Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φίλτρο νερού: πώς μπορεί να σας ωφελήσει

Το νερό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό αγαθό που χρειαζόμαστε όχι μόνο για ένα λειτουργικό οργανισμό, γερό ανοσοποιητικό και υγιές μικροβίωμα εντέρου, αλλά για να επιβιώσουμε. Πρόκειται για την ουσία που καταναλώνουμε πιο συχνά μέσα στην ημέρα και αν αναλογιστούμε ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε ένα σωστό σημείο ενυδάτωσης καθημερινά, ούτως ώστε κάθε λειτουργία του οργανισμού να επιτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επαρκής ενυδάτωση, μάλιστα, με μια σωστή και προσεγμένη διατροφή, κυρίως vegan, χωρίς επεξεργασμένες τροφές και κρεατικά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στον οργανισμό, σε αυτοάνοσα και διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Επειδή, λοιπόν, το νερό είναι σημαντικό στην καθημερινότητα και την επιβίωσή μας, χρειάζεται να είναι όσο πιο καθαρό χρειάζεται, τόσο στη γεύση του, όσο και στην ουσία του. Σε αυτό βοηθά το καλό φιλτράρισμά του, έτσι ώστε να απαλλαχτούμε από βλαβερές ουσίες που μπορεί να περιέχει. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά, τι μας προσφέρει το φιλτραρισμένο νερό.

Απομάκρυνση ιζημάτων
Διάφορες ακαθαρσίες όπως βρομιά, λάσπη και μικροσωματίδια μπορεί να περάσουν στο νερό που πίνουμε καθημερινά από τη βρύση, μέσω του δικτύου του δήμου μας. Όλα αυτά μπορεί να δώσουν μια περίεργη γεύση στο νερό, και ταυτόχρονα να προκαλέσουν απόφραξη στους σωλήνες με το πέρασμα του χρόνου. Στο βασικό τους επίπεδο, όμως, τα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού χρησιμοποιούν μηχανικά φίλτρα από μέταλλο, ύφασμα χαρτί ή κεραμικό υλικό, προκειμένου να απομακρύνουν τους μεγαλύτερους σε όγκο ρύπους από το νερό μας.

Πιθανόν χαμηλότερα επίπεδα μετάλλων
Στην πλειονότητά του, το νερό που τρέχει από τη βρύση μας περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο, από τους σωλήνες, τα τοιχώματα και το έδαφος. Αυτά συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία –εκτός κι αν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες-, αλλά μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο νερό. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αυτό μπορεί για παράδειγμα να μεταβάλλει τη γεύση στο νερό σας, να του δώσει μεταλλική ή πικρή γεύση και να επηρεάσει ακόμη και τη γεύση του φαγητού στο οποίο χρησιμοποιήσατε νερό. Πέραν τούτου, τα μέταλλα μπορεί να συσσωρευτούν στους σωλήνες και να αυξήσουν την πιθανότητα αύξησης της περιεκτικότητας του νερού σε μέταλλα. Ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού με στόχο τα μέταλλα που παρουσιάζονται στην τοπική παροχή νερού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μείωση του κινδύνου βλαβερών παθογόνων μικροοργανισμών
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως τα παράσιτα και βακτήρια σαν το E.coli  αναπτύσσονται πολύ συχνά στο νερό, ειδικά αν προέρχεται από δημόσιες παροχές και φτάνει στο σπίτι σας από υπόγειους σωλήνες. Κάποια παράσιτα, όπως το κρυπτοσπορίδιο, μάλιστα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, δεν απομακρύνονταιμε χημικές ουσίες όπως το χλώριο. Το φιλτράρισμα του νερού, όμως, μπορεί να μας απαλλάξει από αυτά. Αντίστοιχα, το μικροσκοπικό παράσιτο Giardia intestinalis, που προέρχεται από λύματα, μπορεί να παραμείνει στην παροχή νερού για μήνες. Χωρίς το κατάλληλο σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να φτάσουν στο ποτήρι μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Μείωση του χλωρίου
Είναι πολύ πιθανόν ο δήμος στον οποίο ανήκετε να χρησιμοποιεί χλώριο για απολύμανση, το οποίο χρησιμοποιείται για να περιορίσει τα περισσότερα βακτήρια και ιούς που ζουν στο νερό, οικονομικά. Αυτά τα οφέλη, όμως, έχουν κι ένα κόστος, αφού το νερό μπορεί να έχει γεύση ή οσμή χημικών κι όταν έρχεται σε επαφή με ορισμένα μέταλλα, η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ενώσεις. Ακόμη, όταν το χλώριο εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να αντιδράσει παράγοντας οξέα που βλάπτουν τα κύτταρα και δυνητικά να οδηγήσουν σε ορισμένα είδη καρκίνου. Υπάρχουν, όμως, συστήματα φιλτραρίσματος με ενεργό άνθρακα που περιορίζουν τη γεύση και την οσμή του χλωρίου, το απομακρύνουν από το νερό, διατηρώντας τις ιδιότητές του. Κι αν κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι, είναι πιθανόν να χρειαστούν φίλτρο και στο ντους.

Μείωση βαρέων μετάλλων
Ο μόλυβδος και ο υδράργυρος μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες στο μέλλον, όπως γνωστική φθορά, αποβολές, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και τύφλωση. Άλλα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, το βάριο, το κάδμιο, το νικέλιο, ο χαλκός συσσωρεύονται στο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν σε πλήθος προβλημάτων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι παλιοί σωλήνες μπορεί να μεταφέρουν στο νερό διάφορα βαρέα μέταλλα κάτι που μπορείτε να αποφύγετε με ένα καλό σύστημα φιλτραρίσματος νερού με άνθρακα.

Μείωση των υπολειμμάτων χημικών στην παροχή νερού
Τα μικροβιοκτόνα και άλλα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες από τα μέσα του 20ου αιώνα περιέχουν ουσίες που διαλύονται στο νερό. Λόγω της μακράς χρήσης τους, οι τοξικές αυτές ουσίες έχουν συσσωρευτεί σε υπόγεια νερά, δεξαμενές και άλλες πηγές νερού, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Κάποιες ουσίες, μάλιστα, μπορεί να εισέλθουν στο νερό από ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως πλαστικά και φαρμακευτικά απορρίμματα κ.ο.κ. Το φιλτράρισμα του νερού, λοιπόν, για άλλη μια φορά κρίνεται απαραίτητο.

Μιλήστε με τους ειδικούς, επιλέξτε ένα καλής ποιότητας σύστημα φιλτραρίσματος και πιείτε νερό στην υγειά σας!

Πηγές
Chlorination, chlorination by-products, and cancer: a meta-analysis
Assessment of organic chlorinated compound removal from aqueous matrices by adsorption on activated carbon
Pesticides in agricultural runoff and their effects on downstream water quality
Herbicide accumulation and evolution in reservoir sediments
Pharmaceuticals: a threat to drinking water?
Removal of selected pharmaceuticals by chlorination, coagulation–sedimentation and powdered activated carbon treatment

 

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button