φυσικό, καθαριστικό σπρέι, αναμειγνύοντας νερό, ξίδι και φλούδες από φρούτα.
  • Κάτι που επίσης λατρεύω είναι το σπιτικό ποτ-πουρί. Αντί να αγοράσετε έτοιμο, φτιάξτε το δικό σας: βρείτε ένα ωραίο μπολ και προσθέστε μέσα στικ κανέλας, κουκουνάρια και αποξηραμένες φλούδες από μήλα, πορτοκάλια ή λεμόνια. Μην ξεχάσετε, μόνο, να τα αποξηράνετε πρώτα σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο.
  • Αξιοποιήστε τη φλούδα του πορτοκαλιού, για να δημιουργήσετε μπολάκια στα οποία μπορείτε να προσθέσετε τροφή για τα πουλιά. Κόψτε τα στη μέση και πάρτε τη φλούδα τους αναλόγως.
Call Now Button