Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μελιτζάνες με φακές: πώς αξιοποιήσαμε το περίσσευμα φαγητού

1 min reading time

Μέσα σε όλα αυτή την προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την υγεία μας, τον σεβασμό στα ζώα και τη βιωσιμότητα του πλανήτη, ακολουθώντας τη χορτοφαγία αρχικά και την αυστηρή φυτοφαγία (vegan) στη συνέχεια, έχουμε εντάξει σοβαρά και τη διαχείριση του φαγητού μας, φροντίζοντας να μην πετάμε τίποτα –ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτή η πρακτική στην καθημερινότητα, που παλιά δεν υπήρχε στην.. ατζέντα μας, είναι μια από τις καλύτερες πρακτικές τόσο για την τσέπη μας, όσο και για τον πλανήτη.

Όταν πετάμε φαγητό, εκτός από χρήματα, ταυτόχρονα σπαταλάμε όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάστηκε το τρόφιμο αυτό να καλλιεργηθεί, να μεταφερθεί να συσκευαστεί και να φτάσει στο πιάτο μας κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε. Ποιο το νόημα, άλλωστε, να είμαστε vegan αν δεν προστατεύουμε το περιβάλλον με κάθε τρόπο;

Γι’ αυτό, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στο τι πετάμε και πώς διαχειριζόμαστε το φαγητό μας. Κάτι που μας οδήγησε στο να είμαστε πιο δημιουργικοί με τα αποφάγια, δημιουργώντας νέα, budget-friendly πιάτα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί!

Όπως αυτές οι μελιτζάνες με φακές, που προέκυψαν από φακές που είχαν περισσέψει και είχαμε στο ψυγείο, αλλά δεν είχαμε όρεξη να τις ξαναφάμε σκέτες τόσο σύντομα. Έτσι τις χρησιμοποιήσαμε ως τόπινγκ σε μελιτζάνες που βρίσκονται και στην εποχή τους, σε ένα γεύμα γεμάτο βιταμίνες, χρώματα και φυτικές ίνες, έτοιμο να… «ταΐσει» το μικροβίωμα του εντέρου μας και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό μας.

Λόγω του ότι δεν είναι μια στάνταρ συνταγή, αλλά εξαρτάται από τα περισσεύματα, τα υλικά και οι ποσότητες δεν είναι συγκεκριμένες. Μπορεί να σας περίσσεψαν φακές ή μελιτζάνες, γι’ αυτό για τη συγκεκριμένη συνταγή, αυτοσχεδιάστε!

Στη δική μας περίπτωση, περίσσεψαν φακές, οπότε πορευτήκαμε με αυτό. Αναλόγως με το πόσες φακές σας περίσσεψαν, προμηθευτείτε και μερικές μελιτζάνες. Κόψτε τες στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους.

Βάλτε τες σε ένα μεγάλο ταξί με λαδόκολλα και πασπαλίστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τες σε προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τες να ψηθούν για 15-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν –φροντίστε να τις γυρίσετε μια φορά.

Όταν ψηθούν, βγάλτε τες από το φούρνο, προσθέστε τις φακές σας και πασπαλίστε με βότανα όπως βασιλικό ή μαϊντανό που είναι και πλούσιος σε σίδηρο.

Κι αν είστε ακόμη πιο δημιουργικοί, μπορείτε να σοτάρετε λίγα κρεμμύδια και σκόρδο, και να τα προσθέσετε από πάνω μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγο φυτικό τυρί κρέμα για έξτρα φρεσκάδα! Παίξτε και με μπαχαρικά όπως μπούκοβο και έχετε το τέλειο καλοκαιρινό και… βιώσιμο πιάτο! 

Call Now Button