Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

11 εγγυημένες φυσικές λύσεις για την ημικρανία

Αν σκεφτούμε ότι μόνο στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, με πολλούς ανθρώπους να παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους και να βλέπουν την παραγωγικότητά τους να πέφτει, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα. Αν δεν σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας, η πηγή του κακού είναι συνήθως το στρες, η μελαγχολία, η πίεση της καθημερινότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2007, οι ημικρανίες ήταν υπεύθυνες για περισσότερα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής συγκριτικά με την επιληψία, τον καρκίνο των ωοθηκών και τη φυματίωση μαζί.

Τι ακριβώς είναι η ημικρανία; Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων προσβάλλεται από έντονο, παλλόμενο πονοκέφαλο στη μια πλευρά του κεφαλιού, με έντονη ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Συχνά συνοδεύεται από ρινική καταρροή, ναυτία και θολούρα στη σκέψη.

Τι, όμως, προκαλεί τις ημικρανίες;
Η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλο που η αιτία της ημικρανίας δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητή, κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Οι τροφές, για παράδειγμα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πυροδοτούν μια ημικρανία. Σύμφωνα με μελέτη του 1979 δημοσιευμένη στο Lancet, βρέθηκε ότι οι πιο κοινές τροφές-πυροδότες ημικρανίας ήταν το σιτάρι (78%), τα πορτοκάλια (65%), τα αυγά (45%), το τσάι και ο καφές (40% το καθένα), η σοκολάτα και το γάλα (37% το καθένα), το μοσχάρι (35%), όπως επίσης και το καλαμπόκι, η ζάχαρη και η μαγιά (33% το καθένα). Άλλες τροφές που επηρεάζουν είναι το τυρί, το κρασί και η μπίρα. Όταν οι ασθενείς απέφευγαν έναν μέσο όρο 10 τροφών από τις παραπάνω, έβλεπαν δραματική πτώση στον αριθμό περιστατικών ημικρανίας ανά μήνα. Το 85% των ασθενών, μάλιστα, ανέφερε ολοκληρωτική απαλλαγή.

Τα πρόσθετα στις τροφές αποτελούν, επίσης, παράγοντα πυροδότησης ημικρανίας, με το MSG (γλουταμινικό μονονάτριο) να προάγει τον πονοκέφαλο στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache Pain. Η ασπαρτάμη έχει επίσης συνδεθεί με πονοκεφάλους σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι του 2008, ενώ και η σουκραλόζη μπορεί να συνδέεται.

Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα έχει επίσης συσχετιστεί, με τούρκικη μελέτη να δείχνει ότι όσοι υποφέρουν από ημικρανίες έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καδμίου, σιδήρου, μαγγανίου και μόλυβδου.

Η συμβατική ιατρική προσφέρει λίγες αποτελεσματικές λύσεις κατά της ημικρανίας, με τα παυσίπονα, κάποια πιο βαριά από άλλα, να είναι η μόνιμη συνταγή. Υπάρχει, όμως, ένας συνδυασμός στρατηγικών που εντάσσονται σε ένα πιο φυσικό πλαίσιο που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να κρατήσετε τις ημικρανίες μακριά.

Εξασφαλίστε επάρκεια σε μαγνήσιο
Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, αλλά λόγω του ότι οι εξετάσεις αίματος δεν αντικατοπτρίζουν πάντα σωστά τα επίπεδά του, αφού το περισσότερο αποθηκεύεται στα οστά (67%) και στα κύτταρα (31%), μπορεί να έχετε έλλειψη και να μην το γνωρίζετε. Σύμφωνα με μελέτες και ερευνητές, το μαγνήσιο είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας των ημικρανιών, ενώ μετα-ανάλυση 21 μελετών έχει δείξει ότι η χορήγηση μαγνησίου ενδοφλέβια καταπραΰνει την ημικρανία μέσα σε 15 με 45 λεπτά. Και η λήψη από το στόμα, όμως, μειώνει τη συχνότητα και την ένταση.

Δοκιμάστε τον βελονισμό
Ο βελονισμός αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Κίνα εδώ και αιώνες για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Στο πλαίσιο μελέτης, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Journal Headache, η ομάδα που έκανε βελονισμό παρουσίαζε βελτίωση στον πόνο μέσα σε 2 ώρες, ενώ στις επόμενες 4 ώρες η βελτίωση ήταν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στο 24ωρο, το 40% ανέφερε ολοκληρωτική ανακούφιση και το 79,6% δεν είχε επανεμφάνιση ή αύξηση του πόνου. Ο βελονισμός φαίνεται, επίσης, να υπερνικά τα φάρμακα και άλλες θεραπείες κατά της ημικρανίας σύμφωνα με την μετα-ανάλυση Cochrane του 2015 πάνω σε 22 δοκιμές με 4.410 συμμετέχοντες και μάλιστα με περισσότερη ασφάλεια. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο βελονισμός βοηθά αναδιανέμοντας τον μεταβολισμό της ενέργειας στον εγκέφαλο ή μειώνοντας τα επίπεδα μεταλλοπρωτεϊνάσης-2 (MMP-2) ή τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου.

Ασκηθείτε
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα μιας ημικρανίας, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Clinical Journal of Sports Medicine. Στο πλαίσιο μελέτης, τα άτομα που στο πλαίσιο 6 εβδομάδων ασκούνταν 2 φορές την εβδομάδα σε 45λεπτο πρόγραμμα αεροβικής και 15λεπτη χαλάρωση, παρουσίαζαν σημαντικά μικρότερη ένταση πόνου. Η γιόγκα επίσης βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πάρτε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με ημικρανίες, γι’ αυτό και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να βοηθήσουν. Στο πλαίσιο μελέτης, ασθενείς που έπαιρναν συνδυασμό φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και Β12, έπειτα από 6 μήνες η ομοκυστεΐνη τους μειώθηκε κατά 39% σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν τον συνδυασμό. Ταυτόχρονα, μειώθηκε και η συχνότητα και η ένταση των πονοκεφάλων. Διαφορετική μελέτη δημοσιευμένη στο Neurology έδειξε πρόληψη των ημικρανιών με υψηλή δόση ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), ενώ σύμφωνα με αναφορά της Mayo Clinic τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να μειωθούν και με νιασίνη (βιταμίνη Β3). Μην τα λαμβάνετε, όμως, από μόνοι σας. Συμβουλευτείτε πάντα ειδικό.

Δοκιμάστε τη θεραπεία ενσυνειδητότητας (mindfulness)
Τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Headache έδειξε ότι οι πάσχοντες από ημικρανίες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ενσυνειδητότητας 8 εβδομάδων για τη μείωση του στρες, παρουσίαζαν 1,4 μικρότερες ημικρανίες τον μήνα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Συν τοις άλλοις, οι ημικρανίες τους ήταν μικρότερης έντασης.

Ακολουθήστε διατροφή χωρίς γλουτένη
Γερμανική μελέτη σε 72 ασθενείς με κοιλιοκάκη έδειξε ότι το 28% αυτών έπασχε από ημικρανίες και αντίστροφα, μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό όσων έπασχαν από ημικρανίες, είχαν κοιλιοκάκη. Με διατροφή χωρίς γλουτένη για 6 μήνες, 1 στους 4 πάσχοντες με κοιλιοκάκη δεν είχε καθόλου ημικρανίες και οι υπόλοιποι 3 παρουσίαζαν βελτίωση στη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της ημικρανίας.

Δοκιμάστε το Gingko Biloba
Στο πλαίσιο ερευνών, η λήψη του φυτικού εκχυλίσματος Gingko Biloba φαίνεται να μειώνει τόσο τη συχνότητα, όσο και τη διάρκεια μιας ημικρανίας σε άτομα που πάσχουν, μειώνοντας ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις και την ανάγκη για φάρμακα. Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης του με κάποιον επαγγελματία υγείας, ώστε να σας καθοδηγήσει.

Λάβετε συνένζυμο Q10
Μια πιθανή έλλειψη στο συνένζυμο Q10 μπορεί να είναι κοινή για όσους πάσχουν από ημικρανία. Υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, μεταξύ των οποίων και μια από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson της Φιλαδέλφεια, όπου βρέθηκε ότι το συνένζυμο Q10 είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρόληψης για τους πονοκεφάλους, με το 61,3% των ασθενών να αναφέρει περισσότερο από 50% μείωση στη συχνότητα της εμφάνισης ημικρανίας μετά τη λήψη 150mg συνενζύμου καθημερινά. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με διαιτολόγο-διατροφολόγο για τη λήψη του.

Μάθετε για την ιατρική κάνναβη
Άλλο ένα όπλο κατά της ημικρανίας είναι και η χρήση ιατρικής κάνναβης, η οποία σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα περιστατικών ημικρανίας, με το 39,7% των πασχόντων να αναφέρει θετική επίδραση, είτε λιγότερες ημικρανίες, είτε ευκολότερη απαλλαγή από αυτές. Ένα 11,6%, από την άλλη, ανέφερε αρνητικές επιδράσεις σχετικά με τη βρώσιμη μορφή.

Αξιοποιήστε το έλαιο λεβάντας
Οι εισπνοές αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία σε περιπτώσεις επεισοδίων ημικρανίας, όπου στο πλαίσιο μελέτης το 71% των πασχόντων είχε ανταπόκριση είτε απαλλαγής, είτε μείωσης της ημικρανίας.

Μάθετε τον πετασίτη
Πρόκειται για ένα βότανο (butterbur), το εκχύλισμα της ρίζας του οποίου φαίνεται να βοηθά. Σύμφωνα με γερμανική μελέτη μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες σε παιδιά και έφηβους, σε ποσότητα από 50 έως 150mg, ενώ σε διαφορετική μελέτη της Ιατρικής Σχολής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει το «κακό» και σε ενήλικες.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button