Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ποια διατροφικά στοιχεία μπορούν να αναγεννήσουν ιστούς στο σώμα μας

Το σώμα μας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια αναγέννησης, η οποία σε περιόδους ασθένειας μπορεί να επιβραδύνεται ή να ανακόπτεται από εκφυλιστικές διαδικασίες, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος. Τότε είναι που η ιατρική και κυρίως η ολιστική ιατρική παρεμβαίνει για να ξαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό και το σώμα μας, μέσα από θρεπτικά συστατικά, τροφές, βότανα, θεραπευτικές ενέργειες κ.ο.κ. Σίγουρα σε όλο αυτό έχουν τη δική τους θέση και τα φάρμακα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, και σε ορισμένους ανθρώπους αφενός τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και αφετέρου μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες ή να παρεμβαίνουν στην αναγέννηση του οργανισμού, με στόχο την καταστολή των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν, ωστόσο, φυσικές διατροφικές ουσίες με αποδεδειγμένες νευρο-αναγεννητικές επιδράσεις, τις οποίες αξίζει να δούμε και να έχουμε υπ’ όψιν, τόσο ως επαγγελματίες υγείας, όσο και ως ασθενείς. Μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο journal Rejuvenation Research, για παράδειγμα, έδειξε ότι ο συνδυασμός μύρτιλου, πράσινου τσαγιού και καρνοσίνης (ένα διπεπτίδιο που βρίσκεται σε πολλούς ιστούς του σώματος, αλλά μειώνεται με το πέρας της ηλικίας) μπορεί να προωθήσει τη νευρωνική αναγέννηση, ενώ έχει και αναγεννητική επίδραση σε βλαστοκύτταρα σε περιπτώσεις νευροεκφυλιστικών παθήσεων σε δοκιμές σε ζώα. Οι ευεργετικές ουσίες, όμως, δεν περιορίζονται στις παραπάνω, αλλά περιλαμβάνουν και την κουρκουμίνη, την απιγενίνη που βρίσκεται σε λαχανικά και μυρωδικά όπως το σέλερι και ο μαϊντανός, στα μύρτιλα, το τζίνσενγκ, την υπερζίνη, το μανιτάρι lion’s mane, τη ρεσβερατρόλη, τη θειανίνη, το βότανο Ashwagandha, την τριγονελλίνη του καφέ, το βασιλικό πολτό και άλλα λιγότερο γνωστά και δημοφιλή.

Υπάρχει επίσης άλλη μια κατηγορία ουσιών θεραπευτικών προς τα νεύρα, οι ενώσεις επαναμυελίνωσης που διεγείρουν την επιδιόρθωση του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από τον άξονα των νευρώνων, που ονομάζεται μυελίνη, και συχνά φθείρεται σε νευρολογικούς τραυματισμούς ή δυσλειτουργίες ειδικά σε διαταραχές απομυελίνωσης από αυτοάνοσα ή άλλους παράγοντες.

Να σημειώσουμε ότι η μουσική και ο έρωτας έχουν επίσης μελετηθεί για πιθανή διέγερση νευρογέννεσης, αναγέννησης και/ή επιδιόρθωσης νευρώνων, κάτι που αποδεικνύει ότι η αναγεννητική ιατρική μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά θεραπευτικών δράσεων που βελτιώνουν την υγεία.

Ήπαρ
Στη γνωστή σε όλους μας γλυκόριζα, υπάρχει μια ουσία, η γλυκυρριζίνη, η οποία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα έναντι του ιού SARS (της οικογένειας του κορωνοϊού), ενώ έχει βρεθεί ότι διεγείρει την αναγέννηση της ηπατικής μάζας και της λειτουργίας του ήπατος σε ηπατεκτομή που πραγματοποιήθηκε σε ζώα. Άλλες ουσίες που δρουν επίσης ευεργετικά στην αναγέννηση του ήπατος είναι καρβακρόλη που βρίσκουμε στη ρίγανη, η κουρκουμίνη, το κορεάτικο τζίνσενγκ, η βιταμίνη Ε και το κόκκινο τσάι.

Βήτα-κύτταρα
Αν και ακόμη δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στη δυναμική φυσικών συστατικών και τροφών στη μάχη με τον διαβήτη, παρ’ όλ’ αυτά, στα ντουλάπια μας μπορεί να υπάρχουν σημαντικά εργαλεία-σύμμαχοί μας. Έχει βρεθεί σε πειραματικό επίπεδο ότι οι παρακάτω ουσίες και τροφές μπορούν να αναγεννήσουν τα βήτα-κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη και τα οποία καταστρέφονται σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Θεωρητικά, μόλις αυτά αποκατασταθούν, μπορεί να βελτιωθεί και η υγεία του ασθενούς, ακόμη και σε σημείο να μη χρειάζεται ινσουλίνη. Η βιταμίνη D, η κουρκουμίνη και πάλι, η αργινίνη, το αβοκάντο, η βερβερίνη στα πικρά βότανα, η σουλφοραφάνη, η στέβια, το σέσκουλο, το μαύρο κύμινο είναι μερικές από αυτές.

Ορμόνες
Υπάρχουν εκκριταγωγοί που αυξάνουν την ικανότητα των ενδοκρινών αδένων να εκκρίνουν περισσότερες ορμόνες και ταυτόχρονα υπάρχουν ουσίες που πραγματικά αναγεννούν ορμόνες που μπορεί να έχουν εκφυλιστεί σε δυνητικά καρκινογόνους μεταβολίτες. Μια από αυτές τις ουσίες είναι και η βιταμίνη C, μια βιταμίνη που έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σε ηλεκτρόνια για να επαναφέρει τη μορφή και τη λειτουργία ορμονών, όπως της οιστραδιόλης, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης. Σε συνεργασία με τις τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των αδένων, η βιταμίνη C είναι μια καλή εναλλακτική στη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.

Καρδιακά κύτταρα
Παλιότερα θεωρούσαν ότι ο καρδιακός ιστός δεν μπορούσε να αναγεννηθεί. Οι έρευνες, όμως, πλέον δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό, οι λεγόμενες νεοκαρδιογενετικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές, που συναντούμε στη ρεσβερατρόλη, στο σιβηριανό τζίνσενγκ, στο εκχύλισμα του κόκκινου κρασιού, στην ν-ακετυλοκυστεΐνη, μπορούν να διεγείρουν τον σχηματισμό καρδιακών προγονικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υγιή καρδιακό ιστό. Να σημειώσουμε ότι και τα βλαστοκύτταρα, αλλά και πιθανόν και άλλα είδη κυττάρων, μπορούν να αναγεννήσουν καρδιακά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες.

Αρθρώσεις, χόνδροι και σπονδυλική στήλη
Σε περίπτωση τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, έχει φανεί ότι η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη μπορούν να βοηθήσουν, ενώ όσον αφορά την εκφύλιση των αρθρώσεων, όπως π.χ. σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, υπάρχουν πολλές δυνητικά βοηθητικές ουσίες, όπως η boswellia, η κουερσετίνη σε συνδυασμό με τη χονδοϊτίνη και γλυκοζαμίνη, η κουρκουμίνη και πολλές ακόμη.

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, που πρέπει να θυμόμαστε πάντα, είναι ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα βοηθούν, αλλά υπάρχουν εξίσου πολλές περιπτώσεις όπου αντί να καταστείλουμε τα συμπτώματα, μπορούμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο μέσα από τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας, με καθοδήγηση ειδικού –ή ειδικών- να διακόψουμε αυτόν το φαύλο κύκλο και να ξανακερδίσουμε την υγεία μας, όπως μας αξίζει.

Δείτε πώς θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε ολιστικά μέσα από το The Feel Good Plant εδώ.

Πηγές
https://www.greenmedinfo.com/blog/6-bodily-tissues-can-be-regenerated-through-nutrition1
[1] NT-020, a natural therapeutic approach to optimize spatial memory performance and increase neural progenitor cell proliferation and decrease inflammation in the aged rat. Rejuvenation Res. 2010 Jun 29. Epub 2010 Jun 29. PMID: 20586644 [2] Photo-induced regeneration of hormones by electron transfer processes: Potential biological and medical consequences. Radiat Phys Chem Oxf Engl 1993. Updated 2011 Aug ;80(8):890-894. PMID: 21814301
https://www.greenmedinfo.com/disease/osteoarthritis

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button